Sper că ți-ai găsit momentele tale de liniște în toate valurile de panică și exasperare care ne-au târât până la mal în ultimele săptămâni.
Astăzi citești ultima ediție Artizan de Legal din acest an, pe care îmi doresc să o transformăm într-o sesiune practică de recunoștință: pentru momentele care au fost, pentru momentele de care am scăpat ca prin gaură de ac. Căci acest 2024 s-a simțit ca un rollercoaster pentru mine și mulți alți oameni din jurul meu, așa că m-am gândit că ar fi util să ne uităm la ce am obținut în final, după toate nivelurile jocului.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Ce am făcut într-un an de Legally Remote?
Încep prin a spune că nu am făcut tot ce mi-am propus (haha, you don’t say!). Acum câteva luni bune îți promiteam un ebook care să-ți ghideze mersul în afaceri, care avea să vină la final de an. Și nu am reușit să fac și asta (îți povestesc ce s-a întâmplat la finalul newsletterului).
Iată însă prin ce valuri m-a purtat acest 2024:
Mi-am prelungit colaborarea și am continuat să lucrez alături de Banca Mondială pentru a duce la bun sfârșit proiectul de analiză Business Ready pentru România.
Am participat ca speaker la 2 evenimente mari de Legal Tech: Lublin Legal Innovation (Polonia) și Legal Innovation Day (Romania).
Am participat o săptămână, în San Francisco, la cursurile de Innovation and Technology organizate de University of Berkely, California.
Am finalizat studiile de MBA (INDE MBA), teza fiind notată la cel mai înalt nivel de performanță (18 puncte din 20).
În calitate de Vicepreședinte al European Legal Tech Association, am organizat unul dintre cele mai mari evenimente de Legal Tech din Europa: ELTA Con 2024, în Paris.
Am participat la mai mult de 50 de întâlniri de business și networking.
Am păstrat rata de retenție a clienților din Legally Remote la peste 80% și am crescut cifra de afaceri cu 20%, în timp ce weekendurile le petreceam la facultate (sau pe Zoom) și creșteam și Asociația ELTA.
Important de știut
Ce am făcut în tot acest an de newsletter?
Am început prin a dezbate dacă 2024 e un mediu propice pentru începerea unei afaceri și ți-am scris câteva informații despre cum să-ți deschizi o firmă. Knowing what we know now… mă întreb cum ar fi sunat dezbaterea: oare acum mai merită să începi o afacere?
Am bifat pe listă și discuțiile despre furnizori, clienți, colaboratori sau angajați, însă discuția cea mai importantă a fost cu siguranță în jurul contractelor:
Cu furnizorii:
Cu clienții din țară:
Sau cu cei internaționali:
În septembrie, am avut o discuție cu Paula Artin din care s-au născut idei inspirate și secțiunea Încercări până la succes, apărută în octombrie deja, ca o ramură a newsletterului despre comunitate și povești reale ale antreprenorilor.
Am adunat 8 povești până acum, însă abia aștept să reluăm mini-interviurile și în 2025, căci am norocul să am mulți antreprenori alături de mine, cu povești care merită citite.
Așa cum au fost și poveștile invitaților de până acum:
Maria Drăgoi - business owner al (in)Vizibil - o agenție de personal branding pe LinkedIn pentru profesioniști din orice industrie & social media neconvențional pentru ong-uri și companii.
Teodora Ghenciu - mintea din spatele unui hub de sustenabilitate din România, eeco.ro, dedicat în special producției și consumului responsabile.
Tünde Macarie - fondatoarea DigDeeper Leaders - Equipped for Impact, unde susține antreprenorii și liderii să își dezvolte competențe, prin coaching, training și mentorat
Julia Drăghici - co-owner (alături de partenerul ei) al CPV One, o platformă de performance marketing tracking.
Andrei Stoica - antreprenor, construiește stoica.co, o agenție de B2B marketing pentru companii tech.
Vlad Petre - consultant independent pe zona de Product & Growth
Paula Artin - freelancer de la începutul carierei, om de marketing intuitiv și un fel de scriitor, cu focus pe social media event coverage și zona de film.
Ioana Stepanov - Business & Brand Strategist, fondatoarea Free the Digital - o echipă alături de care susține antreprenoare din industria de servicii să-și crească afacerile cu sens, fără copleșire.
Cu această ocazie, mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru răspunsuri, inspirație și poveștile împărtășite cu autenticitate.
Iar pentru că am ajuns la finalul anului, cu ajutorul Artizan de Legal, am analizat împreună eforturile făcute în afacere, progresul și planurile pentru viitor.
Mulțumesc că sunteți alături și sper să creștem împreună și în 2025!
Am început ediția cu un văl al oboselii acumulate în ultima vreme, dar iată că încheiem, totuși, într-o notă pozitivă, căci chiar și anii mai puțini pozitivi sunt încărcați de momente bune, lecții învățate și experiență acumulată.
Te invit să faci și tu un mic exercițiu care să te scoată de sub vălul exasperării:
Ce ai făcut în tot acest an pe plan profesional sau personal?
Ce ți-a adus 2024, așadar?
Legal & Trivia
Să ne facem planuri fără sentimentul de copleșire, ne îndeamnă Forbes.
Crăciunul poate fi și un moment de explorare culinară: spre exemplu aceste delicii, dar mai ales rulada cu somon și spanac. 😋
Ianuarie poate fi cea mai bună lună în care să călătorești.
Cele mai bune recomandări de cărți de adăugat la cadourile de Crăciun.
Din auzite
În vacanță, te invit să dai o șansă audiobook-urilor.
Și acum, despre Ebook
Călătoria unui antreprenor, de la zero la business, ajunge la final astăzi.
După 12 luni de explorare a tematicilor strâns legate de buna funcționare a unui business, am încredere că ai deja un fundament solid de informații și cunoștințe astfel încât să gestionezi eficient afacerea ta.
Ți-am promis că tot acest efort va lua forma unui ebook care să te ghideze în business.
Speranța mea era ca acest lucru să se întâmple înainte să ne luăm la revedere cu ultima ediție Artizan de Legal din 2024, dar dacă e ceva ce am învățat mulți dintre noi în acest an este că viața e surprinzătoare.
E o practică bună să-ți faci planuri și sper să mai avem puterea să o facem, să sperăm la un viitor cu rezultate cât mai bune.
Dar pe alocuri, să ne amintim că devierile de la planul nostru inițial nu sunt întotdeauna prăpăstii, ci doar căi ale poveștii noastre.
Și povestea ebook-ului a rămas pe o cale diferită cu care – sper eu – ne vom reîntâlni în primele luni din anul ce va fi.
Îți mulțumesc că rămâi cu mine pe această nouă cale.
Îți doresc sărbători care să-ți aducă acea senzație de bine, cald, liniște, siguranță și speranță.
Ne recitim în 2025! Până atunci, ai grijă de tot ce-ți construiești în jur.
Ana-Maria ❤️