"Curajul de a renunța la jobul stabil pentru un vis este de fapt ceva natural, instinctiv, la care ajungi prin multă muncă de introspecție."
Teodora Ghenciu și încercările ei către succes.
Ce înseamnă “Încercări până la succes?”
Lucrez zilnic cu antreprenori care au muncit din greu să-și construiască afaceri, care învață necontenit și de la care putem învăța și noi.
Și cred că fiecare poveste a acestor antreprenori de succes conține acele elemente cheie care au transformat o idee într-un business fiabil. Fiecare conține un moment de cotitură, o idee îndrăzneață, un pas în direcția opusă, o decizie pripită sau un eșec care i-au adus pe calea pe care se află astăzi.
În această serie de interviuri scurte, mi-am propus să caut acele elemente cheie și să le împărtășesc cu voi, ca să putem învăța prin exemple și povești reale, aplicabile și aproape de realitatea antreprenorială în care ne aflăm cu toții.
Astăzi facem cunoștință cu Teodora. Te invit să citești câteva rânduri și gânduri.
Teodora este bună prietenă și un om pentru care curajul este o trăsătură cu care se salută zilnic. A renunțat la jobul său în televiziune și a fondat platforma eEco.ro, care aduce mai aproape informații de încredere despre sustenabilitate și decizii consțiincioase pentru un mediu mai bun.
1. De ce faci ceea ce faci?
Construiesc un HUB de sustenabilitate în Romania, dedicat în special producției și consumului responsabile.
Am lansat în octombrie 2022 platforma online eEco.ro din dorința de a aduna la un loc instrumente concrete și de încredere pentru oamenii care își doresc un stil de viață mai eco-friendly și pentru companiile care vor să fie mai sustenabile: informație, furnizori de produse verzi, evenimente legate de dezvoltarea durabilă și o comunitate preocupată de această direcție.
În timp, platforma a devenit un adevărat ecosistem, unde am reușit să adun start-up-uri green, ONG-uri, experți, cercetători — oameni care își doresc să facă parte din tranziția către o societate mai atentă la resursele pe care le folosim, la impactul de mediu și social, o societate în care facem mai puțină risipă, producem mai puțină poluare și trăim cu mai mult sens.
Ce mă motivează să fac asta este sentimentul că pot contribui la un scop comun mai mare și, până la urmă, la schimbarea pe care mi-o doresc în jurul meu. Că pot să aduc mai multă claritate, speranță și încredere într-un domeniu foarte complex cum este sustenabilitatea, greu de înțeles uneori și asupra căruia planează și multă neîncredere din cauza greenwashing-ului care se practică.
2. De ce ai avut nevoie ca să ajungi aici? (Vorbim despre lucruri/oameni/sentimente/evenimente etc.)
Multă lume îmi spune că am avut mult curaj să renunț la un post bun, stabil, în televiziune, la o carieră pe care am construit-o în 13 ani, ca să o iau pe calea atât de instabilă a antreprenoriatului.
Eu cred însă că acest curaj nu a venit peste noapte. A fost clădit în timp, în primul rând prin economiile pe care le-am făcut timp de mai bine de zece ani, care m-au ajutat să mă simt în siguranță din punct de vedere financiar, dacă lucrurile nu ieșeau așa cum mi-aș fi dorit. Și, desigur, un soț și o familie care m-au sprijnit să încep ceva nou, provocator, cu multe incertitudini și multe resurse consumate.
Apoi, cred că acest “curaj” este de fapt ceva natural, instinctiv, la care ajungi prin multă muncă de introspecție. Pe care eu am făcut-o. Și care m-a ajutat să-mi dau seama că nu eram acolo unde mi-aș fi dorit să fiu, nu mă simțeam așa cum mi-aș fi dorit să mă simt, că nu eram înconjurată de oamenii pe care mi i-aș fi dorit în jurul meu. Și fără această sinceritate față de mine, nu aș fi avut probabil energia să construiesc nimic.
Foarte mult a contat și feedback-ul aproape în timp real, pe care l-am primit constant de la oameni, încă dinainte să lansez platforma online, când am deschis doar o pagină de Instagram sau Facebook, unde am anunțat că intenționez să vorbesc exclusiv despre sustenabilitate.
Faptul că au venit de bunăvoie și nesiliți de nimeni acolo, pe pagină, în număr tot mai mare, că au pus întrebări, că mi-au mulțumit pentru anumite idei pe care le-am prezentat, mi-a arătat că există interes real pentru un stil de viață mai ecologic, mai sănătos, mai atent la ingrediente, la materialele folosite, la natură. Și că există o dorință puternică de a face parte dintr-o comunitate, a celor care vor să facă parte din schimbare, ca să nu se mai simtă singuri și fără impact.
3. Care a fost acel punct de cotitură când ai știut că trebuie să schimbi ceva în business sau în viața ta? Ce ai schimbat?
Punctul de cotitură a fost cu siguranță în 2019, când am decis să renunț la televiziune, unde aveam o carieră frumoasă, ca să mă dedic acestui nou și fascinant domeniu pe care îl descoperisem, sustenabilitatea.
Mi-am schimbat jobul, stilul de viață, am început să învăț lucruri noi, precum antreprenoriat și sustenabilitate, și am căutat să aflu cum pot integra abilitățile vechi, deja dobândite, în noua mea direcție.
Am fondat un ONG, Asociația Soluții Sustenabile, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare referitor la schimbările climatice și mai ales pentru a inspira liderii din companii, oamenii și autoritățile, să facă schimbări profunde în modelul de business și în stilul de viață.
Proiectul principal al ONG-ului este platforma eEco.ro. Unde integrăm și alte instrumente de conștientizare, precum:
campanii video de prezentare a unor modele de bună practică inspiraționale, cum este și “A doua viață.Modele de economie circulară”;
traininguri inovative de creștere a culturii sustenabilității în companii, cum este MBSC;
workshopuri, cursuri și prezentări la cerere, în funcție de nevoi.
Pe Teodora o găsești pe LinkedIn. Platforma eEco.ro este o sursă valoroasă de inspirație și instrumente concrete de acțiune pentru sustenabilitate în antreprenoriat și în viața de zi cu zi, pe care te invit să arunci o privire.