"De curiozitate, deschidere și entuziasm nu am dus niciodată lipsă, dar la curaj nu am știut niciodată despre mine că stau binișor."
Ioana Stepanov și încercările sale către succes.
Astăzi facem cunoștință cu Ioana Stepanov, Business & Brand Strategist și principalul responsabil de claritate în business la Legally Remote.
Te invit să citești câteva rânduri și gânduri.
1. De ce faci ceea ce faci?
Mă bucur, înainte de toate, că nu m-ai întrebat cine și de ce sunt :) – mi-ar fi fost mult mai greu să pun răspunsul acestei întrebări într-un paragraf.
Sunt Business & Brand Strategist, fondatoarea Free the Digital -- am o echipă alături de care susțin antreprenoare din industria de servicii să-și crească afacerile cu sens, fără copleșire.
În centrul a tot ceea ce fac păstrez o componentă puternic umană, pe care mă străduiesc să o mențin atât în business, cât și în felul în care îmi trăiesc viața de zi cu zi.
Pe baza aceluiași principiu mi-am recrutat și echipa: trei femei mai talentate decât mine în design, creare și implementare de procese sau optimizare de soluții operaționale, care mă completează ca profesionist, dar mai ales ca team leader și ca om.
Fac ceea ce fac pentru că, în primul rând, îmi susține stilul de viață mult-visat: în 2019 mi-am dat demisia după 15 ani de corporație și am devenit location-independent.
Echipa Free the Digital își dorește să aducă cât mai multor cliente acest gust al libertății și al bucuriei și satisfacției lucrului bine făcut atunci când ai parte de susținerea potrivită.
La rândul lor, clientele noastre ajung astfel în fața și mai multor oameni în viețile cărora au un impact pozitiv. Binele se multiplică, iar echipa Free the Digital este împlinită știind că pune umărul la crearea de binele comun.
2. De ce ai avut nevoie ca să ajungi aici (lucruri/oameni/sentimente/evenimente etc)?
Oameni, mereu oameni. Lucrurile se creează, se acumulează. :)
Am avut de-a lungul timpului oportunitatea de a cunoaște oameni extraordinari, de la random strangers până la mentori care mi-au dat tot ce au știut ei mai bine și cărora le sunt infinit de recunoscătoare – cred mult că fiecare dintre noi poate avea un impact puternic asupra altora, chiar dacă mulți dintre noi nu-și conștientizează această putere și cu atât mai puțin responsabilitatea care vine la pachet cu ea.
În decembrie 2018 aveam 34 ani când am stat de vorbă, pe un feribot în Noua Zeelandă, cu o fată din SUA, de 25 ani, care călătorea singură de 11 luni și avea cu ea doar un rucsac mic.
Chiar dacă nici măcar nu am făcut cunoștință (deși am stat de vorbă preț de o oră), atunci am simțit poate pentru prima dată gustul răscolitor al libertății care ar putea fi, punându-mi această întrebare: “Why not me?”
Eu de ce n-aș putea să călătoresc așa, cu un rucsac mic și fără o direcție sau un punct final în care trebuie, musai trebuie!, să ajung?
And then I did.
Atât la propriu, cât și la figurat.
Am avut nevoie de curaj să mă desprind de viața confortabilă pe care o aveam în Praga, de siguranța unei cariere la care muncisem atâția ani și să încep ceva nou, aproape de la zero.
De curiozitate, deschidere și entuziasm nu am dus niciodată lipsă, ba chiar glumesc uneori zicând că am de dat și altora – îmi doresc să trăiesc cel puțin 100 ani ca să pot face tot ce-mi doresc în această unică viață. :)
Dar la curaj nu am știut niciodată despre mine că stau binișor, până nu am început să fac pași timizi către antreprenoriat.
Apoi am tot pus pas după pas, unul în fața celuilalt – din nou, fără o direcție exactă – până am fost… aleasă, zic eu și sunt recunoscătoare pentru asta: aleasă de nișa de cliente cu care lucrez acum, aleasă de lucrurile la care am înțeles că mă pricep și pe care le-am aprofundat, aleasă de echipa care azi este Free the Digital.
Am mai avut nevoie să-mi înțeleg valoarea timpului, să conștientizez că este acea resursă neregenerabilă pe care nu o băgăm de seamă – și așa am ajuns să gândesc în termeni ca “oare lucrul ăsta nu se poate face mai simplu, mai ușor, mai rapid?”, principiu pe care îl aplic atât în viața de zi cu zi, cât și în colaborările cu clientele noastre.
3. Care a fost acel punct de cotitură când ai știut că trebuie să schimbi ceva în business sau în viața ta? Ce ai schimbat?
Acel moment de A-ha! din decembrie 2018 stă la baza a ceea ce este Free the Digital astăzi. Am pornit la drum singură, ca Virtual Assistant, cu o sete enormă de libertate în decizii, și am tot crescut până am ajuns să fiu fully booked la final de 2020.
Așa că în ianuarie 2021 mi-am dat seama că pentru a putea fi de ajutor și mai multor antreprenoare, este cazul să extend echipa, serviciile și implicit și skill set-ul pe care îl punem la dispoziția clientelor noastre.
Am avut deci iar nevoie de oameni – mai ales, de încrederea lor în mine și în viziunea mea, de răbdarea lor și nu în ultimul rând, de meme-urile și atitudinea lor de “everything is figureoutable” și felul de a fi al fiecăreia dintre ele. :)
A fost nevoie să învăț în profunzime despre cuvinte mari ca leadership și să fac terapie, mentorat și coaching. A fost nevoie să învăț să deleg și să am încredere în oameni fără să pun presiune și să fac micromanaging, adică să las în urmă un pattern amar învățat în atâția ani de corporație. Apoi am pus peste toate acestea skill-urile de comunicare și colaborare culese din anii de voluntariat în România.
Poate cel mai mare câștig personal cules din anii de antreprenoriat este că în sfârșit am învățat să las lucrurile să curgă, să accept că nu pot să controlez totul și să am răbdare și încredere că lucrurile bune se construiesc în timp, urmându-mi ritmul și adaptându-mă și la ritmul industriei și al celor cu care colaborez, de la cliente la echipa extinsă.
Pe Ioana o găsești pe freethedigital.com și pe LinkedIn, unde oferă sprijin în creștere antreprenorilor.
Ce înseamnă “Încercări până la succes?”
Lucrez zilnic cu antreprenori care au muncit din greu să-și construiască afaceri, care învață necontenit și de la care putem învăța și noi.
Și cred că fiecare poveste a acestor antreprenori de succes conține acele elemente cheie care au transformat o idee într-un business fiabil. Fiecare conține un moment de cotitură, o idee îndrăzneață, un pas în direcția opusă, o decizie pripită sau un eșec care i-au adus pe calea pe care se află astăzi.
În această serie de interviuri scurte, mi-am propus să caut acele elemente cheie și să le împărtășesc cu voi, ca să putem învăța prin exemple și povești reale, aplicabile și aproape de realitatea antreprenorială în care ne aflăm cu toții.