Hello, lawreaders!
Bine te-am regăsit în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Astăzi ne îndreptăm atenția către construirea unor bune practici care să te ajute să găsești clienți, dar mai ales să menții și să crești relații de business de încredere cu clienții curenți.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Am început să tatonez terenul vieții de digital nomad prin 2017. Eram în Lisabona și ofeream soluții juridice companiilor din România de la distanță. Pe vremea aceea, erau abia începuturile acestui stil de viață în Europa. Puțin mă gândeam atunci că 7 ani mai târziu aveam să vorbesc la un summit despre cum să devii Digital Nomad, cu toate avantajele și provocările sale.
Și nu doar atât, dar să combin cele două pasiuni ale mele într-un singur speech: susținerea antreprenorilor care doresc să își creeze o viață așa cum și-o doresc lucrând de oriunde din lume – legal și sustenabil.
Așadar, vă aștept cu drag pe 7 aprilie, între 11:30 și 12:00, să vorbim împreună despre Legalitate Nomadă: Cum să lucrezi de la distanță ca antreprenor.
Ne vedem?
Important de știut
Cum găsești clienți pentru firma ta nou înființată?
Ne-ar plăcea să credem că greul a trecut: am înființat un SRL, ne-am făcut planul de afaceri, ne-am găsit furnizorii și avem și contracte bulletproof cu ei, ca să scăpăm de griji.
Doar că partea cea mai înspăimântătoare pentru mulți dintre noi, vine abia acum: cum găsim clienți într-o piață unde competiția este mare cam în orice domeniu și unde puterea de cumpărare devine din ce în ce mai slabă?
Good news: metodele pe care le știm dintotdeauna încă mai funcționează:
1. Networking: meet and impress
Partea în care depui efort activ să întâlnești alți oameni de business și potențiali clienți și încerci să-ți pui în valoare serviciile/business-ul. Fără această ultimă parte a ecuației, networking-ul rămâne de fapt doar un salut, o întâlnire întâmplătoare și o ocazie nefructificată de a forma o relație benefică de ambele părți.
2. Marketing: ajută-i pe clienți să te găsească
Partea în care depui efort activ să-ți expui business-ul pe piață, promovând beneficiile pe care le aduci, USP-ul afacerii și punctele forte. Marketingul este de fapt unealta prin care îi ajuți pe clienți să te găsească, fie prin instrumente digitale, precum canalele de social media, bloguri sau newslettere, fie prin căi ale marketingului clasic, OOH sau apariții media.
3. Word-of-mouth, dacă ești norocos
Word of mouth sau recomandări. O etapă care apare mai târziu, în mod natural, atunci când business-ul tău oferă beneficiile promise și livrează calitativ, indiferent de domeniu. Dacă reușești să ajungi la această treaptă, munca ta de căutare clienți va fi diminuată semnificativ, deoarece vei fi martor la efectul bulgărelui de zăpadă, unde un client te recomandă altui client, iar acel client te recomandă și el mai departe. Și – mare fericire! – conștientizezi că de fapt, nu ai mai căutat clienți activ de ceva timp.
Iar aici intervine și importanța relației cu clienții curenți și etica de lucru pe care o aplici.
Așadar, cum construiești relații de business de încredere?
Ca să poți ajunge în momentul în care bulgărele de zăpadă se rostogolește singur, iar clienții vin la tine din recomandări în mod constant, trebuie să-ți îndrepți atenția către clienții pe care ai reușit deja să-i câștigi.
E util să folosești aceste câteva bune practici ce țin de etica muncii, dar și de respectul tău față de clienți:
Comunică eficient și constant
Fă o prioritate din comunicarea eficientă și la timp. Depune efort să fii cât mai clar în comunicarea cu clienții tăi. Dacă nu ai suficiente detalii, întreabă. Tu ești specialistul, tu ar trebui să știi ce detalii vrei să știi de la clienții tăi. De foarte multe ori, oamenii nu cunosc de ce informații ai tu nevoie pentru a le înțelege problema.
Află și înțelege obiectivele clientului
Înțelege care sunt obiectivele clientului tău, atât la nivel micro (detalii specifice referitoare la proiect), cât și la nivel macro (cultura organizației, cum se încadrează proiectul în planurile pe termen mediu și lung). Doar așa te vei ajuta și pe tine - îi vei face o ofertă de preț în acord cu ce are nevoie, dar și pe el/ea - la final va fi mulțumit/ă că și-a atins obiectivele cu ajutorul tău.
Livrează la standardele promise
Nu uita că cel mai important liant al relației de business este execuția proiectului / îndeplinirea sarcinilor. Livrează atingând sau depășind așteptările clientului și ai grijă să nu promiți niciodată ce nu poți livra.
Împărtășește-ți cunoștințele
Clientul trebuie să înțeleagă întotdeauna “de ce-ul” din spatele acțiunilor tale. Explică procesul de lucru, oferă detalii atunci când lucrurile par să nu mai fie clare și împărtășește din cunoștințele tale clientului, pentru că un client informat este un client cu care vei lucra mult mai simplu, în cele din urmă.
Cere feedback
Fii deschis la feedback și îmbunătățește-ți serviciile / produsele pe baza lui. Open mindedness e cheia în gestionarea unei afaceri. Acest lucru va fi valoros pentru tine în construirea unor relații mai bune cu alți clienți, dar îi și arată clientului că îi prețuiești opinia și ești deschis la sugestii și îmbunătățiri.
Tu ce ai mai include pe listă?
Scrie-mi în comentarii sau hit reply.
Abecedar juridic
De data aceasta, îți ofer o idee, și nu doar o explicație sau definiție.
Iată unde se mai întâlnesc oamenii să facă networking (în București).
Stup
Evenimentele celor de la Stup sunt oportunități de învățare cam în orice ține de dezvoltarea business-urilor, dar și o ocazie să faci networking și să-ți exersezi abilitățile de convingere și pitching.
Freelanceri NO.MAD Talks
Îi găsești pe acest grup, unde poți pune întrebări despre provocările pe care le întâmpini în antreprenoriat și poți găsi sprijin în tot ce ține de antreprenoriat, soloprenoriat, freelancing și digital nomad lifestyle. Sau te poți înscrie la întâlnirile lunare din București și câteva orașe din țară, unde înveți cum să gestionezi afacerile și tot ce vine la pachet cu ele, faci networking și-ți găsești un grup de oameni ca tine.
Legal & Trivia
Japonia introduce o nouă viză pentru nomazii digitali.
Lucrăm în lumea digitală și asta ne-a afectat capacitatea creierului.
Cum să lucrezi de oriunde din lume fără să strici echilibrul local: etica nomazilor digitali.
Dacă vrei să te muți, folosește regula 90/10 ca să afli unde.
Ce ne pot învăța nomazii digitali din generația Z despre comunitatea într-o lume remote.
Din auzite
Am în căști asta, dar îți scriu și recomand cu drag să acorzi 1 oră din timpul tău neacoperit de gânduri să asculți acest episod din podcastul Off the Beam, creat de Alexandra Crăciun, specialist în branding și creator.
O doză sănătoasă de pauză în neîncetata alergare zilnică.
Ne citim din nou aici, joi, 21 martie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️