"Pentru a continua să ne dezvoltăm și să creștem, cu toții avem nevoie să pariem pe noi înșine."
Vlad Petre și încercările sale către succes.
Ce înseamnă “Încercări până la succes?”
Lucrez zilnic cu antreprenori care au muncit din greu să-și construiască afaceri, care învață necontenit și de la care putem învăța și noi.
Și cred că fiecare poveste a acestor antreprenori de succes conține acele elemente cheie care au transformat o idee într-un business fiabil. Fiecare conține un moment de cotitură, o idee îndrăzneață, un pas în direcția opusă, o decizie pripită sau un eșec care i-au adus pe calea pe care se află astăzi.
În această serie de interviuri scurte, mi-am propus să caut acele elemente cheie și să le împărtășesc cu voi, ca să putem învăța prin exemple și povești reale, aplicabile și aproape de realitatea antreprenorială în care ne aflăm cu toții.
Astăzi facem cunoștință Vlad Petre. Te invit să citești câteva rânduri și gânduri.
1. De ce faci ceea ce faci?
Ce întrebare bună! Este genul de întrebare la care reflectez în mod frecvent și totodată genul de întrebare a cărui răspuns evoluează în funcție de perioada în care mă aflu, precum și de provocările cu care mă confrunt. Voi începe însă prin a oferi un pic de context cu privire la cine sunt, cu ce mă ocup și de unde vin.
Mă numesc Vlad Petre, sunt născut și crescut în București, am absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București în 2011, și am avut șansa de a locui în 3 mari capitale europene - Berlin, Paris, Londra - din 2012 până în 2023, când am revenit în București.
Din punct de vedere profesional, am avut șansa de a lua contact cu antreprenoriatul online încă de pe vremea când eram student și mă duceam pe la diverse evenimente, unde îi urmăream ca speakeri pe diferiți antreprenori din zona de tech de la vremea respectivă, precum Vlad Stan, Bobby Voicu, Vladimir Oane, etc. Microbul antreprenoriatului mi-a rămas în sânge, motiv pentru care, din momentul în care am plecat din țară, am activat ca Product Manager, contribuind la creșterea a numeroase start-up-uri și scale-up-uri din mai multe sectoare tech. Plus câteva tentative antreprenoriale, una din ele culminând cu un mic exit. :)
În prezent, operez drept consultant independent pe zona de Product & Growth cu focus pe a ajuta start-up-urile de tip B2B SaaS aflate la nivel de Seed sau Series A să construiască echipe de produs performante și să pună pe picioare sisteme de creștere de tip Product-Led Growth.
Revenind la întrebarea inițială, am decis să o iau pe această cale a soloprenoriatului în urmă cu aproximativ un an de zile, deoarece nu mă mai simțeam satisfăcut pe plan profesional. Simțeam că stagnez. Și, deși pe perioada celor 7 ani petrecuți în Londra, nu am lucrat în medii de tip corporate, ci în medii de tip scale-ups unde am învățat enorm, am simțit că mă pierd pe mine însumi ca om și ca individ. Am simțit o nevoie puternică de a paria din nou pe mine însumi.
Eu cred cu tărie că, pentru a continua să ne dezvoltăm și să creștem, cu toții avem nevoie că la un moment dat în viețile noastre să pariem pe noi înșine.
Cred că într-o lume în care marea majoritate a oamenilor încearcă să își impună punctul de vedere asupra celor din jur, avem datoria de a ne oferi o șansă.
2. De ce ai avut nevoie ca să ajungi aici (lucruri/oameni/sentimente/evenimente etc)?
În primul rând, am avut nevoie de acea nemulțumire profundă de care povesteam mai sus pentru a mă mobiliza și a mă determina să ies din zona de confort financiar în care mă aflam.
În al doilea rând, uitându-mă în urmă aș spune că am avut nevoie de un curaj nebunesc. Nu este ușor să o iei de la zero pe cont propriu atunci când ai un salariu bun și ești la o vârstă la care marea majoritate a oamenilor se așază la casele lor, după cum se spune în popor.
În al treilea rând, un lucru care m-a ajutat enorm și pe care îl recomand oricui își dorește să crească pe o latură sau alta a vieții sale, a fost faptul că mi-am ales de la bun început un set de modele relevante de urmat, având în vedere viziunea pe care mi-o conturasem (e.g. Elena Verna, Ash Maurya, Rob Walling, etc), și am încercat pe cât posibil să mă înconjor de oameni care să mă inspire într-un fel sau altul, care să mă ajute cu feedback constructiv și care să mă încurajeze în momentele dificile.
3. Care a fost acel punct de cotitură când ai știut că trebuie să schimbi ceva în business sau în viața ta? Ce ai schimbat?
Când am început să lucrez pe cont propriu acum un an de zile, știam că voiam să lucrez drept consultant pe zona de produs, dar cam atât. În rest, nu știam ce segment de piață să țintesc, nu știam ce tip de servicii să ofer mai exact, nu știam să (mă) vând, nu știam cum o să lucrez mai exact cu clienții, și așa mai departe.
Iar punctul de cotitură a fost momentul în care am realizat că nu sunt focusat pe un set de obiective bine definite și aflate în aliniament, atât față de viziunea pe care o aveam pentru mine, cât si față de oportunitățile reale și prezente în mod recurent pe piață. Concret vorbind, la un moment dat începusem să mă implic în tot felul de inițiative care mai mult îmi distrăgeau atenția, decât să mă ajute în a îmi atinge propriile obiective. Altfel spus, începusem din nou să uit de mine și de viziunea pe care o conturasem pentru mine. :)
Pe Vlad îl găsești pe LinkedIn sau pe validatdegrowth.ro, unde găsești sprijin pentru a-ți crește business-ul într-o afacere scalabilă.
Mulțumesc mult pentru invitația de a participa în cadrul seriei tale de interviuri cu antreprenori, Ana. A fost o plăcere să răspund întrebărilor pe care mi le-ai adresat, și totodată o oportunitate foarte bună pentru mine de a reflecta la traseul pe care l-am urmat în ultimele 12 luni, precum și la lecțiile învățate. Now onwards and upwards! 🚀