Vreau să încep prin a spune: știu, te înțeleg. După acest început de săptămână tumultos, care ne face să privim viitorul cu și mai multă neîncredere, după aceste zile de epuizare completă în care am fost bombardați de statistici sinistre, nu-ți mai stă gândul la afaceri, analize și planuri de viitor.
Te înțeleg. Și eu scriu acest newsletter cu degete nesigure pe tastatură. Însă tocmai în astfel de momente de teamă și nesiguranță, e util să ne asigurăm că avem o afacere cu o bază solidă care nu se va cutremura la prima modificare a legislației.
Cu toate astea, te înțeleg dacă nu mai ai energie acum. Dacă citești acest newsletter pe mail, adaugă-l la favorite, marchează-l ca necitit sau dă-i o steluță și întoarce-te la el când ești pregătit. Dacă ești pe Substack, dă like acestui articol ca să-l poți găsi mai ușor atunci când vrei să revii.
Până atunci, respiră. Ia-ți timp să-ți calmezi sistemul nervos care probabil a intrat în starea de fight or flight deja. Și dacă ai ales flight, nu te condamn dacă-ți iei deja o vacanță. Coping mechanisms may vary.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Aceste zile ne-au arătat ce mult înseamnă să ai o strategie bine gândită care ia în considerare toți factorii de risc. Știi acel SWOT de care toată lumea din business vorbește și care te-a pus mereu pe gânduri la capitolul Threats? Uite că ziua de duminică ne-a arătat cel mai rău exemplu posibil de ce putem pune acolo.
Și hai să îți spun și o poveste.
Când m-am pus pe scris disertația de MBA, m-am trezit întrebată de profesorul coordonator din Franța „Și cum mai stă România la capitolul geopolitică? Care este situația de la graniță?”
Nu i-am dat inițial mare atenție până când a început să mă întrebe ce voi face dacă lucrurile nu stau așa cum îmi planific. E adevărat că atunci nu m-am gândit foarte mult la asta, dar suficient oricum cât să îmi mă gândesc că îmi doresc o afacere care este mai mult de jumătate digitală. Just in case.
Fast forward peste 6 luni îmi aduc și acum aminte de acel moment. Și ce bine că există unelte de strategie și planificare! Așa stai cu mai multă liniște în suflet (bine, atât cât se poate…) că măcar ai un plan de creștere indiferent de ce se întâmplă în jurul tău, din punct de vedere politic, economic, social.
Așadar, îți recomand să iei de bune planificarea business-ului și dacă se poate, să ți-l gândești potrivit pentru orice vreme.
Important de știut
Partea 2. Planificare și strategie
Hai să vedem ce înseamnă asta.
Planificare - setezi câteva obiective SMART pe care îți dorești să le atingi în acest an
Strategie - trasezi pașii preliminari pe care trebuie să-i faci pentru a atinge acele obiective
Să începem cu planificarea: hai să vedem cum ar putea să arate un proces de planificare pentru un business cu o istorie de (cel puțin) 1 an pe piață.
În primul rând, mai răsfoim o dată ce am scris acum 2 săptămâni, când am făcut analiza activității din primul an de afacere. Găsești aici câțiva pași de ghidaj:
Dacă nu ai trecut deja prin procesul de review, acum e momentul perfect să o faci, ca să ai continuitate și claritate în întregul proces de analiză, planificare și strategie.
Planificarea traseului în business pentru anul 2025:
Apoi, eu sugerez să urmezi o structură de sus în jos pentru procesul de planificare – pentru o claritate la care nu poți să ajungi decât prin desfacerea tuturor straturilor care îți formează intențiile și ideile de afaceri.
Așa că începi de la suprafață și sapi până în adâncime:
Pornești din vârf, cu obiectivul major pe care vrei să-l atingă afacerea ta în 2025: de obicei este financiar, dar nu numai. Să zicem că ai ca obiectiv să ajungi la o cifră de afaceri de 1 milion de euro.
Mai cobori o treaptă și vezi care sunt partenerii care te pot ajuta să ajungi acolo.
Pe o treaptă mai jos, ne uităm la oferta ta ca unealtă care te poate aduce la obiectivul tău major: ce produse sau servicii te pot catapulta mai sus, către vârf?
Aproape de baza piramidei, aș pune resursele pe care le ai la dispoziție sau pe care le poți accesa pentru a ajunge mai aproape de obiectiv: accesarea unor fonduri, resurse umane și creative, proprietăți intelectuale, etc.
Iar pe prima treaptă, ca să existe o bază solidă pentru această întreagă piramidă, ne uităm la strategia juridică: ce traiectorie poate urma afacerea ta, folosindu-se de legislația curentă pentru a-și atinge obiectivele?
Strategia (juridică) în business pentru anul 2025:
Am inclus partea de strategie juridică la baza întregii acestei scheme, căci realitatea așa ne spune: un business cu o strategie juridică solidă navighează mai bine orice schimbări legislative – iar în acest moment al realității noastre din România, ele par că urmează să apară curând.
Ce e strategia juridică?
Partea de strategie juridică oferă o foaie de parcurs clară pentru navigarea problemelor – dar și oportunităților – juridice. Prezintă pașii, procesele și prioritățile, ajutându-te să înțelegi peisajul juridic, să anticipezi riscurile, să răspunzi proactiv la provocări și să-ți aliniezi deciziile de afaceri cu o bază solidă de principii legale.
Am descoperit acest acronim simplu, care te poate ajuta să reții cu ce se ocupă strategia juridică: L.E.G.A.L.
Pe lângă strategia juridică, nu uita că o afacere fiabilă se bazează pe o strategie de business bine pusă la punct, dar flexibilă. Și dacă tot ești adâncit în gânduri despre cum să-ți crești afacerea în 2025, poate că merită să dedici câteva momente să-ți revizuiești strategia de business.
Un instrument util poate fi modelul The Three Horizons.
Iar dacă printre planurile tale se va afla și un obiectiv de legal sau vrei să-ți lămurești două-trei aspecte de legal business până iei o decizie, mă găsești pe LinkedIn sau direct pe email la anamaria@legallyremote.online.
Legal & Trivia
Vibe check your moves: Forbes scrie că ar trebui să faci asta la final de an.
Dacă nu ai chef de nimic în perioada asta, e normal.
Ce faci când nu-ți iese ce ai plănuit? - un răspuns de la Erika Popliceanu în newsletterul ei, două puncte, pe care ți-l recomand cu drag.
Iar dacă finalul de an te deprimă – sau te duce deja cu gândul la cozonaci și vacanță – iată câteva strategii care te ajută să-ți menții eficiența în aceste ultime săptămâni de muncă.
Din auzite
Ai grijă cum îți vorbești în această perioadă, mai ales dacă alegi sfârșitul de an pentru a-ți analiza activitatea în business de anul acesta – sau pur și simplu, în viață. Modul în care vocea ta interioară narează și pune în context toate acțiunile tale, te influențează mai mult decât ai crede. Învață să-ți spui povestea cu blândețe și să antrenezi naratorul intern să o facă la fel.
Poate te ajută episodul de mai jos.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 12 decembrie, pentru ultima oară în acest an. Începând din 2025, vom aduce câteva schimbări aici și mi-aș dori să-mi scrii despre ce ți-ar plăcea să citești, sub ce formă sau pur și simplu ce idei ai și crezi că merită împărtășite cu mine. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️