#41. Abecedar de SRL: pașii pe care trebuie să-i faci ca să-ți deschizi afacerea
un ghid pentru antreprenori
Hello, lawreaders!
Astăzi suntem la cea de-a doua ediție din ceea ce am numit eu “călătoria unui antreprenor, de la zero la business”.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Așa că în ediția de astăzi, înțelegem ce înseamnă începutul de la zero, ce există înainte de începuturi și cum privim înființarea unei afaceri, ca să pornim pe un drum deja trasat, cu cât mai puține necunoscute și riscuri.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Am petrecut 3 ani ca expat în alte țări, iar acești 3 ani mi-au conferit forța, perspectiva și determinarea de a privi România așa cum este ea – cu aspectele sale bune și cele mai puțin bune, într-un mod obiectiv – fără să susțin un patriotism lipsit de conținut, dar și fără critici nefondate, susținând fără temei că e mai bine în străinătate.
“Străinătatea” are, de asemenea, părțile sale bune și mai puțin bune, diferența stând în ceea ce putem să suportăm. Înțeleg foarte bine de ce străinii aleg să vină în țara noastră, dar și de ce românii aleg să plece spre alte țări. Alegerile sunt de cele mai multe ori personale, de aceea ar trebui să ne rezumăm la înțelegere și limitarea criticilor neinformate.
La fel ca într-o afacere – cu cât știi mai mult, cu cât ai capacitatea de a menține afacerea activă și cu cât ești mai implicat în business (și nu doar un finanțator fără a înțelege managementul), cu atât îți restrângi criticile față de alții.
Românii sunt perseverenți și calzi. Dacă ignorăm ce se întâmplă la nivel politic, suntem oameni cu o inteligență emoțională remarcabilă, plăcuți, cu dorința de a munci și cu reziliență. În anii ce vin, aceste calități ne vor ajuta enorm să depășim provocările viitoare.
Dacă vrei să descoperi mai multe povești din anii mei petrecuți în Portugalia și Elveția, te invit să vizionezi interviul de mai jos. Mulțumesc, Cred în România, pentru oportunitate!
Important de știut
Abecedar de SRL: pașii necesari pentru a începe o afacere
Un ghid cuprinzător, dar nu exhaustiv, care să te ajute dacă tocmai ai început o afacere, dacă te gândești să începi una sau dacă vrei să-ți optimizezi business-ul.
Pasul zero: The right mindset
Probabil că cel mai important pas pentru o afacere este ca antreprenorul / business owner-ul să înceapă lucrurile cu un mindset corect, pregătit pentru lumea antreprenoriatului.
Care e mindset-ul corect?
Aș spune că e vorba de consecvență și perseverență. Motivația și entuziasmul de la începutul unei afaceri se pot pierde pe parcurs, în special în situațiile în care lucrurile nu merg așa cum au fost gândite. Ca antreprenor, este important să faci primii pași în lumea business-ului cu un mindset pregătit să întâmpine și obstacole, pregătit să găsească modalități de adaptare și cu multă reziliență.
Pasul 1: Concept și research-ul pieței
Poate că te gândești că primul pas dintr-o afacere este să-ți înființezi un SRL, însă nu e așa. Munca invizibilă precursoare vizitelor la ONRC este mult mai importantă.
Este punctul de naștere al business-ului: conceptul afacerii și market research.
Conceptul afacerii: cum vrei să arate business-ul tău, în linii mari? Ce flow de operațiuni previzionezi? Cum vrei să crească afacerea ta? Ce metode și instrumente sunt necesare pentru operarea business-ului și scalare?
Market research: cum arată piața pe care tocmai vrei să intri? Ce competitori ai? Cum te aștepți să evolueze piața? Cum te aștepți să te adaptezi?
Pasul 2: Business plan și structură
Creează-ți planul de business și o structură preliminară.
Un plan de afaceri este un document dinamic care servește drept foaie de parcurs pentru înființarea unui business. Poți include următoarele secțiuni, ce vor servi drept ghidaj în situații neprevăzute:
Rezumatul executiv: ar trebui să fie primul element din planul de afaceri, dar ar trebui să fie scris ultimul. Descrie noua afacere propusă și evidențiază obiectivele companiei și metodele de realizare a acestora.
Descrierea companiei: acoperă problemele pe care produsul sau serviciul tău le rezolvă și motivele pentru care compania ta este necesară pe piață.
Analiza pieței: analizează cât de bine este poziționată o companie față de concurenții săi. Analiza pieței ar trebui să includă piața țintă, analiza de segmentare, dimensiunea pieței, rata de creștere, tendințele și o evaluare a mediului competitiv.
Organizare și structură: tipul de organizație de afaceri, strategii de gestionare a riscurilor și managementul business-ului.
Misiune și obiective: ce vrei să realizezi și pașii pentru a ajunge acolo, alături de obiectivele business-ului (SMART – specifice, măsurabile, orientate spre acțiune, realiste și limitate în timp).
Produse sau servicii: ce produse oferi consumatorilor la începutul afacerii, cum se compară cu concurenții existenți, intervaluri de preț, detalii de producție etc.
Rezumat: orice date, articole și studii de cercetare privind tendințele care ar putea afecta pozitiv și negativ afacerea sau industria.
Plan de marketing: identifică proprietățile specifice ale produsului sau serviciului tău, rezumă analiza SWOT și analizează concurenții. De asemenea, discută despre cum îți vei promova afacerea, câți bani vor fi cheltuiți pentru marketing și durata campaniilor de marketing.
Planul financiar: include un buget, împreună cu situațiile financiare proiectate, cum ar fi o declarație de venit, un bilanț și o situație a fluxurilor de numerar.
Pasul 3: Înregistrează-ți firma / SRL-ul
Acesta este pasul care pune în mișcare toate lucrurile gândite până acum. Pentru a-ți înființa o firmă trebuie să decizi:
Ce formă de organizare juridică e potrivită pentru tine: PFA, II, SRL, SA?
Ce nume va avea firma?
Ce coduri CAEN va avea firma?
Cine se va ocupa de contabilitatea pentru afacerea ta?
Apoi, tot ce îți rămâne să faci este să parcurgi etapele înființării la Registrul Comerțului.
Pasul 4: Start working: clienți, furnizori, produse etc.
Odată ce au fost puse pe hârtie toate detaliile business-ului tău și ai obținut documentele de înregistrare a firmei de la Registrul Comerțului, ești gata să începi activitatea.
Aceasta este etapa cea mai îndelungată, în care încerci să deslușești cele mai bune opțiuni pentru afacerea ta. Aici vor fi incluse crearea de produse, relațiile cu furnizori, structura de servicii oferite, obținerea de clienți și tot ce ține de operarea unui business.
Pasul 5: Get out there: marketing
Acum că ai reușit să pui la punct într-o anumită măsură business-ul, iar lucrurile sunt operaționale, este timpul să-ți îndrepți atenția asupra marketing-ului.
Alege strategia de marketing, canalele pe care vrei să comunici, audiența pe care îți dorești să o atragi. Apoi, vei avea câteva lucruri de tăiat de pe listă:
Creează-ți un site
Creează-ți canalele de social media proprii
Creează conținut relevant și optimizează
Bineînțeles, majoritatea lucrurilor care țin de marketing pot fi externalizate către profesioniști din domeniu. Însă este important să incluzi un buget pentru marketing și să te implici în zona de strategie, pentru a te asigura că-ți atingi obiectivele.
Pasul 6: Scalează & optimizează
Într-un final, iată, ești antreprenor: ai o strategie de business, ți-ai înființat o firmă, ai creat produsele sau serviciile necesare, ai clienți, ai o imagine publică și comunici activ.
E timpul să investighezi metode de optimizare a business-ului: poate că vrei să îmbunătățești anumite servicii și produse, poate că e nevoie de mai multe resurse umane, poate că e nevoie să explorezi piețe noi.
Găsește nevoile business-ului tău și metode optime de soluționare a nevoilor.
Dacă momentul e potrivit și ai resursele necesare, poți începe să te gândești la creșterea și scalarea business-ului.
Atenție! Pașii descriși mai sus pot fi parcurși concomitent în anumite cazuri, iar durata de parcurgere a acestora variază semnificativ: spre exemplu, înființarea unui SRL poate dura între 3 și 7 zile, în timp ce pasul 4 poate dura ani întregi, iar de cele mai multe ori, la pasul 6 ajungi în 3-5 ani.
Abecedar juridic
Scalare versus creștere în business
Creșterea este un proces mai degrabă liniar, o consecință deseori naturală a unui business operațional optimizat. Creșterea apare în acord cu o infuzie continuă de noi resurse și aduce venituri mai mari odată cu investiții mai mari (de capital, tehnologie, resurse umane).
Scalarea este un proces de creștere exponențială, fără investiții semnificative. Scalarea are ca scop creșterea veniturilor și menținerea sau reducerea costurilor și resurselor.
Legal & Trivia
Experții London Business School ne oferă câteva sugestii pentru un an prosper pentru afacerile noastre.
Un ghid pentru non-cetățenii care vor să înceapă o afacere în România.
În 2024, România face cunoștință cu zona Schengen.
Top 10 țări din lume potrivite pentru remote work și toate sunt în Europa.
Câteva sugestii pentru a limita doomscrolling-ul (podcast).
Din auzite
Dacă poveștile altor antreprenori te inspiră, Stup Unplugged s-ar putea să fie un podcast pe gustul tău. Ascultă și scrie-mi dacă ai găsit inspirația de care aveai nevoie pentru afacerea ta.
Ne citim din nou aici, joi, 8 februarie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️