"Freelancingul este în mare măsură un univers singuratic, dar pot să identific întotdeauna momentele în care am trecut peste obstacole datorită oamenilor din jurul meu."
Paula Artin și încercările sale către succes.
Astăzi facem cunoștință Paula Artin, (unfelde)scriitor și expert nișat în social media pentru evenimente. Paula este parte din echipa core a Legally Remote și a fost alături de mine încă din 2022. Ne ajută să ajungem cu o informație mai concretă și ușor de înțeles la oameni și este acel punct de a-ha! care ne trage de mânecă atunci când vorbim prea legalese.
Te invit să citești câteva rânduri și gânduri.
1. De ce faci ceea ce faci?
Hello! Îmi place să cred că fac ceea ce fac pentru că mi-am oferit o șansă, într-un moment în care nimeni altcineva nu părea să mi-o ofere. Am început să fac freelancing de mai bine de 5 ani, în plină pandemie, când angajatorii nu-și puteau asuma riscul unei angajări, așa că am fost nevoită să-mi asum eu singură multe riscuri. Primii pași i-am făcut punându-mi speranța în 3 potențiali clienți cărora le fusesem recomandată, printre care și Ana-Maria Drăgănuță-Briard, alături de care lucrez și acum.
Asta ar fi cauza pentru care am ajuns să lucrez on my own, însă dacă e să vorbim de motivație, de fapt, lucrurile merg mai în profunzime.
Fac social media pentru evenimente (sau social media event coverage) în formula asta solo – sau uneori de echipă – pentru că există acest minus pe piață pentru festivalurile mici și mijlocii care nu-și permit să angajeze agenții sau au avut experiențe neplăcute cu ele, dar în același timp, își doresc să crească vizibilitatea evenimentelor lor și știu că nu o pot face singuri. Sunt foarte apropiată de zona de evenimente, căci am lucrat și făcut voluntariat în domeniu încă de la 18 ani, trecând prin toate rolurile posibile, de la backstage manager la waste manager :) E zona în care mă simt confortabil, dar și care mă provoacă cel mai mult, căci e un domeniu imprevizibil și mereu în evoluție.
Pentru mine, social media event coverage este un tărâm de cucerit, cu toate bucuriile unui festival, energia, oamenii și întâmplările neprevăzute care mă țin atentă și implicată.
E sursa mea de creativitate, curaj și adrenalină pentru întregul an, căci atunci când festivalurile își iau pauză, revin și eu la un alt ritm, cu proiecte din zona de film, artă și entertainment.
2. De ce ai avut nevoie ca să ajungi aici (lucruri/oameni/sentimente/evenimente etc)?
Cu siguranță de oameni.
Deși freelancingul și soloprenoriatul sunt în mare măsură universuri singuratice, uitându-mă în urmă, pot să identific întotdeauna momentele în care am trecut peste obstacole datorită oamenilor din jurul meu.
Vorbesc aici de o încurajare venită la momentul potrivit, o recomandare pentru un proiect, sprijin într-o discuție stresantă sau coechipieri atunci când ajungi în prag de burnout.
Am învățat întotdeauna din mers de la alți oameni și sunt recunoscătoare fiecărei urme de cunoștințe împărtășite cu mine.
3. Care a fost acel punct de cotitură când ai știut că trebuie să schimbi ceva în business sau în viața ta? Ce ai schimbat?
Eu nu mă văd ca fiind într-un punct final al succesului. Simt că mai am mult de parcurs din tot acest proces al soloprenoriatului și vieții în sine. Dar probabil că punctul de cotitură major a fost atunci când am înțeles cum pot să leg această viață anterioară a mea din zona evenimentelor cu lucrul pe care îl fac eu cel mai bine profesional, scrisul.
L-aș plasa oarecum acum vreo 3 ani, la primul eveniment comunicat, dar am ajuns la unghiul cel mai abrupt al cotiturii, aș spune, abia anul trecut, când mi-am făcut curaj să spun cu voce tare ce vreau eu să fac, mi-am definit mai bine nișa, mi-am creat un website care să-mi adune toate ideile și am pus în portofoliu 7 festivaluri în mai puțin de 5 luni, comunicate doar de către mine.
Cu toate acestea, chiar și azi mă aflu într-un proces de finisare și reșlefuire a proceselor mele de lucru și aș putea spune că sunt în curburi și cotituri aproape în continuu – căci pe măsură ce învăț și mă las ghidată de cunoștințe și valori, îmi redefinesc ce înseamnă reușitele și cum arată viața ideală pentru mine. Și cred că sunt într-un proces continuu de reeducare și cotire către o cale cât mai potrivită pentru mine. Lucru care, îmi place să cred, e valabil pentru mulți antreprenori.
Pe Paula o găsești pe unfeldescriitor.com, pe LinkedIn sau Instagram, toate canale care cresc și se metamorfozează odată cu ea.
Ce înseamnă “Încercări până la succes?”
Lucrez zilnic cu antreprenori care au muncit din greu să-și construiască afaceri, care învață necontenit și de la care putem învăța și noi.
Și cred că fiecare poveste a acestor antreprenori de succes conține acele elemente cheie care au transformat o idee într-un business fiabil. Fiecare conține un moment de cotitură, o idee îndrăzneață, un pas în direcția opusă, o decizie pripită sau un eșec care i-au adus pe calea pe care se află astăzi.
În această serie de interviuri scurte, mi-am propus să caut acele elemente cheie și să le împărtășesc cu voi, ca să putem învăța prin exemple și povești reale, aplicabile și aproape de realitatea antreprenorială în care ne aflăm cu toții.
Mulțumesc, dragă Ana!