Hello, lawreaders!
Bine te-am regăsit în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Astăzi răspundem la întrebările: Ce includem într-un contract? Ce clauze sunt esențiale în contractele cu clienții? Cum redactăm un contract bulletproof cu clienții noștri?
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Hei! Hei! I’m a speaker. Și nu vorbesc despre orice, ci fix despre 💻 Digitalizarea în practica juridică, la Legal LUBLINnovation 2024.
Legal LUBLINnovation 2024 este o conferință care combină educația și inovația în domeniul juridic. Este, de asemenea, o șansă pentru o nouă cooperare în afaceri și pentru a cunoaște lumea #legaltech în realitate!
Conferința va avea loc la fața locului, în frumoasa Polonie. Abia aștept, mai ales că particip în calitate de vicepreședinte ELTA și voi atinge și subiecte care țin de îmbunătățirea muncii avocaților și impactul ELTA asupra progresului tehnologiei juridice.
Save the date: 23-24 mai 2024
Locație: Centrum Spotkania Kultur, Lublin, Polonia
Partea interesantă e că poți participa la atelierele ținute de speakerii evenimentului. Biletele early bird sunt deja disponibile aici.
Important de știut
Cum redactezi un contract bulletproof cu clienții tăi?
Discutăm destul de des aici despre contracte, dar – în caz că nu ai prins discuția – îți las aici două ediții mai vechi care pot ține loc de introducere în lumea contractelor bine scrise.
Începe cu asta:
Cele mai importante 5 clauze din contractele de prestări servicii
Hello, lawreaders! Mulțumesc tare mult pentru voturile la poll-ul cuprins în ediția trecută. Conform alegerilor voastre, vom discuta astăzi despre cele mai importante clauze în contractele de prestări servicii la care să fii atent înainte să semnezi contractul, fie că ai rol de prestator, fie de beneficiar. Ne uităm cu atenție nu numai la ce clauze ar tr…
Și apoi aruncă o privire peste asta:
#43. Contracte bulletproof cu furnizorii tăi
Hello, lawreaders! Bine te-am regăsit în călătoria unui antreprenor, de la zero la business. Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite. Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, bu…
Acum că ai revenit la lectura de astăzi, iată prima idee pe care trebuie să o păstrezi aproape atunci când ești pe cale să negociezi semnarea unui contract:
Un contract bulletproof nu e doar un template luat de pe net.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă principalul tău obiectiv atunci când semnezi un contract cu un client este să-ți protejezi relația de business, să-ți asiguri o plasă de siguranță și ambele părți să iasă pe plus, un template găsit pe internet nu-ți va face dreptate.
Un contract bulletproof este creat astfel încât să îndeplinească nevoile juridice specifice business-ului tău, protejând afacerea în ansamblu, dar și oamenii din spate. Este un document atât de personalizat încât, de cele mai multe ori, același business nu va putea folosi același contract cu mai mulți clienți fără să aducă modificări documentului.
Ce clauze trebuie să incluzi în contractele cu clienții?
Acestea fiind spuse, de cele mai multe ori, vei avea nevoie de aceste tipuri de clauze pentru un contract care să fie de-a dreptul util:
1. Obligații și drepturi
Probabil una dintre cele mai utile clauze, care este des trecută cu vederea ca fiind o clauză generică. Cu toate acestea, redactarea clară a drepturilor ce reies din colaborarea cu clienții, dar mai ales a obligațiilor fiecărei părți, este fundația relației de business.
Include în mod expres, clar și limitativ fiecare drept și obligație specifice ce reies din colaborare, corespunzătoare fiecărei părți.
Ca să-ți faci o idee mai clară, iată un exemplu:
Obligația de a presta serviciile “la standarde înalte” nu este îndeajuns de precisă, fiind nevoie de detalii cuantificabile în mod obiectiv.
2. Proprietatea intelectuală
Dacă în relația de business sunt incluse informații și lucrări supuse drepturilor de proprietate intelectuală (invenții, mărci, know-how, denumiri de origine, modele de fabricație, modele industriale, drepturile de autor) este necesară includerea precisă a unei clauze care să detalieze condițiile de utilizare a respectivelor informații sau lucrări.
Mai mult decât atât, degeaba menționezi de secrete comerciale dacă nu știi ce înseamnă și cum să le protejezi (nu orice informație pe care o deții și pe care vrei să o ții secretă se încadrează în noțiunea legală de secret comercial).
3. Confidențialitate
Deși e considerată o clauză facultativă, se dovedește a fi utilă în setarea tonului colaborării cu clienții. În general, cuprinde referințe specifice legate de schimbul de informații care poate avea loc în cadrul colaborării și protejarea respectivelor informații. Aceasta trebuie de multe ori revizuită și adaptată în funcție de partea cealaltă a contractului, precum și de activitatea ta comercială propriu-zisă.
Clauza de confidențialitate oferă protecție asupra informațiilor de natură sensibilă și interzice transmiterea acestora în timpul și după încheierea colaborării.
4. Subcontractare
Clauza de subcontractare oferă indicații clare în privința posibilității clientului de a angaja alte părți pentru a-și îndeplini obligațiile specificate în contract. Cu alte cuvinte, clauza de subcontractare indică posibilitatea clientului de a delega responsabilitățile sale unei alte părți.
În general, subcontractarea e posibilă doar cu acordul expres al celeilalte părți, dar dacă lucrezi constant cu subcontractanți nu uita să negociezi de la bun început un acord pentru a nu îți bloca actvitatea. Totuși, de cele mai multe ori, tu vei fi cel responsabil de calitatea serviciile ofertie de subcontractanți și promptitudinea acestora.
5. Despăgubiri și litigii
Condițiile clare în care pot fi cerute despăgubiri, limitele acestora (activități excluse, dar și limite în bani) și situațiile de litigiu sunt un must în orice contract.
Clauza care descrie aceste situații trebuie să fie cât mai precisă, pentru a preîntâmpina situațiile de conflict și a oferi o cale clară de soluționare a eventualelor litigii.
Este probabil una dintre cele mai importante clauze, care poate face diferența între soluționarea simplă a eventualelor conflicte și situațiile în care conflictele se întind pe durate extrem de lungi.
6. Condiții de încetare a contractului
Clauza de încetare a contractului trebuie să conțină toate situațiile prevăzute de lege în care colaborarea poate fi considerată încheiată.
Această clauză cuprinde în cele mai multe cazuri: cazurile și modalitățile de încetare a contractului, răspunderile în caz de încetare înainte de termen, modalitatea de predare către client a documentelor de lucru, informațiilor sensibile, modalitățile de restituire/radiere a garanțiilor contractuale oferite sau garanțiilor legale instituite.
Reține că această listă nu este exhaustivă. Cea mai simplă modalitate de a te asigura că ai un contract cu adevărat util este să discuți cu un avocat care îți poate oferi consultanță și poate redacta contractul, astfel încât să te bucuri de beneficiile complete ale colaborării tale cu clienții.
Abecedar juridic
Subcontractare - situația în care furnizorul oferă produsul sau prestează serviciul care face obiectul contractului de furnizare, în tot sau în parte, prin intermediul unui terţ cu care furnizorul a (sub)contractat în acest scop.
Legal & Trivia
Our tips and tricks pentru GDPR: ce trebuie să știi?
Tehnici pentru o interacțiune smooth cu clienții, după ce ai semnat contractul.
În caz că vrei să dai o șansă călătoriilor cu trenul în Europa, iată ce trebuie să știi.
Forbes te învață cum să devii antreprenor în 11 pași.
Din auzite
Auzim des despre cât de important este feedback-ul clienților pentru succesul afacerii, dar până ajungi acolo, este ideal să începi să acorzi atenție interacțiunii dintre tine ca antreprenor și client. Află în episodul de mai jos la ce să fii atent.
Play and enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 4 aprilie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️