Hello, lawreaders!
Bine te-am regăsit în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Astăzi ne îndreptăm atenția către construirea și redactarea unor contracte bulletproof cu furnizorii tăi și către clauzele cele mai importante la care să fii atent.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Legally Remote a intrat în cel de-al 5-lea an de activitate chiar pe 14 februarie. ❤️
În spiritul celebrării, am împachetat cu drag câteva cadouri simbolice pentru clienții noștri, pentru a sărbători nu doar obiectivele și succesul, dar și călătoria noastră de 5 ani.
Mulțumim pentru sprijin!
Important de știut
Cum redactăm contracte bulletproof cu furnizorii?
Începem cu 3 clauze pe *trebuie* să le găsești în orice contract:
Durata contractului
Detalierea serviciilor și / sau obiectului contractului
Tarife și detalii privind plata
Dacă sunteți nou-veniți aici, voi repeta regulile cele mai importante în redactarea contractelor: conținutul unui contract trebuie să fie clar, expres, concis și (cât mai) complet.
Plecând de la o bază de 3 clauze și știind care sunt regulile de redactare a contractelor, iată elementele mai puțin cunoscute dintr-un contract, cărora trebuie să le acorzi atenție înainte să semnezi:
1. GDPR
Contractul încheiat între furnizor și beneficiar trebuie să includă următoarele detalii care să descrie situația prelucrării datelor de către furnizori:
Scopul și durata prelucrării datelor
Natura și scopul prelucrării
Tipul de date cu caracter personal și categoriile de persoane vizate
Obligațiile și drepturile operatorului de date
Este important ca această clauză să fie redactată cât mai clar, pentru a construi o imagine completă asupra datelor firmei tale pe care le încredințezi furnizorilor.
2. Clauza de confidențialitate și nedezvăluire
Pe lângă prelucrarea datelor, poți specifica orice prevederi de confidențialitate sau de nedezvăluire care se aplică.
Ce informații ar trebui să rămână confidențiale? Cum ar trebui să le protejeze părțile? Cum le vor recunoaște părțile? Există excepții de la cerința de confidențialitate?
3. Drepturi pentru proprietate intelectuală
În unele cazuri, furnizorii pot deține drepturi de proprietate intelectuală asociate cu serviciile furnizate, așa că ar trebui să decideți cu privire la aranjamentele de licențiere și orice limitări privind utilizarea, distribuirea sau reproducerea materialelor furnizate și/sau create.
4. Clauza de non-solicitare și de neconcurență
Uneori, cum ar fi în cazul unui acord de servicii exclusive, clientul dorește să se asigure că furnizorul de servicii nu va oferi același serviciu unui alt client din zona sa. Ori un furnizor de servicii ar putea dori să se asigure că persoana căreia îi furnizează un serviciu nu începe să ofere același serviciu. Sau ca beneficiarul clientului nu începe să lucreze cu un salariat sau colaborator de-al furnizorului, sărindu-l pe acesta din urmă.
În acest caz, o clauză de non-solicitare și / sau de neconcurență poate fi inclusă în contract.
5. Soluționarea litigiilor și despăgubiri
Secțiunea de soluționare a litigiilor și despăgubiri îi ajută pe cei care se angajează într-un contract de servicii să evite procedurile judiciare îndelungate și să își seteze limitele unei eventuale prejudicii.
Multe companii folosesc mediatori înainte ca acțiunile legale să intre în discuție sau conflictele se pot soluționa prin arbitraj pentru o finalizare mai rapidă. De asemenea, pot exista situații în care una dintre părți are în mod automat dreptul la anumite despăgubiri într-un cuantum agreat în prealabil de părți.
6. Termeni de reziliere
Există condiții în care contractul poate fi reziliat? Dacă da, ele trebuie incluse în contract, în detalii precise, pentru a evita neplăceri și dispute.
Pot fi incluse detalii precum perioada de notificare necesară, orice penalități pentru rezilierea anticipată și orice obligații care sunt încă valabile după reziliere.
7. Legea aplicabilă și comptetenta organismelor de soluționare a conflictelor
Dacă decizi să lucrezi cu furnizori din afara țării, această clauză este imperativă. În funcție de contract, poți specifica ce lege este relevantă pentru contractul în cauză.
Ce jurisdicție (România, UE, EEA, alt stat) vor avea instanțele sau tribunalul arbitral numit să soluționeze conflictele dintre părți ?
—
În final, toate aceste clauze pot fi aplicate în mod diferit, în funcție de tipul de servicii prestate, de produsele sau materiile prime furnizate, de modul de operare atât al furnizorului, cât și al business-ului tău.
Decizia înțeleaptă în momentul în care faci pasul către angajarea în contract a unor furnizori pentru business-ul tău este să discuți cu un consultant juridic. Expertiza sa te va ajuta să observi detalii juridice care-ți pot salva business-ul din situații neplăcute sau chiar eventuale litigii.
Așa cum scriam și în prima ediție a newsletter-ului din acest an, e mai ușor să construiești un business în peisajul curent pentru că ai aproape de tine experți nișați în majoritatea domeniilor de care vei avea nevoie.
Nu trebuie să înveți legislația pe dinafară, poți apela la un avocat. Nu trebuie să te chinui să-ți amintești cele două idei despre contabilitate pe care le-ai învățat în facultate; ai experți contabili care să se ocupe de asta și să te ajute.
Din punctul acesta de vedere, e chiar simplu să crești un business. Trebuie doar să ai mindset-ul potrivit și să știi când e nevoie să ceri opinia unui expert.
Abecedar juridic
Clauza de non-solicitare - clauză care invocă obligația unei părți de a nu utiliza în mod fraudulos resursele celeilalte părți după ce raportul dintre cele două părți a fost încheiat.
Spre exemplu, clauza de non-solicitare protejează un angajator de situația în care un fost angajat preia din clienți, angajați sau furnizori pentru propriul său interes.
Legal & Trivia
The Guardian pregătește un podcast fascinant despre punctul de coliziune dintre AI și umanitate.
Studiu: inegalitatea este în creștere pentru cei care își doresc să lucreze de acasă.
Schimbare de perspectivă: cum ar fi să economisești bani locuind doar în hoteluri?
Câteva trenduri la care să fim atenți în 2024 în robotică și domeniul juridic.
Apple plănuiește un instrument de code-completion bazat pe inteligență artificială.
Din auzite
Adam Grant, într-o discuție cu Steven Bartlett despre procrastinare, perfecționism și fericire.
Extra finds: afli de ce jucătorii vedete distrug echipele, cum să fii original, de ce caracterul învinge geniul și ce e cu miturile despre antreprenori și risc.
Ne citim din nou aici, joi, 7 martie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️