#60. 6 clauze de inclus în contractele internaționale
cadou pentru aniversarea a 60 de ediții ADL
Hello!
Astăzi intrăm direct în subiect și povestim despre 6 clauze pe care e musai să le treci în contractele cu clienți internaționali, ca să fii protejat și să prestezi servicii mai ușor și mai clar.
Citește mai multe la rubrica Important de știut.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Am intrat în luna evenimentelor tech ale anului și nu pot fi decât foarte bucuroasă să mă revăd cu oameni dragi, clienți și alte startup-uri cu idei inovatoare.
Mă gândesc la primele ediții la care am participat și la cât de mult s-a schimbat și Legally Remote de atunci. Cum cu fiecare ediție network-ul meu de oameni crește, mai pun o cărămidă la relația cu persoane cu care mă cunosc de mult sau clienți care spun de bine despre Legally Remote în fața altor startup-uri de îmi crește inima un kilometru.
Primesc în fiecare an aceeași întrebare - de ce mergi la evenimentele acestea?
Răspunsul e simplu: deși lumea noastră e tech și se petrece de multe ori virtual, avem nevoie de conexiune umană pe care o luăm prin aceste întrevederi chiar și anuale.
Important de știut
Cadou pentru tine:
6 clauze pe care trebuie să le incluzi în contractele internaționale
Știm foarte bine că un contract bine redactat ne poate salva în situații neplăcute de neplată, conflict de interese sau încălcarea obligațiilor.
La fel stau lucrurile și în cazul contractelor internaționale, doar că acolo se complică puțin situația. Deoarece intervin diferențe de limbă, cultură a muncii, și chiar de sisteme juridice, este cu atât mai important ca relația dintre business-ul tău și partea internațională să fie bazată pe un contract solid.
Este esențial să deții aceste acorduri scrise care să acopere aspecte care pot fi unice pentru afacerile internaționale, dar și mai important este să te asiguri că sunt bine scrise și conțin cel puțin aceste 6 clauze:
1. Domeniul geografic de aplicare. Capacitatea uneia dintre părți de a se angaja în afaceri poate fi limitată în temeiul contractului la o anumită zonă geografică (de exemplu, francize sau distribuiri), iar astfel de limitări geografice ar trebui specificate clar în contract. Aici pot apărea diferențe majore în funcție de statele sub jurisdicția cărora activezi.
2. Limba contractului. Chiar dacă suntem obișnuiți să apelăm la limba engleză în comunicarea cu părți străine, asta nu înseamnă în mod neapărat că și contractul va împrumuta limba engleză.
De cele mai multe ori, se va folosi un contract bilingv (adică un contract scris în engleză și o altă limbă, adesea în formatat pe două coloane).
În acest caz, contractul setează o limbă de control (cunoscută de ambele părți), iar toate notificările și comunicările conform contractului vor fi realizate în limba de control.
3. Moneda de schimb. Contractul trebuie să precizeze ce monedă va fi folosită pentru sumele datorate, în special în cazul țărilor care folosesc monede diferite. Dacă clientul tău este în UE, contractul poate menționa atât euro, dar și RON sau alte monede, atât timp cât stabiliți asta prin contract.
4. Legea aplicabilă. Legea care guvernează un contract este corpul de drept care va guverna interpretarea și executarea contractului. O companie va prefera de obicei ca legile din propria sa jurisdicție să guverneze un contract cu o companie străină, însă există cazuri în care legea aplicabilă va fi una comună sau “neutră”: spre exemplu, poți alege ca legea guvernantă să fie legislația UE, sau poți alege o jurisdicție neutră: New York, Anglia, Elveția, Singapore etc.
5. Soluționarea litigiilor. Contractele internaționale impun adesea părților să încerce inițial să-și rezolve diferențele fără a trece mai întâi la litigiu sau arbitraj. Contractul ar trebui să desemneze un interval de timp dedicat acestei soluționări amiabile și chiar o procedură.
Dacă diferențele nu pot fi soluționate în termenul specificat, atunci procedura de arbitraj e preferată.
6. Proprietate intelectuală. Există cazuri în care părțile doresc să transfere sau să împiedice transferul drepturilor de proprietate intelectuală în temeiul contractului.
În astfel de situații, contractul ar trebui să includă o prevedere care stabilește drepturile de proprietate intelectuală ale părților, inclusiv acordarea oricăror licențe (exclusive sau neexclusive), dreptul asupra proprietății intelectuale dezvoltate în legătură cu contractul (de exemplu, lucrări pentru închiriere, proprietate intelectuală dezvoltată din contractul părților etc.) și în special limitări geografice și de timp.
Legal & Trivia
Cum știi dacă respecți drepturile consumatorului: checklist.
Puțină nostalgie pentru copiii anilor ‘90.
Cele mai stresante joburi în Europa.
TikTok și sfaturile în carieră: un mix cel puțin bizar.
Din auzite
Mi-a povestit o prietenă care și-a petrecut weekendul trecut la Unfinished Festival despre acest podcast de la The New York Times, Modern Love.
S-a născut ca ramură soră cu rubrica Modern Love a aceleiași publicații, care apare atât online, cât și print, și care de mai bine de 2 decenii publică poveștile nescrise despre iubire și durere, despre vindecare și răni, despre trăiri și împăcare cu trecutul.
Sunt povești care merită auzite și citite, așa că ia-ți un moment de vulnerabilitate și fii cu tine, ascultând acest episod. Și dacă-ți place, poți citi și poveștile scrise aici.
P.S. Modern Love a crescut și o ramură românească, dacă simți că te conectezi mai mult cu asta: Unfinished Love Stories.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 3 octombrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️