Hello, lawreaders!
Am început luna a doua din călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
În cele două ediții de până acum am discutat despre cum să-ți înființezi un business, pornind cu mindset-ul corect și trasând direcții stabile pentru afacerea ta.
Astăzi, odată ce ai deja business-ul înființat, vorbim despre furnizori: cum îi alegi, la ce trebuie să fii atent și ce fel de furnizori sunt indispensabili la începutul afacerii.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Iată pe unde ne putem vedea și cunoaște în următoarea perioadă:
Pe 8 martie organizez împreună cu colegii mei din ELTA un eveniment de celebrare a femeilor din organizație. Detaliile nu sunt încă anunțate, dar afli cel mai rapid pe LinkedIn.
În aprilie, ne vedem la un eveniment de digital nomading. Încă nu am foarte multe informații, dar fii cu ochi pe paginile mele de social media și pe newsletter, bineînțeles.
Iar pe 23 mai particip la un eveniment unde voi vorbi despre digitalizarea în practica juridică: Digitalization in Legal Practice: Enhancing Lawyers' Work and ELTA's Impact on Legal Tech Advancement, Lublinnovation.
Ne vedem!
Important de știut
Cum îmi aleg furnizorii pentru business-ul meu?

Mai întâi, trebuie să înțelegi că orice tip de business ai – fie că vinzi produse, fie că oferi servicii – afacerea ta va avea nevoie atât de furnizori de servicii, cât și de produse.
Așa că în loc să împărțim discuția în două și să separăm furnizorii de servicii și produse, am ales o altă abordare. Ne uităm la business-ul tău și încercăm să bifăm pe listă furnizorii în funcție de “urgența” cu care apar nevoile.
Așadar, avem 3 categorii:
Furnizori indispensabili
Furnizori de mentenanță
Furnizori nice to have
Nu te atașa de aceste denumiri. Nu le vei găsi pe nicăieri altundeva. Este doar o modalitate simplă prin care aleg eu să transmit mesajul.
Și acum explicația:
Furnizorii indispensabili sunt aceia care îți oferă servicii și produse fără de care nu poți funcționa ca business: gândește-te la contabili, consilieri bancari, avocați, furnizorii de materii prime etc.
Furnizorii de mentenanță sunt aceia pe care îi contractezi din când în când pentru a te asigura că business-ul funcționează cum trebuie, că procesele de lucru sunt optimizate, că lași loc de creștere. Gândește-te la consilieri de business, consilieri juridici sau chiar echipa sau agenția de marketing, care te ajută să aduci vizibilitate afacerii și să crești.
În cele din urmă, furnizorii nice to have sunt cei care apar în etape mai târzii de dezvoltare a afacere. Aceștia pot fi coachi, experți în scalare și alte tipuri de consilieri.
Ce trebuie să știi ca să alegi furnizorii potriviți?
Evaluează-ți cerințele / nevoile
Care sunt scopurile și obiectivele afacerii tale? Care sunt provocările și punctele slabe? Care sunt obligațiile legale și de reglementare pe care trebuie să le respecți? Cât timp, bani și resurse ești dispus să investești în externalizare?
Analizează expertiza furnizorilor și experiența în industrie
Un furnizor ar trebui să aibă cunoștințele și abilitățile necesare pentru a face față nevoilor și provocărilor specifice de afaceri, dar și nivelului de dezvoltare. De asemenea, ar trebui să aibă o înțelegere profundă a industriei în care operezi și a reglementărilor care i se aplică.
Fă o analiză cost versus valoare oferită
Deși costul este cu siguranță un factor important, nu ar trebui să fie singurul. Este posibil ca un furnizor cu tarife reduse să nu ofere cea mai bună valoare pentru banii tăi. Pe de altă parte, un furnizor cu tarife ridicate poate să nu merite investiția. Lucrurile nu sunt întotdeauna direct proporționale. Prin urmare, este esențial să faci o analiză a costului față de valoarea pe care diferiți furnizori o aduc înainte de a lua o decizie. Nu uita, însă, că valoarea nu stă neapărat în suma de bani pe care o câștigi de pe urma serviciului furnizorului.
Capacitatea de personalizare și scalare a serviciilor oferite
Un furnizor ar trebui să își poată adapta serviciile pentru a se potrivi cu dimensiunea afacerii, industria, locația, bugetul și obiectivele tale. Un serviciu personalizat și scalabil te poate ajuta să obții cea mai bună valoare pentru banii tăi.
Securitatea datelor
Atunci când începi să lucrezi cu diverși furnizori, este esențial să acorzi atenție protecției datelor și materialelor confidențiale. Alege furnizori care utilizează criptare, firewall-uri, antivirus și alte măsuri de securitate pentru a preveni accesul neautorizat, furtul sau pierderea datelor.
Claritatea în termenii și clauzele contractelor
Un contract trebuie să fie clar, concis și cuprinzător în termenii săi. Ar trebui să acopere toate aspectele esențiale ale serviciului, cum ar fi domeniul de aplicare, durata, costurile totale, plata, rezilierea, reînnoirea și soluționarea litigiilor. De asemenea, ar trebui să includă orice garanții sau indemnizații pe care furnizorul le oferă. Un contract clar te poate ajuta să eviți orice confuzie, ambiguitate sau neînțelegere care poate duce la dispute sau nemulțumiri mai târziu. Un contract bine făcut (echitabil, nu corporate-style) primit de la un furnizor dovedește o seriozitate mai mare.
Receptivitate și comunicare
Un furnizor ar trebui să poată răspunde întrebărilor, solicitărilor și feedback-ului tău prompt și precis. De asemenea, ar trebui să poată furniza actualizări și rapoarte regulate despre serviciile tale și să te avertizeze cu privire la orice probleme sau modificări care pot afecta afacerea.
În final, poți alege furnizorul care bifează cele mai multe calificări din lista de mai sus. Ia în considerare și flexibilitatea ta în ceea ce privește furnizorii: ești dispus să testezi și să cauți alți furnizori unde lucrurile nu funcționează sau doar aștepți să semnezi contractul și să scapi?
Un pas important în alegerea furnizorilor este și monitorizarea performanței și compatibilității acestora. Fii pregătit să faci o analiză obiectivă și să reiei procesul, dacă lucrurile nu funcționează așa cum îți dorești și cum ați stabilit în contract.
Abecedar juridic
Contract de furnizare – contract prin care o parte (furnizor) se obligă să transmită proprietatea asupra unei cantităţi determinate de bunuri şi să le predea, la unul sau mai multe termene ulterioare încheierii contractului ori în mod continuu, sau să presteze anumite servicii, la unul sau mai multe termene ulterioare ori în mod continuu, iar cealaltă parte (beneficiar) se obligă să preia bunurile sau să primească prestarea serviciilor şi să plătească preţul lor.
Legal & Trivia
Să ne descrețim frunțile cu și mai multe fotografii drăgălașe și amuzante, câștigătoare ale concursului Nature Photography.
Neuralink al lui Elon Musk implantează un brain chip în primul pacient uman.
Germania aplică săptămâna de lucru de 4 zile, în plină criză a forței de muncă.
UK testează un vaccin care poate fi folosit ca tratament pentru cancer.
MIT Technology Review analizează noi instrumente și tehnologii care pot sprijini achizițiile bazate pe date.
Din auzite
Think Fast, Talk Smart: Communications Techniques e un podcast pe care l-am descoperit recent și care are o mini-serie formată din 3 episoade despre cum facem meeting-urile să fie utile și pline de sens.
Îți las mai jos prima parte și te hotărăști tu dacă vrei să continui.
Dar îți mai scriu doar atât: episodul al doilea presară câteva ingrediente curajoase pentru a antrena întâlniri cu sens și eficiență.
Ne citim din nou aici, joi, 22 februarie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️