#46. E timpul să crești? Angajați versus colaboratori freelanceri?
decizii, decizii, decizii pentru antreprenori
Hello, lawreaders!
Bine te-am regăsit în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
După ceva timp în care ți-ai pus la punct majoritatea aspectelor business-ului și afacerea funcționează de la sine, vei simți nevoia să te extinzi. Creșterea va fi internă, vei ajunge la capacitatea resurselor tale de antreprenor (timp, expertiză, energie) și va trebui să faci pasul către extinderea echipei.
Angajați sau colaboratori? Analizăm în rândurile de mai jos.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Ce faci în weekend?
Eu mi-am făcut temele și te aștept la o discuție cu tâlc și conținut relevant despre nomazi digitali la Online Digital Nomad Summit.
Cu mine te vezi pe 7 aprilie, de la 11:30 la 12:00, iar în rest faci cunoștință cu nomazi digitali care știu să-ți răspundă la (aproximativ) toate întrebările pe care le ai despre acest stil de viață și muncă.
Află despre fricile care te țin pe loc, despre schimbarea de mindset necesară, despre skill-uri și planuri de business, despre adaptare, valori și – bineînțeles – partea juridică din spatele vieții de nomad.
Important de știut
Ce aleg? Angajați versus freelanceri (colaboratori)?
Cu o mentalitate conștientă de costuri, care recunoaște și valoarea muncii de calitate, cum poți echilibra nevoia de extinde echipa și cea de a rămâne în limitele unui buget rezonabil? Cum decizi ce e mai bine pentru afacerea ta: un angajat sau un freelancer?
Eu îți propun să analizăm situația luând în considerare următorii factori:
Bugetul disponibil
Angajați – costurile pot fi relativ mai crescute, incluzând taxele, asigurările de sănătate, concedii plătite etc. De-a lungul timpului, costurile pot crește, deoarece angajații pot cere măriri de salariu, mai multă flexibilitate în concediile plătite și beneficii sporite.
Freelanceri – costurile pot fi mai scăzute, deoarece elimini plata beneficiilor angajaților, cum ar fi asigurarea de sănătate, concediile și fondurile de pensie. În același timp, plătești pentru un nivel de expertiză de obicei mai crescut, ceea ce poate însemna tarife mai mari, dar și productivitate mai mare.
Expertiza dorită
Angajați – expertiza angajaților variază în funcție de istoricul lor de angajare, vechimea în domeniu și multe alte aspecte. De cele mai multe ori, pentru un nivel suficient de mare de knowledge, va trebui să țintești către angajați middle sau seniori, ceea ce poate implica o creștere a costurilor.
Freelanceri – ai acces la expertiză nișată, dar și skill-uri multidisciplinare, dacă ești dispus să contractezi un freelancer cu adevărat bun. În plus, îți deschizi accesul către o rețea de freelanceri din alte domenii, dacă proiectul tău necesită expertiză din domenii diferite.
Tipul de management
Angajați – nivelul de control asupra programului și calității muncii este mai mare în cazul angajaților, datorită proximității față de angajat, dar și de training-urile pe care le oferi pentru a te asigura că munca este la standardele companiei.
Freelanceri – control limitat asupra programului de lucru și calității muncii. De aceea, e foarte important ca toate detaliile referitoare la produsul livrat să fie exprimate clar în contractele de prestare servicii. Nu-ți face griji, însă. Majoritatea freelancerilor oferă posibilitatea de retuș a produsului final, free-of-charge (în limite clar trasate în contract).
Nivelul de accesibilitate și comunicare
Angajați – accesibilitate în timpul programului de lucru și comunicare fără prea multe blocaje. Desigur, trebuie să iei în considerare și concediile și alte absențe.
Freelanceri – accesibilitatea poate fi limitată de alte angajamente ale freelancerilor, dată fiind non-exclusivitatea muncii lor, iar comunicarea va fi asincron. Cu toate acestea, detalierea unor condiții acceptabile de răspuns și setarea unor deadline-uri clare în contract, ar trebui să-ți asigure reușita proiectului.
Bonus: a quick view peste comparația freelancer versus angajat din punct de vedere al obligațiilor tale legale, ca antreprenor.




În cele din urmă, alegerea stă în mâinile tale ca antreprenor. Dar sper că această scurtă analiză ți-a clarificat măcar câteva aspecte care stau în spatele deciziei de angajare versus contractare.
Abecedar juridic
Micromanagement - un tipar de comportament managerial caracterizat prin supervizare excesivă a muncii angajaților și a proceselor, dar și prin delegarea limitată a task-urilor sau a puterii de decizie către alții.
Legal & Trivia
Regula celor 6 sfere (ale vieții).
La mijlocul carierei, întreabă-te asta.
Cum supraviețuiesc introverții într-o lume a extroverților?
Cum să gestionezi viața de freelancer?
DrugGPT: un tool care vine în ajutorul medicilor din UK.
Din auzite
Hidden Brain este un podcast care împletește știința și storytelling-ul pentru a dezvălui tiparele inconștiente care conduc comportamentul uman, ne modelează alegerile și ne direcționează relațiile.
Ne citim din nou aici, joi, 18 aprilie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️