Hello, lawreaders!
Mă bucur să ne regăsim în 2023 cu cea de-a 15-a ediție a acestui newsletter. Apreciez că sunteți aici!
După mica pauză de sărbători, am simțit nevoia să întâmpin 2023 cu o recapitulare, o privire aruncată peste culmile lui 2022, dar și peste prăpăstiile sale, pentru a înțelege cum să ne îmbunătățim abilitățile și să creăm progres.
Începem anul cu gândul spre planificare și stimularea productivității, trecem în revistă unele amintiri mai supărătoare ale veștilor legislative din 2022 și ne menținem speranța cu un podcast despre știința motivației.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Pentru mai mult succes în 2023, putem pune în aplicare aceste obiceiuri pentru productivitate și autocontrol.
De la 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare legea prin care bacşişul va fi trecut pe nota de plată / bonul fiscal și impozitat.
CJUE a decis că angajatorii trebuie să deconteze ochelarii de vedere pentru angajații care lucrează în fața unui monitor. Un român a început totul.
Planificarea și organizarea te ajută să-ți folosești timpul într-un mod mai productiv: iată cum să abordezi obiectivul de a deveni mai organizat.
Un ghid de fapte bune de la publicația The Guardian: cum să faci mai mult bine în 2023.
Legally Remote
Pentru mine, anul 2022 a cuprins foarte mulți pași noi în viața profesională. Am acordat mai multă atenție networking-ului, am pus accent pe promovare și creștere, am avut colaborări frumoase și am început proiecte noi, printre care și Artizan de Legal.
La final de 2022, povesteam pe LinkedIn cum a arătat anul meu în cifre și, chiar și acum când recitesc, încă mă uimesc și mă inspiră unele lucruri din acea listă.
Arăta așa:
Mă inspiră să fac mai mult, să discut și să povestesc despre ceea ce fac mai mult, să îndrăznesc mai mult. Așa că, pentru 2023, planificarea a început deja și cuprinde multe proiecte și mult curaj.
În același spirit, vă las aici un interviu din 2022 pe care îl port cu mine, fiind unul dintre cele mai pătrunzătoare interviuri și poate cele mai amănunțite răspunsuri. Mulțumesc, The Woman Magazine!
Important de știut
Anul 2023 ne-a întâmpinat cu aplicarea (foarte) multor modificări despre care am discutat aici cât se poate de des și în amănunt. Ca să nu te surprindă schimbările pe care le vei observa în viitorul apropiat, ți-am scris un reminder, să ne împrospătăm memoria.
Un reminder sau un wrap up al modificărilor:
În luna mai 2022, European Data Protection Board a emis și dat spre consultare publică Ghidul pentru calculul amenzilor aplicate în cazul încălcării regulamentului GDPR. Faza de consultare publică s-a încheiat la 27 iunie 2022.
În iulie, am povestit despre modificările fiscale care vizează firmele și impactul asupra veniturilor încasate din activități independente.
În august, ne-am bucurat de veștile despre digitalizarea relației dintre societățile comerciale și Registrul Comerțului: au fost simplificate procese, au fost eliminate documentele pe suport de hârtie mai vechi de ianuarie 2007 și – în mod impresionant – multe altele.
Pentru luna Septembrie, am acoperit modificările asupra legislației privind protecția consumatorilor: un plus de transparentizare și protecție a consumatorilor online.
Tot atunci am dezbătut problema drepturilor asupra artei generate de AI și carențele legislației în acest sens.
Am scris și despre crowdfunding și procesul de punere în aplicare a dispozițiilor regulamentelor europene la nivel național.
În octombrie am discutat despre pasul către debirocratizare a statului prin crearea unei platforme care să simplifice interacțiunea dintre stat și cetățeni (Legea nr. 242/2022).
În noiembrie, am povestit despre pachetul legislativ înaintat de autoritățile europene pentru crearea unui spațiu digital mai sigur și mai echitabil: Digital Service Act.
Am discutat și despre cum să-ți deschizi o firmă în România dacă nu ești rezident.
BONUS! O modificare înaintată recent, dar care încă nu a fost aprobată ar putea oferi o facilitate fiscală pentru firmele care acordă angajaților abonamente la sală, ca beneficii extrasalariale – rezoluțiile despre mersul la sală și sport rămân în picioare încă. Dacă legea va intra în vigoare, abonamentele pe care firmele le oferă angajaților, vor fi neimpozitate și vor putea fi scăzute de angajatori din impozite, drept cheltuieli deductibile, în anumite condiții.
Abecedar juridic
Intrare în vigoare versus aplicarea unei legi – sunt două termene de timp care pot diferi în funcție de specificul fiecărei legi. Această diferență este sesizabilă de multe ori la nivelul legislației europene, dar nu numai. Acest lucru se întâmplă deseori pentru a acorda suficient timp afacerilor, autorităților ori altor persoane vizate să se pregătească de aplicarea noilor condiții legale stipulate. Termenul de punere în aplicare este menționat în textul legii și se calculează de la data intrării în vigoare.
Din auzite
Adam Grant este un psiholog organizațional despre care ți-am mai povestit, dar pe care trebuie să-l urmărești (recomand să citești cea mai recentă carte a lui, “Think again”, sau să te abonezi la newsletterul lui lunar – Granted).
Munca lui Grant este o sursă puternică de motivație și determinare: te ajută să-ți clarifici rute și direcții și să definești lucrurile importante pentru dezvoltarea ta personală sau în carieră, mai ales în momente de planificare a noului an.
Pentru că în această rubrică prefer recomandările de conținut audio, îți las aici un episod din Work Life, un podcast cu Adam Grant, produs de TED.
În acest episod, discuția gravitează în jurul studiilor comportamentale pentru a înțelege cum și de ce reacționăm în fața schimbărilor și de unde vine motivația. Eu îți recomand să-ți pregătești căștile – cu siguranță te vei lăsa prins de valoarea cuprinsă în episoadele podcastului.
Ne citim din nou aici, joi, 26 ianuarie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️