Hello, lawreaders!
Astăzi vorbim despre inevitabilul subiect care a circulat în ultima vreme pe la știri și a îngreunat umerii antreprenorilor – modificările fiscale aprobate prin Ordonanța de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015. Pentru că au fost distribuite mai multe variante interpretate ale acestei legi în presă, îți scriu ce schimbări au fost adoptate, le luăm pe rând și le explicăm.
Îți scriu și despre tehnologie, despre legea adoptată de Țările de Jos care atestă work from home ca drept al angajaților și despre o comoară puțin apreciată, dar redescoperită de curând, pentru nomazi digitali, în inima Europei Centrale și de Sud.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi de noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea și motivația să-ți scriu. 😊
Trivia
Clienții cabinetelor de avocatură se așteaptă la soluții și know-how digital din partea avocaților cu care colaborează. Aici găsești o listă cu soluții tehnologice potrivite pentru domeniul legal, care te-ar putea ajuta.
Instrumentele digitale nu sunt întotdeauna mai bune. Uite câteva plannere tradiționale care să te mențină organizat.
Dacă vorbim de tehnologie, trebuie să apară în discuție și securitatea cibernetică. În 2022, nu stăm foarte bine în ceea ce privește numărul de atacuri cibernetice și scurgeri de date. De exemplu, această scurgere de date din sistemul medical românesc.
Legal în jurul lumii
→ Zagreb - centru digital pentru nomazi
Zagreb, Croația, devine un hub digital pentru nomazi, cu una dintre cele mai rapide dezvoltări din ultimii 5 ani.
Capitala Croației este un oraș care continuă să surprindă turiștii, inclusiv nomazii digitali, ale căror așteptări sunt în mod normal depășite de o vizită în oraș.
Zagreb este printre principalele centre de lucru la distanță, în creștere, cu proprietăți imobiliare la prețuri accesibile, pe care străinii le pot cumpăra. Un element perfect pentru nomazii care se îndrăgostesc de oraș și caută să facă investiții.
→ Reforma GDPR din Regatul Unit
Guvernul Marii Britanii a prezentat idei generale pentru un proiect de lege privind reforma datelor în mai. Dacă legislația urmează să fie adoptată în acest parlament, proiectul de lege trebuie să fie prezentat spre revizuire cât mai curând posibil (deși nu s-au făcut anunțuri cu privire la momentul în care se va întâmpla acest lucru, iar corelația cu alte domenii, cum ar fi viitoarea carte albă AI, poate cauza întârzieri și mai mari). Tematicile prezentate în răspunsul guvernului vor fi probabil incluse în proiectul de lege.
Schimbările cheie pe care guvernul intenționează să le aducă țintesc către reducerea barierelor în calea inovației responsabile, reducerea dificultăților pentru întreprinderi și oferirea de rezultate mai bune pentru persoane fizice, stimularea comerțului și reducerea barierelor în calea fluxurilor de date, furnizarea de servicii publice mai bune și reforma ICO (Information Commissioner's Office).
→ Țările de Jos sunt pe punctul de a face din munca de acasă un drept legal
Parlamentul olandez a adoptat o legislație care să facă work from home (WFH) un drept legal, fiind una dintre primele țări care a codificat o astfel de flexibilitate.
Legea a fost aprobată de camera inferioară a parlamentului olandez la începutul lunii iulie și a fost trimisă Senatului pentru aprobare finală.
În Țările de Jos, în circumstanțele legislative actuale, angajatorii pot refuza cererile angajaților de a lucra de acasă fără a furniza un motiv. Noul regulament va cere angajatorilor să examineze astfel de cereri și să ofere o explicație în cazul în care acestea sunt respinse.
Munca de acasă era populară în Țările de Jos și înainte de pandemie. Potrivit Eurostat, departamentul de statistică al UE, 14% dintre persoanele angajate din Țările de Jos au lucrat de la distanță în 2018, cea mai mare rată din Uniunea Europeană.
Alte câteva națiuni europene au adoptat legislație privind protecția angajaților în ultimii ani, dar niciuna nu a declarat clar că angajații au dreptul de a lucra de acasă. În Spania, legislația îi protejează pe lucrătorii care aleg să lucreze de acasă și îi împiedică pe angajatori să favorizeze angajații de la birou față de cei care lucrează de la distanță. Iar în Portugalia, un regulament implementat anul trecut interzice companiilor să contacteze angajații în afara programului de lucru.
Important de știut
Schimbări fiscale pentru antreprenori aduse de Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.
De ce e important?
Dacă deții o microîntreprindere, ai un PFA înregistrat sau câștigi venituri din chirii, ar trebui să urmărești știrea, întrucât schimbările se adresează în special acestor arii și îți vor afecta veniturile începând din 2023 sau chiar mai repede. Le luăm pe rând și-ți explic la ce trebuie să fii atent.
Am o microîntreprindere. Ce se schimbă pentru mine?
În primul rând, ca să știi cum te afectează modificările aduse prin Ordonanță, trebuie să știi ce este definit ca fiind o microîntreprindere.
Conform modificărilor recente, plafonul cifrei de afaceri până la care firmele se încadrează la impozit pe venit al microîntreprinderilor este de 500.000 de euro (micșorat de la 1 milion de euro).
Dacă te încadrezi în acest plafon, ești considerat microîntreprindere, iar în situația în care îl depășești, vei avea de comunicat cu ANAF-ul în această privință și vei trece la impozit pe profit de 16%, din trimestrul următor celui în care s-a depășit plafonul.
În cazul în care ai o microîntreprindere fără angajați, Ordonanța elimină impozitul pe venit de 3%. Astfel, rămâne în vigoare doar impozitul de 1% pe venitul microîntreprinderilor cu cel puțin un angajat, începând cu 1 ianuarie 2023.
De asemenea, impozitul pe dividende va crește începând de la 1 ianuarie 2023, de la 5% la 8% (deci pentru dividendele pe care ți le vei plăti dacă ești asociat într-o firmă, începând cu 1 ianuarie 2023).
Se introduce un plafon lunar pentru beneficiile acordate de angajator salariaților, de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat (în cazul unor beneficii precum cazare, servicii turistice, sume acordate pentru telemuncă etc.). Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023.
Am un PFA. Ce se schimbă pentru mine?
Dacă ai un PFA, o întreprindere individuală sau familială cu normă de venit, plafonul de calcul pentru impozite va scădea de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Dacă depășești acest plafon, vei trece automat la impozit în sistem real (impozitat cu 10% din venitul impozabil – venit minus cheltuieli deductibile).
Pentru PFA se schimbă și baza anuală de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice astfel:
Baza anuală de calcul o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Se modifică și baza anuală de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, care va fi reprezentată de:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Alte modificări aduse de Ordonanță:
TVA-ul pentru serviciile HoReCa va crește de la 5% la 9%. TVA-ul pe sucuri îndulcite va crește la 19%. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2023. Asta înseamnă nu doar că societățile cu profil HoReCa vor avea de suferit, dar și noi toți, cei care mai ieșeam din când în când la o terasă ori o pensiune la munte.
Se reduc scutirile fiscale pentru salariații din construcții, agricultură, sectorul alimentar. Plafonul de venituri lunare până la care salariații din sectorul agroalimentar și din construcții beneficiază de scutiri și reduceri de impozit și contribuții scade de la 30.000 lei la 10.000 lei, începând cu 1 august 2022. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se mai aplică facilităţile fiscale.
Se introduce obligația de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare (inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice) pentru persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro, echivalent în lei. Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2023. Deși pare o soluție favorabilă la o primă vedere, pentru micii comercianți poate deveni în scurt timp o povară și o nouă linie de cheltuieli.
Persoanele fizice care obțin venituri din închirierea locuințelor (alta decât cea în scop turistic) vor fi impozitate la valoarea totală a chiriei (în prezent, existând o deducere de 40%).
Practic, impozitul va crește cu 40% pentru proprietari, începând cu veniturile din anul 2023. Asta ar putea presupune și o creștere a chiriilor în acest context, și mai multe discuții intervenite între proprietari și chiriași. De asemenea, proprietarii vor avea obligația înregistrării la ANAF a contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificărilor.
Abecedar juridic
Ordonanță – Există ordonanțe simple (sau ordonanțe de guvern) și ordonanțe de urgență.
Ordonanța de guvern (sau ordonanța simplă) este un act normativ adoptat de guvern, emis în temeiul unei legi speciale de abilitare, în limitele şi în condiţiile prevăzute de aceasta. De regulă, Guvernul poate adopta o ordonanță în urma unui proces de delegare legislativă. (Parlamentul deleagă Guvernul să emită ordonanțe care nu fac obiectul legilor organice).
Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
– vezi Articolul 115 din Constituția României.
Legally Remote
Dacă ați citit câte ceva despre activitatea pe care o îndrăgesc atât de mult, probabil știți că nu pot vorbi despre domeniul juridic fără să includ și tehnologia în discuție. Încă de când am început această călătorie în lumea juridicului digital, am înțeles cât de mult se pot îmbina cele două domenii și ce rezultate frumoase poate avea o persoană care știe să le îmbine într-un mod coerent și atent.
În ultimii doi ani, odată cu pandemia, oamenii s-au văzut nevoiți să îmbrățișeze soluții tehnologice, cu tot cu avantajele, dar și cu pericolele lor. Iar avocații au trebuit să facă și ei același lucru. Ba mai mult, avocații au fost nevoiți să învețe cum funcționează noile tehnologii, ce efecte pot avea asupra unei afaceri și cum putem folosi tehnologia în cel mai sigur mod. Și astfel, o parte din avocatura “tradițională” s-a transformat în avocatură digitală, integrând dezvoltarea tehnologiei și beneficiile ei în practica de zi cu zi a profesiei și, astfel, facilitând multe etape ale relației client-avocat.
Schimbările în domeniul avocaturii sunt numeroase în ultima vreme, iar avocatura digitală pare să fie soluția care să atenueze efectele acestor transformări. Explic mai multe despre ce înseamnă avocatura digitală, cum este ea aplicată și cum te ajută pe tine, antreprenor, în acest interviu oferit pentru clubantreprenor.ro.
Din auzite
În contextul schimbărilor fiscale recente, educația financiară pare să capete o importanță din ce în ce mai mare. Orice instrument care să-ți vină în ajutor să înțelegi cum funcționează economia la nivel macro, dar și la nivel personal – cum te afectează pe tine ca persoană fizică, antreprenor sau angajat – poate fi salvatorul bugetului tău.
Ca să-ți fie mai ușor, îți recomand să le dai un follow pe Instagram celor de la Banometru, care fac o treabă spectaculoasă și explică în cuvinte simple concepte financiare dificile. Iar aici găsești un episod din podcastul celor de la Mind Architect în colaborare cu Banometru despre cum îți poți îmbunătăți relația cu banii. Ascultă-l și notează-ți tehnicile – poate te vor ajuta să ții în frâu noile schimbări fiscale.
Ne citim din nou aici, joi, 11 august. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ♥️