Consumatorii sunt mai protejați ca niciodată
în fața practicilor abuzive ale comercianților online
Hello, lawreaders!
Astăzi avem în vizor comercianții, practicile lor în comerțul online și protecția consumatorilor față de practicile incorecte și abuzive. Toate acestea sunt subiectele unei directive europene, transpusă anul acesta în legislația națională printr-o OUG.
Am explicat tot ce trebuie să știi despre modificările care au avut loc prin trei articole pe care le găsești pe blogul legallyremote.online, într-un interviu televizat la care am fost invitată și – iată – aici, în newsletter.
De ce e important să înțelegi ce se schimbă? Dacă ești consumator – ca să știi ce drepturi ai și cum poți evita situațiile neplăcute cu comercianții care folosesc practici incorecte sau ilegale. Dacă ești comerciant – ca să știi ce reguli trebuie să respecți, evitând astfel amenzi, procese și pete în noul cazier comercial.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi de noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea și motivația să-ți scriu. 😊
Legal & Trivia
Dacă tot a început școala, iată un ghid din care să înveți ce poate nu ai învățat în timpul facultății de drept.
O mică afacere independentă a intrat în luptă cu cel mai mare retailer de modă din lume (Inditex, adică Zara) și a câștigat. Decizia instanțelor setează un precedent, iar rezultatul oferă speranțe și altor magazine independente care nu fac față marilor competitori.
Un indiciu pentru cât de flagrantă a devenit lipsa de diversitate din firmele de avocatură de top? Subiectul este o intrigă cheie în două mari seriale noi apărute.
Twitter testează o funcție de editare a mesajelor postate pe platformă. Însă utilizatorii vor putea vedea versiunea originală în istoric – un pas mare către transparența rețelelor sociale.
Resurse bonus: un checklist pentru o implementare fără întreruperi a unui email management system.
Legally Remote
În acest an, la nivel european, au fost introduse noi reglementări în ceea ce privește transparentizarea comerțului online de bunuri și servicii, vizând protecția consumatorilor.
Am explicat o parte din modificările aduse de către Directiva europeană Omnibus, transpusă în legislația națională sub forma Ordonanței de urgență 58/2022, și îmbunătățirile în ceea ce privește nivelul de protecție a consumatorilor la emisiunea Dimineți cu Georgia, de la Metropola TV.
Te las să urmărești interviul, unde o să afli mai multe despre:
Practicile comerciale incorecte;
Ce pot face consumatorii atunci când se simt nedreptățiți de un comerciant;
Ce obligații au comercianții privitor la recenziile reale vs. recenziile false și ierarhizarea produselor de website-uri.
Enjoy!
Important de știut
Modificările asupra legislației privind protecția consumatorilor au venit ca un plus de transparentizare și protecție față de consumatorii care fac achiziții online de bunuri și / sau servicii.
Directiva europeană Omnibus (Directiva (UE) 2019/2161) a fost transpusă la nivel național în Ordonanța de urgență 58/2022, prin care se modifică numeroase practici ale comercianților online.
Schimbările vizează în principal trei arii:
clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori;
practicile incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor;
drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii.
În ceea ce privește clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, aceștia din urmă vor fi protejați astfel:
organele de control vor putea solicita instanței de judecată modificarea contractelor de adeziune în curs de executare prin eliminarea clauzelor abuzive, dar și încetarea folosirii acestor clauzelor abuzive pe viitor, în contractele ce vor urma a fi încheiate.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) și Asociațiile de consumatori implicate în speța supusă judecății pot publica pe site-ul lor hotărârile instanțelor rămase definitive cu sancțiunile aplicate diverselor societăți comerciale.
o instanță va avea obligația de a examina din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale. Constatarea caracterului abuziv al unei clauze duce la eliminarea sa.
Sancțiunile aplicate comercianților au crescut astfel:
Amenzi începând de la 20.000 lei la 100.000 lei;
pentru încălcările pe scară largă la nivelul Uniunii Europene, amenda prevăzută este de la 0,1% până la inclusiv 4% din cifra de afaceri anuală a profesionistului realizată în anul financiar anterior sancţionării, realizată pe teritoriul României.
Dacă nu se cunoaște cifra de afaceri, amenda va fi între 200.000 euro și 2 milioane euro.
în plus, pentru neaducerea la îndeplinire a măsurilor rămase definitive prin hotărârile judecătoreşti, ANPC poate sancționa comerciantul cu amendă de la 5.000 lei la 200.000 lei.
Am explicat mai pe larg despre modificările aduse de OUG 58/2022 pe blog, sub forma a trei articole care descriu separat schimbările ce țin de clauzele abuzive din contractele comercianților cu consumatorii, de practicile incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi de drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii.
EXTRA: Tot OUG 58/2022 introduce o idee nouă în legislația română – cea de cazier comercial.
Comercianții care încalcă în mod repetat drepturile consumatorilor, vor deține acest cazier comercial în care ANPC va include faptele și sancțiunile aplicate comercianților.
Documentul de evidență va păstra toate datele referitoare la respectivele încălcări, exceptând situația când sancțiunea este contestată, iar comerciantul obține câștig de cauză, în termen de trei ani de la întocmirea documentului de control.
Abecedar juridic
Directivă europeană – act juridic obligatoriu pentru statele membre destinatare (unul, mai multe sau toate) cu privire la rezultatul care trebuie atins, dar care permite autorităților naționale să decidă forma sau metodele prin care se obține rezultatul.
O directivă este diferită de un regulament sau o decizie astfel:
spre deosebire de regulament, directiva nu se aplică direct în statele membre.
Aceasta trebuie transpusă în legislația națională înainte să se aplice în fiecare stat membru;
spre deosebire de decizii, directiva are o aplicare generală, și nu specifică.
Din auzite
Am fost mai mereu interesată de practici de marketing, pe lângă meseria de avocat. Și mai ales acum, după ce am decis să îmbin tehnologia și avocatura devenind avocat digital, am revenit la preocupările de marketing.
Atunci când îmi permite timpul, studiez despre comunicarea pe rețelele sociale, despre cum să scrii articole cu conținut juridic sau cum să-ți construiești un brand personal – da, până și avocații au nevoie de un brand personal în social media.
Conținutul juridic este și subiectul favorit ale Mirunei Casiana, juristă și pasionată de marketing juridic, cu care am avut o discuție fructuoasă în cadrul acestui episod din Legal Tale.
Dă-i play să afli care este procesul de scriere a unui articol juridic, de ce e important să includem propriile experiențe în articolele create și cum scrierea de conținut juridic poate fi o alternativă la alte profesii juridice.
Ne citim din nou aici, joi, 22 septembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️