Hello, lawreaders!
Midjourney a apărut peste tot până acum. Cu siguranță ai auzit de el citind știrile, ai prieteni care ți-au vorbit despre el sau poate l-ai încercat chiar tu. Experiența dată de un astfel de software AI poate fi cel puțin interesantă, însă ce implicații există dacă ne uităm puțin mai în profunzime și luăm în considerare probleme de etică sau copyright?
Cine are drepturi de autor asupra conținutului realizat de Midjourney? Cât de etic este să hrănești o mașinărie AI cu imagini și reprezentații ale artiștilor umani fără acord sau înștiințare?
Răspunsurile nu sunt nicidecum clare, însă luăm la răsfoit nuanțe și încercăm să înțelegem împreună.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi de noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea și motivația să-ți scriu. 😊
Legal & Trivia
Cum se implică cetățenii obișnuiți în procesul legislativ? Un interviu cu profesorul Rutgers, David Noll.
Comisia Europeană a propus un nou set de norme pentru protejarea pluralismului și independenței mass-mediei în UE.
Printre primele dispute de copyright pe NFTs: Miramax versus Quentin Tarantino asupra Pulp Fiction NFTs
Resurse drept: Era dreptului modern: creșterea eficienței prin tehnologie și parteneriate
Legally Remote
M-am tot gândit cum să răsplătesc comunitatea care s-a format în jurul acestui newsletter, iar astăzi am găsit o soluție.
O mică surpriză pentru cei care s-au abonat ✨
Recent, a apărut un nou număr din Revista Biz, unde am apărut și eu cu un material de expertiză despre modul în care social media se răsfrânge asupra relației angajat-angajator.
Iar voi sunteți primii care află!
Iată un rezumat:
📱 În cazuri în care angajatul încalcă (printr-o postare pe social media) normele stabilite în contract sau în regulamentul intern, angajatorul poate aplica următoarele tipuri de sancțiuni.
💼 Conform Codului Muncii din România, sancțiunile pot ajunge până la posibilitatea concedierii, dar pot fi și mai ușoare:
avertismentul scris;
retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni și/sau, după caz, a indemnizației de conducere pe o perioadă similară.
O găsiți și la chioșcurile de ziare!
Important de știut
În prezent, există câteva platforme AI proeminente care transformă un script uman în artă AI, trei dintre cele mai populare fiind Midjourney, Dall-E și Stable Diffusion.
Practic, acum trăim într-o lume în care mașinile au fost alimentate cu milioane și milioane de imagini cu lucrări de artă umane pe care le folosesc pentru a crea apoi propriile lucrări interpretate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Acest lucru poate fi distractiv pentru utilizatorii ocazionali și chiar interesant pentru pasionații de tehnologie, însă a creat și o gaură neagră etică și de drepturi de autor, în care toată lumea – de la artiști, la avocați și până la ingineri – are opinii foarte puternice despre implicațiile AI pentru locurile lor de muncă și pentru natura artei în sine, pentru latura morală a problemei și pentru cea legislativă.
Cât de legală este utilizarea unui software AI precum Midjourney?
Mulți dintre cei care și-au pus problema, au numit software-urile AI “mașini de spălat proprietatea intelectuală” – este cu siguranță o modalitate de a pune problema legală în jurul acestor generatori de artă.
⚖️ Așa cum vedem adesea, tehnologia avansează mai repede decât legea ar putea vreodată să țină pasul. În prezent, în lume, nu există o poziție definitivă și obligatorie cu privire la problemele de drepturi de autor pentru creațiile AI, compilații artificiale generate după modele create de artiști mai mult sau mai puțin consacrați.
👨⚖️ În februarie, Oficiul pentru Drepturi de Autor din SUA a refuzat să acorde un drepturi de autor pentru o imagine realizată de AI, spunând că „autorul uman este o condiție prealabilă pentru protecția drepturilor de autor”.
Acest caz este acum atacat la o instanță federală, totuși, deoarece creatorul AI consideră că, după ce a programat mașina, ar trebui să poată revendica drepturile de autor asupra lucrărilor pe care le produce.
Chiar și atunci când se ajunge la o decizie în acest caz, situația necesită mult mai mult timp și cazuri pentru ca un consens juridic ferm să se formeze în jurul subiectului.
Cât de etic este să folosești programe AI pentru a crea artă?
🖼️ Deși în prezent nu există reglementări legale care să limiteze utilizarea AI-ului în detrimentul artiștilor umani, rămâne valabilă și problema etică: astfel de tehnologii fac plagiatul banal și ușor, în detrimentul artei originale, provenită de la creatori.
Site-uri web precum The Atlantic au fost deja identificate folosind lucrări de artă generate de AI în partea de început a articolelor, un spațiu rezervat în mod normal pentru fotografii (făcute de oameni și plătite) sau lucrări de artă (realizate de oameni și plătite). Waypoint a acoperit, de asemenea, un joc video realizat în totalitate folosind imagini generate de AI.
Cum rezolvăm problema?
Tot ceea ce putem spera este că legea se va mișca rapid pentru a proteja mijloacele de trai creative, permițând în același timp ca aceste noi tehnologii să se dezvolte într-un mod care este benefic pentru noi toți, nu doar pentru o parte a populației.
🕊️ O idee propusă ar fi ca seturile de imagini cu care aceste AI sunt instruite să fie orientate spre public și disponibile doar pe bază de înscriere (opt-in). Sarcina ar trebui, astfel, să revină dezvoltatorilor de AI care să aprovizioneze în mod etic imaginile cu care antrenează programele.
BONUS: Tehnologia e implicată din ce în ce mai mult și atunci când vine vorba de știri.
🤖 Un nou concept numit “jurnalism automatizat” permite crearea știrilor fără nicio intervenție umană, cu excepția programării inițiale.
Vezi asta în cazul știrilor meteo, știrilor despre câștigurile corporative, alerte de cutremur sau cazurile de Covid-19.
Abecedar juridic
Inteligență artificială — software care este capabil (pentru un anumit set de obiective definite de om) să genereze rezultate precum conținut, predicții, recomandări sau decizii care influențează mediile cu care interacționează.
Conform definiției Comisiei Europene în propunerea din 2021 pentru acest regulament.
Din auzite
Să nu ne întristăm încă. Tehnologia are și părțile ei bune. Am discutat cu Roxana Mihaela Catea, specializată în drept comercial și litigii între profesioniști, despre beneficiile tehnologizării proceselor din cadrul activității de avocatură.
Roxana ne ajută și cu informații din jurisprudența europeană, dar și recomandări și ghiduri privind răspunderea în cazurile în care este utilizată inteligența artificială sau alte forme de tehnologie.
În episodul de mai jos, vei mai găsi puncte atinse precum:
🔌 limitele utilizării tehnologiei în activitatea de avocatură;
🔌 utilitatea practică a tehnologiei în activitatea avocatului;
🔌 cum arată o societate de avocatură “a viitorului”;
🔌 contracte încheiate în mod electronic;
🔌 răspunderea în cazuri de utilizare a roboților și/sau a inteligenței artificiale.
Ne citim din nou aici, joi, 6 octombrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️