Instituțiile statului continuă să țină pasul cu digitalizarea
ONRC se împrietenește cu documentele electronice
Hello, lawreaders!
Avem lucruri importante de citit și dezbătut împreună în această ediție.
În primul rând, te anunț că am decis să fac o mică restructurare a newsletterului, pentru a fi cât mai ușor de urmărit. M-aș bucura dacă mi-ai trimite sugestii sau feedback legat de structura și conținutul acestui newsletter. Îmi doresc să fie o resursă cât mai la îndemână pentru voi, așa că mă ajută să știu și impresiile voastre.
Apoi, te anunț că vorbim iarăși despre modificări de lege care vor avea impact asupra firmelor. De data aceasta, nu ne supărăm prea tare, ba chiar ne încântă unele schimbări – spre exemplu, vei putea să-ți înființezi o firmă electronic, deci scapi de cozile de la Registrul Comerțului.
Te las și cu câteva resurse utile de citit, ascultat și vizionat ca să știi ce se mai întâmplă în lumea juridicului.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi de noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea și motivația să-ți scriu. 😊
Legal & Trivia
Reziliența poate asigura succesul unui business, dar ce anume înseamnă să fii rezilient și de ce contează pentru antreprenori?
Comunicarea prin emoji-uri poate fi incriminatorie în procesele de judecată. Uite câteva exemple aici.
Studiile în drept se transformă: 52% din participanții unui studiu realizat de American Bar Association au spus că ar alege să facă cursurile pe Zoom, în defavoarea celor în format fizic.
Job hopping (adică schimbarea frecventă a locului de muncă) devine un trend și asta poate fi benefic pentru unii angajați.
Cum obții în mod etic (și legal) adrese de mail pentru campaniile tale de marketing? Oferi ceva la schimb. (fără să uităm, însă, de regulile GDPR referitoare la transparență și consimțământ pentru modalitatea de marketing pentru care vor fi folosite adresele respective 😉)
Legally Remote
Am îmbrățișat latura digitală a avocaturii încă din 2017, din considerente și nevoi personale, care mi-au permis să fac ce-mi place, fără să renunț la domeniul legal.
În ultima vreme, oamenii au început să fie mai deschiși către digital lawyering, iar mulți dintre colegii de breaslă au adoptat și ei acest mod de lucru – fie motivați de către pandemie, fie de către beneficiile din ce în ce mai clare pe care avocatura digitală le are. Iar asta nu poate decât să mă bucure.
Mă bucură și interesul din ce în ce mai crescut al presei asupra domeniului și dorința autentică de a înțelege mai bine avocatura digitală și avantajele sale, din punctul de vedere al beneficiarilor. De aceea, încerc să răspund la apel atunci când sunt invitată să vorbesc despre digital lawyering, iar recent, m-am bucurat să discut la Dimineți cu Georgia, emisiune marca Metropola TV, despre ce înseamnă să fii avocat digital în România. Vizionare plăcută!
Important de știut
Începând cu 26 noiembrie, se vor aplica mai multe schimbări asupra relației dintre societățile comerciale și Registrul Comerțului, apărute ca dispoziții ale noii Legi 265/2022 privind Registrul Comerțului şi pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului.
Printre cele mai importante schimbări aduse în relația cu Registrul Comerțului se numără:
💻 Posibilitatea de a încheia electronic actele constitutive ale societăților – înregistrarea unei societăți comerciale va putea fi făcută prin mijloace electronice, cu ajutorul unor formulare-tip puse la dispoziție de către ONRC și validate prin semnătură electronică de către toți fondatorii societății sau reprezentanții lor. Noile modele de acte constitutive vor fi stabilite prin ordin al Ministerului Justiției și puse la dispoziție atât pe site-ul ONRC, cât și în portalul său de servicii online.
📧 Certificatul de înregistrare al unei firme poate fi eliberat în format electronic, prin opțiunea solicitantului sau automat, dacă înregistrarea firmei a fost realizată tot prin mijloace electronice.
🖥 Digitalizarea ONRC - documentele și informațiile depuse pe suport de hârtie după data de 1 ianuarie 2007 vor fi convertite în format electronic în mod automat. Pentru documentele depuse înainte de această dată, convertirea în format electronic se va face la cerere.
🌎 Se simplifică procedura de înregistrare a sucursalelor companiilor cu sediul în străinătate, făcându-se diferența între companiile din state care sunt membre ale Uniunii Europene sau state participante la Spaţiul Economic European vs. cele din state care nu sunt membre UE/SEE.
🇬🇧 ONRC va pune la dispoziţia solicitantului şi o versiune în limba engleză a formularului-tip de act constitutiv, a altor formulare-tip, precum şi a modelelor de documente, cu scop de informare.
1️⃣ Dovada eliberată după efectuarea verificării şi rezervării de denumire va fi valabilă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării sale, spre deosebire de 3 luni cum este în prezent.
✍️ Se va continua practica adoptată în timpul pandemiei referitoare la declaraţiile pe propria răspundere care se depun, potrivit legii, în susţinerea cererii de înregistrare - acestea vor putea avea formă de înscris sub semnătură privată şi depune la oficiul registrului comerţului sau transmise prin servicii de poştă, curierat sau prin mijloace electronice, cu semnătură electronică calificată.
🖋 Se elimină mențiunile privitoare la specimenul de semnătură al administratorilor. Dacă nu intervin alte modificări, înseamnă că s-ar putea elimina această cerință pentru înregistrarea societăților.
Abecedar juridic
Societățile (ori „societățile comerciale” cum sunt ele cunoscute către publicul larg, deși această denumire nu se mai regăsește în lege) sunt entități create prin asocierile de persoane fizice ori persoane juridice cu scopul desfășurării de activități din care să se obțină beneficii economice, mai exact profit.
Cel mai utilizat tip de societate este societatea cu răspundere limitată (SRL).
Specificul acesteia stă în faptul că asociații răspund față de datoriile societății în mod limitat – în funcție de aportul la capitalul social.
Totuși, asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii, va răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate.
Răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile de mai sus, în special atunci când acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că, în acest mod, societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile.
Din auzite
Adam Grant este psiholog organizațional și cel mai bine vândut autor The New York Times. Adam este și gazda podcastului Worklife, acolo unde te duce în mintea unora dintre cei mai neobișnuiți profesioniști din lume pentru a descoperi cheia unei vieți profesionale mai bune.
Înveți cum să-ți iubești rivalii sau cum să valorifici puterea frustrării. Sau, în episodul de mai jos, cum să pui stăpânire pe conflict și să-l faci să lucreze în beneficiul, și nu împotriva ta.
Ne citim din nou aici, joi, 25 august. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️