Cumpărături online fără stres în luna cadourilor
politici de retur, garanții, drepturi ale consumatorilor
Hello, lawreaders!
Ne recitim și astăzi cu spor și informații utile despre cum să navighezi cât mai sigur mediul cumpărăturilor online într-o lună atât de zbuciumată cum e decembrie.
Citești mai departe despre cum să creezi o politică de retur potrivită atât pentru tine ca antreprenor, cât și pentru consumatori, despre drepturile de retur în calitate de consumator în UE și despre garanții obligatorii.
Ne aplecăm și asupra AI-ului, după valul recent de portrete postate pe social media și create cu ajutorul AI.
Aceasta este ultima ediție din 2022 din Artizan de Legal. Săptămânile viitoare luăm o binemeritată pauză și vă las și pe voi să vă bucurați de sărbători și de timpul petrecut cu cei dragi!
Ne recitim pe 12 ianuarie 2023, în cea de-a 15-a ediție a acestui newsletter.
Sărbători fericite și echilibrate, cu multe pauze și relaxare! 🎄❤️
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Sunt sigură că ai văzut peste tot fotografii și portrete realizate de programe de inteligență artificială. Lensa AI e unul dintre cele mai utilizate în ultima vreme, dar cât de etică e reproducerea artei și utilizarea selfie-urilor utilizatorilor?
Cel mai controversat generator de imagini AI? În topul clasamentului ar putea fi Stable Diffusion, în mare parte pentru că este open-source și gratuit pentru utilizatori, ceea ce înseamnă că oricine poate vizualiza codul sau îl poate descărca și rula o versiune modificată pe un computer personal.
Nu doar imaginile pot fi create cu ajutorul AI, ci și textele. Probabil că e momentul potrivit să regândim problematica plagiatului, atunci când un program de inteligență artificială poate scrie paragrafe întregi, fără urmă de copy-paste.
Pact între UE și SUA – transferuri de date cu accent pe protecția cetățenilor și securitate juridică pentru întreprinderi.
Lectură de seară: Chatboții au nevoie și ei de suport uman – sau povestea unei persoane care s-a prefăcut că e un program AI care pare că e o persoană.
Legally Remote
La început de decembrie, am participat la evenimentul iconic al ELTA - European Legal Tech Association, din care fac și eu parte ca și reprezentant pentru România.
A avut loc în Tel Aviv și a fost în format fizic. Deși, după cum știi, sunt o mare adeptă a lucratului de la distanță, întâlnirile face to face își au șarmul lor și aduc cu sine acel ceva pe care prin Zoom nu îl poți distinge. Să discuți direct cu persoanele din fața ta, să râzi împreună cu ele, să-i identifici în public așa cum sunt ei, reprezintă încă o componentă importantă a vieții noastre și mă bucură că am avut ocazia să trăiesc aceste sentimente împreună cu colegii mei, la un eveniment atât de important.
Nu am să intru în multe detalii despre Tel Aviv – doar am să spun cât de mult mi-a plăcut orașul, cât de sigur l-am simțit și cât de siguri pe ei i-am simțit pe locuitorii de acolo și că abia aștept să mă întorc și să explorez mai mult regiunea!
Revenind la ELTA Con 2022, îți spun că a fost una din conferințele la care mi-a făcut plăcere să mă aflu, unde prezentările au fost livrate cu multe informații practice și mai puțin cu „plasări de produse”. Dintre cele mai interesante aspecte pe care vreau să le împărtășesc cu tine aici ar fi:
Oamenii au o durată medie de atenție (8 secunde) mult mai scăzută decât cea a peștișorilor aurii (9 secunde), de aceea e important să avem prezentări cât mai la obiect și interactive.
Inovația vine prin aducerea laolaltă a talentelor și datelor. Fără aceste două componente va fi din ce în ce mai greu să aducem noutăți atât în domeniul tehnologiei juridice, dar cam și în orice domeniu.
Ca în orice domeniu inovator, și în cel de legal tech este important să ne uităm la ce doare cel mai mult și mai puțin la ce credem noi că doare. Customer interviews are the key!
Modelele de business dezvoltate cândva nu vor mai rezista foarte mult fără a aduce suflu nou – oameni noi, idei noi, modele de lucru noi.
Și dacă tot am vorbit de AI, îți las aici un interviu pe care l-am oferit pentru cei de la capital.ro, despre influența tehnologiei asupra muncii de avocat. Și da, include și niște insight-uri interesante despre AI.
Important de știut
Vorbim tot de cumpărături online în luna cadourilor, întrucât este foarte important să ne cunoaștem drepturile și obligațiile când vine vorba de comerțul online, atât ca antreprenori, cât și ca simpli consumatori.
În ediția trecută ți-am povestit despre pericolele achiziționării unor produse contrafăcute și cum să te asiguri că le eviți.
De data aceasta, povestim despre cum să creezi o politică de retur ca antreprenor, care să te ajute în perioada cumpărăturilor masive de Crăciun.
Bonus: La finalul rubricii vei găsi extra tips pentru consumatori ca să afli ce drepturi ai în situația în care ai cumpărat ceva online care nu corespunde așteptărilor.
Cum creezi o politică de retur avantajoasă pentru tine și pentru consumatori?
1. Setează un interval de timp convenabil pentru retururi
Politica de retur trebuie să conțină o perioadă desemnată în care consumatorii pot returna produsele, dacă acestea nu corespund cerințelor lor. Standardul este de minim 14 zile și, pentru anumite situații specifice – 30 de zile, deși unele companii sunt suficient de generoase pentru a oferi un interval de timp de aproximativ 90 de zile.
2. Politica de retur trebuie să specifice clar toate cerințele pentru returnare.
De obicei, produsele returnate trebuie să fie expediate în ambalajul lor original, care nu ar trebui să fie rupt sau deteriorat. Clienții trebuie să furnizeze numărul original de retur sau de comandă, precum și adresa de expediere și orice alte informații solicitate.
De asemenea, sunt și anumite produse care nu pot fi returnate, iar tu ar trebui să cunoști care sunt acestea, indiferent că ești antreprenor sau consumator. De exemplu:
produsele personalizate sau făcute la comandă
produsele sigilate și desigilate după achiziționare, care nu pot fi returnate din motive de protecţie a sănătăţii sau din motive de igienă – spre exemplu, creme, articole de utilizare intimă, lenjerie intimă
uneori, cu anumite condiții chiar și prestările de servicii.
3. Definește condițiile de acceptare a retururilor
Există mai multe condiții pe care cumpărătorii trebuie să le respecte pentru a putea returna un produs. De regulă, produsele ar trebui să ți se returneze în stare excelentă, iar în funcție de situație chiar și sigilate. Dacă produsul este defect, acesta trebuie returnat cu dovada că clientul nu a abuzat de el. Acceptarea unui produs defect nu este același lucru cu acceptarea unui produs spart și uzat.
Mai mult decât atât, există și niște termene în care produsul trebuie returnat, de exemplu în 14 zile de la momentul la care intenția de returnare a fost comunicată vânzătorului. Trebuie să definești în mod explicit starea în care produsul poate fi acceptat pentru retur și rambursare, într-un mod care să fie cât mai clar și exhaustiv pentru cumpărători.
4. Fii transparent cu privire la taxele de transport la retur
În politica de returnare și schimb, trebuie să incluzi toate taxele relevante, astfel încât consumatorii să știe exact cât ar trebui să plătească dacă ar returna ceva. Dacă nu le nominalizezi, riști să le achiți chiar tu.
Pentru a avea o politică de retur care să-ți asigure o bună relaționare cu clienții, trebuie să te asiguri că documentul îndeplinește nevoile consumatorilor, desigur, cu respectarea normelor legale 🙂:
Comunici clar toate obligațiile și drepturile tale și ale consumatorului;
Păstrezi conveniența și simplitatea procesului de retur;
Minimizezi costurile de retur și complicațiile de transport;
Rămâi flexibil în ceea ce privește perioada de retur, dar o limitezi în timp pentru siguranța ta ca și antreprenor.
BONUS: Iată un tool foarte important care te ajută să-ți cunoști drepturile tale în calitate de consumator online în UE.
Abecedar juridic
Garanție (de conformitate) – perioada în care poți solicita comerciantului aducerea unui produs în starea de conformitate, așa cum ți-a fost vândut sau promovat înainte sau la momentul achiziționării.
Conform legislației în vigoare, ai dreptul la o garanție de minim 2 ani fără costuri extra, indiferent dacă ai cumpărat produse online, dintr-un magazin sau prin comandă telefonică pentru orice neconformitate a produsului care există în momentul livrării acestora.
Această garanție de 2 ani este dreptul tău minim stabilit la nivelul Uniunii Europene, iar unele legislații naționale îți pot oferi protecție suplimentară extinsă pe o perioadă mai lungă de 2 ani.
În plus peste această garanție, anumiți comercianți pot stipula garanții comerciale mai lungi.
Din auzite
Acum câteva luni, discutam despre problematicile AI cu ocazia popularizării sistemului de inteligență artificială MidJourney (acel soft care îți permitea să creezi opere de artă conform unui script de text).
Acum ne întoarcem la aceleași dileme, odată ce sisteme AI precum Lensa și Dawn devin și ele din ce în ce mai populare, fiind utilizate de milioane de useri online și – deci – culegând date de la milioane de useri.
Ce drepturi ai și cum îți sunt protejate datele personale în astfel de cazuri? Cât de pregătită este legislația pentru problematicile aduse de evoluția tehnologiei și de programele de inteligență artificială?
Cum schimbăm cadrele legislative pentru a ne oferi mai multă protecție a datelor personale în mediul online și în contextul evoluției inteligenței artificiale? Cum ne asigurăm că datele noastre sunt protejate online în fiecare clipă?
Ne citim din nou aici, joi, 12 ianuarie 2023. Până atunci, îți urez Sărbători fericite și multă voie bună!
Stay healthy. Take a break from work and enjoy the holidays!
Ana-Maria ❤️