1 Decembrie cu grijă față de consumatori
un alt fel de ghid de cumpărături pentru cadourile de Crăciun
Hello, lawreaders!
Astăzi este 1 decembrie și sărbătorim Ziua Națională a României!
Ne pregătim însă și de sărbătorile ceva mai dragi nouă din sezonul rece, Crăciunul și Anul Nou. Iar înainte să începem cu toții vânătoarea de cadouri, ne-am gândit să discutăm puțin despre produsele contrafăcute, falsuri și înșelătorii online pentru a învăța să ne protejăm și să le evităm.
Găsești, așadar, în continuarea newsletterului, informații despre protecția consumatorilor împotriva riscurilor aduse de produsele contrafăcute, în special în mediul online. Învățăm care sunt minimele norme și standarde de siguranță pe care trebuie să le îndeplinească orice producător și ce să faci în cazul în care ai fost victima unei înșelăciuni sau ai cumpărat produse care s-au dovedit a fi false. Înveți și cum să te protejezi de falsuri atunci când ești producător.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Cum va arăta dinamica de la locul de muncă în 2023? Forbes descrie 4 trenduri posibile. Preferatul nostru: dispariția săptămânii de muncă de 5 zile.
Platformele care nu reușesc să elimine conținutul dăunător (în special cel referitor la autoagresiune) vor fi amendate, conform noii propuneri legislative britanice.
Proces împotriva Microsoft și modul în care își construiesc sistemele AI: pe scurt, lipsește protecția datelor.
Managerii au cel mai mult de suferit în sisteme de muncă flexibile, deoarece rolul lor aproape că dispare sau rămân blocați la mijloc, între autoritatea celor de la conducere și a angajaților.
Legally Remote
Pe lângă rolul meu de avocat digital, îmi place să fac și mentorat, să pot da mai departe cunoștințe către avocați în formare sau antreprenori. A fost o mare plăcere să particip ca mentor în programele RubikEdu și Alpha Startup Accelerator – Road to USA, ambele organizate de Rubik Hub.
Am lucrat cu 21 de startup-uri și modele de afaceri remarcabile, alături de colegii mei de la SLV Legal. Am abordat subiecte precum formele de entitate comercială în SUA, emiterea de acțiuni fondatoare, angajații vs contractorii independenți, capitalul de risc și proprietatea intelectuală – totul într-un atelier de două ore: Route 66 - from Incorporation to Exit: a Legal Strategy!
Întotdeauna o plăcere să fac parte din dezvoltarea antreprenorilor în drumul lor către succes!
Săptămâna aceasta îmi dau jos pălăria de mentor pentru a lua rolul de reprezentant al României în Asociația Europeană de Tehnologie Juridică (ELTA) la una dintre cele mai mari conferințe din domeniul juridic și tehnologic, EltaCon 2022 în Tel Aviv!
Dacă sunteți curioși de ce se petrece acolo, voi încerca să vă țin la curent pe Facebook și pe LinkedIn.
Important de știut
Black Friday a trecut deja (pe majoritatea platformelor) și sper că nu ai întâmpinat prea multe nereguli legate de comenzile tale. Dar dacă încă mai ai de cumpărat produse de pe lista de cadouri de Crăciun, încearcă să acorzi atenție la câteva detalii și ia notițe, ca să poți evita înșelătoriile online.
Poate îți amintești că am vorbit despre DSA (Digital Service Act), un regulament al Uniunii Europene care își propune să protejeze consumatorii atunci când achiziționează produse online de la furnizori sau platforme de tip marketplace.
Însă până la aplicarea regulilor cuprinse de DSA, există metode de a te proteja atunci când faci cumpărături online.
1. Verifică identitatea producătorului și cumpără de pe platforme de vânzare de încredere.
Când cumperi produse de brand, cumpără direct de la retailerii naționali și internaționali cunoscuți. Dacă alegi un furnizor mai mic, inclusiv vânzători terți de tip marketplace, cum ar fi Amazon sau Emag, verifică recenziile utilizatorilor și politicile de returnare.
2. Evită aceste red flags
Prețurile considerabil mai mici față de alte platforme pot fi un semn că ceea ce cumperi este contrafăcut. De asemenea, review-urile suspicios de pozitive pot fi și ele un red flag și un semn că ai putea avea de-a face cu un produs fake sau cel puțin cu un seller nesincer (dacă un produs are 5 din 5 stele, iar review-urile nu menționează niciun dezavantaj al produsului, este foarte probabil să te confrunți cu review-uri false).
3. Verifică site-ul original al producătorului
Dacă ai găsit un produs, însă ai îndoieli legate de originalitatea sa, verifică site-ul producătorului și observă dacă există diferențe în descrierea produsului, specificațiile tehnice, preț sau fotografii.
4. Plătește cu cardul
Dacă totuși te confrunți cu probleme din partea unui seller sau producător (ai primit un produs fals sau nu ai primit niciun produs), iar vânzătorul nu răspunde, poți contacta emitentul cardului și contesta plata.
BONUS: Iată și un mic explainer ca să înțelegi de ce produsele contrafăcute sunt periculoase, nu doar ilegale.
Ce faci în cazul în care ai suferit din cauza unui produs contrafăcut?
Cadrul legislativ al Uniunii Europene te protejează în astfel de situații. În funcție de natura daunelor aduse de către achiziționarea unui produs care nu respectă normele și standardele de siguranță și calitate sau a unui produs contrafăcut, ai mai multe variante la îndemână:
În cazul în care nu ai primit produsul comandat, ai dreptul la restituirea sumei plătite și/sau livrarea produselor corecte de către vânzător, fără costuri extra asupra ta.
Ai dreptul de a returna produsele contrafăcute și a sesiza producătorul și/sau platforma de tip marketplace (vânzătorul) referitor la iregularitățile produselor.
În cazul în care îți este afectată sănătatea sau apar accidente cauzate de produsele contrafăcute, ai dreptul de a cere daune materiale, compensații sau de a intenta procese împotriva vânzătorului și/sau producătorului, în cazul în care aceștia nu au respectat normele de siguranță și standardele de calitate și au livrat un produs periculos pentru consumatori.
Poți sesiza autoritățile și poți apela la centrele locale ale ECC (European Consumer Centre) pentru a lua măsuri.
BONUS: Iată cum să-ți protejezi produsele în fața practicilor de contrafacere și falsificare, dacă ești producător.
Abecedar juridic
Norme de siguranță și standarde de calitate – cadre regulatorii care trebuie respectate de către orice producător pentru a menține siguranța consumatorilor și a evita accidentele care pot fi cauzate de anumite produse. În Uniunea Europeană, există mai multe seturi de standarde care asigură siguranța consumatorilor.
Din auzite
EU Confidential, podcast marca Politico, discută cu comisarul european Věra Jourová despre o nouă lege la nivelul UE menită să protejeze împotriva interferențelor media din partea guvernelor și să ofere mai multă protecție jurnaliștilor.
EU Confidential este un podcast săptămânal de știri și explainere publicat în fiecare joi de POLITICO Europe. Fiecare episod are 30 de minute și prezintă analiza POLITICO a poveștilor de top care influențează politica și legislația UE, adunând povești de pe tot continentul și invitați care modelează politica europeană.
Ne citim din nou aici, joi, 15 decembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️