Întrebarea asta începe să ne bântuie pe toți ușor, ușor pe măsură ce intrăm în perioada din an cunoscută pentru setarea de intenții și rezoluții, dar și planuri pentru anul care stă să înceapă.
Așa că dacă tot suntem gata să ne facem planuri, eu zic să o facem pe un teren pregătit, în care știm cu claritate cum stăm pe scara progresului în business și în ce stadiu de dezvoltare suntem în prezent.
Vă invit, așadar, să facem un business performance review – în termeni simpli, promit.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Pentru că suntem la capitolul de Review, nu puteam trece peste acesta fără un Review din partea mea (da, ce scriu și recomand aici, pun și eu în practică).
Dacă te-ai gândit vreodată că trebuie să faci tot ce îți propui, eu sunt aici să îți spun că nu e întotdeauna așa și e bine să fii flexibil. Planul meu de început de 2024 suna cam așa: „Să-mi cresc cabinetul (cu obiectivele X și Y), să lansez un e-book despre deschiderea și creșterea unei afaceri din punct de vedere juridic, și să finalizez cu bine MBA-ul”.
Însă, pe parcursul anului, s-a întâmplat așa:
Am luat decizia ca tema pentru disertație să fie chiar planul de creștere, pentru a-l face împreună cu specialiștii care îmi erau profesori la facultate.
Am primit o invitație de la Banca Mondială să îi ajut dintr-o poziție de Consultant pe un proiect despre sistemul juridic din România.
Am decis împreună cu colegii din board-ul European Legal Tech Association să organizăm ELTACon 2024, pe 12 Decembrie, la Paris. (chiar așa, ne vedem acolo?)
Am aflat că vom avea organizată o vizită de studiu la University of California, Berkeley în cadrul programului de MBA la care sunt înscrisă.
Am participat la câteva evenimente de legal ca speaker, precum Lublin Innovation (Lublin, Polonia) și Legal Innovation Day (București).
Tatăl meu a avut ceva probleme de sănătate și am simțit nevoia să stau mai mult cu ei pe timpul verii, așa că mi-am luat 10 zile vacanță doar pentru părinții mei.
Asta a condus la câteva modificări în planurile mele culminând cu luarea unei decizii care nu mă bucură, dar pentru care sănătatea și mintea mea vor fi foarte fericite, și anume amânarea lansării e-book-ului planificat.
Așadar, există momente în viață care apar, uneori oportunități către care ai lucrat până atunci, alteori momente mai grele care necesită timp de procesare. Oricare ar fi, este bine să știm că planul de la început este doar atât – un plan – care trebuie să fie flexibil enough pentru ca tu să îți poți conduce activitatea către obiectivele propuse, dar să nu te inducă într-o stare de anxietate și burn-out.
Poate pe anul 2025, acesta ar fi unul din obiectivele principale – să învățăm să fim flexibili. :)
Important de știut
Partea 1. Review
Știi deja cât de importantă este etapa de review și analiză a performanței business-ului tău, căci am discutat despre asta și atunci când am atins pragul de 6 luni în business.
Însă acum că te-ai obișnuit ceva mai mult cu toate ițele afacerii tale, e timpul să te gândești la planurile de viitor, căci anul 2 de business se apropie.
Iar planificarea fără un assessment clar al statusului curent este doar daydreaming.
Îți propun 5 întrebări simple la care să răspunzi atent, analizând parcursul afacerii tale în acest an. Descoperă-le și răspunde cât de în profunzime este posibil în acest moment al tău. Îți recomand să te așezi 30 de minute, pregătit cu un pix și o agendă și lasă-ți mintea să se concentreze cu adevărat asupra afacerii tale.
1. Cum arată business-ul tău acum?
Încearcă să descrii într-un mod cât mai obiectiv, axat pe lucruri cuantificabile: numărul de clienți, de angajați, procese de lucru folosite, rata de retenție, obiective propuse vs obiective atinse, etc.
2. Ce ai făcut în acest prim an de activitate și a funcționat?
Poate fi vorba despre modelul de business, o decizie de angajare sau extindere, un produs specific, un proces de lucru, o tehnică nouă și curajoasă de marketing etc. Gândește-te și notează de ce crezi că a funcționat bine.
3. Ce nu a funcționat din tot ce ai făcut în acest an?
Extinderi premature, diverși furnizori sau colaborări eșuate, produse sau decizii eronate, client persona etc. Notează-le pe fiecare și scrie în dreptul fiecăruia și de ce-ul.
4. Ce păstrezi din tot ce ai făcut până acum? Ce schimbi?
După o privire atentă la ambele liste de mai sus: la ce renunți și unde mai acorzi o șansă? Ce modele de gândire și procese de lucru schimbi? Unde aduci modificări și unde păstrezi lucrurile la fel? Și ce schimbări ți-ar aduce cele mai multe rezultate?
5. Unde vrei să ajungi anul viitor, față de unde ești acum?
Aici ne gândim la obiective generale sau creionăm o imagine specifică a ceea ce ne dorim să creăm în business. Poate fi un obiectiv financiar, de imagine și reputație sau unul de dezvoltare internă.
După ce ai răspuns tuturor acestor întrebări, e bine să-ți iei răgaz să ți se așeze gândurile. Cu cât sunt mai clare lucrurile referitor la unde ești acum, cu atât îți va fi mai ușor să planifici pașii majori prin care vei putea ajunge unde vrei tu să ajungi pe parcursul următorului an.
Adică partea a doua: planificare și strategie – pe 28 noiembrie, în inbox.
Iar dacă printre planurile tale se va afla și un obiectiv de legal sau vrei să-ți lămurești două-trei aspecte de legal business până iei o decizie, mă găsești pe LinkedIn sau direct pe email la anamaria@legallyremote.online.
Legal & Trivia
Cum să faci un business performance review?
Un explainer foarte util: cum funcționează protecția datelor în EU?
Podcast: despre erori și eficiență în domeniul juridic cu ajutorul AI.
Din auzite
Recomandările de podcast vin astăzi de la invitata de săptămâna trecută a seriei “Încercări până la succes”, pe care am întrebat-o ce podcasturi ascultă și recomandă. Iată lista Juliei:
Iar aici găsești interviul cu Julia, în caz că nu l-ai citit până acum:
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 28 noiembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️