Lawreaders, ce facem mai departe?
Când ți-ai pus la punct detaliile fundamentale ale business-ului și situația s-a stabilizat, o mișcare inteligentă este să te gândești la viitor. Cum arată business-ul tău în prezent, unde trebuia să ajungă conform planului tău de business inițial și unde poate ajunge de acum încolo, luând în considerare obstacolele sau ocolirile pe care ai fost nevoit să le înfrunți?
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Legally Remote
Săptămâna trecută am fost keynote speaker la una din cele mai importante conferințe de legal tech din zonă – Lublin Legal Innovation.
În afară de mediul fresh și subiectele în trend, la Lublin s-au prezentat foarte mulți avocați și oameni de legal tineri, care și-au exprimat nevoie și intenția de a face din mediul juridic un mediu prietenos cu oamenii de afaceri și cei care au nevoie de servicii juridice.
Față de multe alte evenimente în care vin doar reprezentanții sponsorilor și vorbesc despre produsele lor, la Lublin atmosfera a fost degajată și sala plină aproape tot timpul. Nu s-a plecat mai devreme, nu prea s-a ieși decât în pauze. Asta spune ceva.
Iată câteva chestiuni pe care le-am aflat din diverse discuții la cafea, dar care au un impact atât de mare asupra modului în care mediul juridic se transformă și vine mai aproape de antreprenori:
Avocații sunt din ce în ce mai des și antreprenori (conduc departamente de marketing, au startupuri, oferă cursuri online). Cu alte cuvinte, avocații nu mai sunt doar oameni de legal, dar încep să înțeleagă foarte bine mecanismele de conducere a unei afaceri, oferind servicii juridice mult mai concrete.
La fel ca în alte business-uri, atacurile cibernetice apar și în cazul birourilor de avocatură. Oamenii de business trebuie să coopereze cu avocații și să creeze împreună proceduri și mecanisme de apărare împotriva acestor atacuri. Este un interes comun.
La conferințe nu vii doar să vinzi, ci și să împărtășești din expertiza ta. Oamenii de business prezenți nu vor doar să le vinzi în continuu, ci să vadă că îi înțelegi, că le poți rezolva din probleme și că deții informațiile necesare pentru asta.
După cum spuneam, a fost un alt fel de conferință și sunt entuziasmată că am putut împărtăși cu audiența despre digitalizarea practicii în cabinetele de avocat, cu beneficii, provocări, dar și puncte de acțiune și pași acționabili.
Îți las și câteva fotografii, just for fun.




Important de știut
Întrebarea majoră căreia vrei să-i găsești mai mult decât un răspuns, ci un plan cu pași strategici, este “Unde vrei ca business-ul tău să ajungă de aici?”. Iar ca să poți crea un plan, va trebui să treci prin două etape de analiză și strategie:
1. Review your business: unde ești acum?
Tu vei ști cel mai bine ce urmărești în această etapa a analizei, în funcție de obiectivele pe care le aveai inițial referitoare la afacerea ta. Cu toate acestea, asigură-te că bifezi aceste laturi ale afacerii tale ca să știi unde te afli:
Planul de business
Reia planul de business construit înainte de a-ți începe afacerea și analizează care erau obiectivele pentru primele 6 luni ale afacerii. Compară cu situația curentă și analizează ce a funcționat, ce obstacole ai întâlnit și cum s-a modificat traseul afacerii tale. Tot în această etapă este momentul potrivit să creezi noi obiective de business, care să se alinieze situației curente, în cazul în care situația o cere.
Obiective financiare
Când ai început afacerea, unde credeai că vei fi peste 6 luni din punct de vedere financiar? Cum arată situația curentă? Ce pași strategici poți implementa pentru a îmbunătăți situația sau pentru a acomoda o eventuală extindere, un nou proiect, o nouă ramură a afacerii?
Dezvoltarea pe plan intern: angajați, colaboratori
Unde ești acum din punct de vedere a forței de muncă? Ai nevoie de angajați și colaboratori pentru a putea îndeplini activitatea sau ești nevoit să reduci din personal? Ce pași poți face pentru a te asigura că poți susține financiar personalul necesar întreprinderii activităților curente?
Dezvoltarea pe plan extern: clienți, piețe noi
Cum vrei să arate afacerea ta de acum înainte? Este momentul să obții contracte cu clienți noi? Să te extinzi pe alte piețe? Către alt public? Să-ți diversifici portofoliul de servicii/produse?
2. Strategize: unde vrei să ajungi de aici?
După ce ți-ai răspuns concret la întrebările de mai sus și știi exact unde te afli în călătoria afacerii tale, e momentul să-ți creionezi planurile pentru viitor. Cum faci asta, concret?
Cu o retușare a planului de business și o strategie juridică – pe care, în teorie, ar fi trebuit să o creionezi încă de la începutul afacerii.
P.S. Data viitoare discutăm în detaliu despre actualizarea strategiilor juridice și de business, așa că fii cu ochii pe inbox.
Până atunci, poți să-ți reîmprospătezi memoria cu această ediție introductivă despre strategia juridică.
Ce nu-ți spune nimeni: cum îți faci o strategie juridică?
Hello, lawreaders! La început de drum, nu-ți spune nimeni cum să dezvolți o afacere. Și mai ales, nu-ți spune nimeni cum să te împaci cu legea, să o înțelegi și să o folosești spre beneficiul tău. Dacă îndrăznești totuși să te aventurezi, îți spun eu ce nu-ți spune nimeni:
Abecedar juridic
Ce e un Business Canvas?
Legal & Trivia
Gândirea laterală și cum te scapă creativ din situații neplăcute.
70% din expați au un lucru în comun.
Cât de des ar trebui să acorzi timp analizei business-ului tău?
Din auzite
De ce creăm ierarhii în organizații chiar și atunci când nu ne propunem asta?
Ne citim din nou aici, joi, 13 iunie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️