Hello, lawreaders!
Pe 26 aprilie am sărbătorit Ziua Mondială a Drepturilor de Proprietate Intelectuală, care marchează data intrării în vigoare în 1970 a Convenției Internaționale asupra Proprietății Intelectuale. Multe au evoluat de atunci în domeniul proprietății intelectuale, dacă nu legislativ, cu siguranță efectiv pe piață. Tipurile de lucrări care poartă drept de autor asupra lor s-au înmulțit, modalitățile de înregistrare a unei mărci s-au extins, procedurile de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală s-au mutat în online, și la fel de mult s-au dezvoltat, din păcate, și metodele de înșelăciune (scam), despre care o să vorbim în următoarele rânduri.
Ca întotdeauna, îți doresc spor la citit! Te invit și de această dată să alegem împreună subiectul ediției viitoare, votând mai jos. Dă-mi de veste dacă ți-a fost util subiectul ediției de astăzi.
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Twitter ar putea permite editorilor să taxeze utilizatorii pentru fiecare articol citit, promite Elon Musk.
Cum distingi jurnalismul creat cu ajutorul AI de cel tradițional?
Remote work de pe plajă e întotdeauna o opțiune, deși nu cea mai confortabilă soluție.
Scriitorii și scenariștii de la Hollywood se confruntă cu o criză, cauzată de platformele de streaming și tehnologiile AI.
Noi reguli privind rezidența și călătoriile în interiorul UE ar putea fi mai simple începând din 2024.
Legally Remote
În urmă cu câteva săptămâni am primit la biroul nostru, prin poștă, o factură care părea a fi trimisă de European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Era într-un plic ce avea ștampila poștei germane, imprimată pe o hârtie de foarte bună calitate, cu numărul de aplicație a cererii de înregistrare marcă la nivel european și data transmiterii acesteia către EUIPO, împreună cu marca dată spre înregistrare. Știam de anul trecut că astfel de lucruri se întâmplă, fiind anunțați de clienți care au primit pe email astfel de „înștiințări”. Însă, prin poștă fizică, nu mai întâlnisem și a fost și pentru noi un semnal de alarmă.
Din păcate, astfel de scam-uri încep să fie din ce în ce mai dese. Cu cât avansează tehnologia și evoluează digitalizarea companiilor, cu atât va trebui să devenim mai vigilenți și să ne întrebăm dacă ceea ce primim este veridic ori ba.
EUIPO avertizează în mod constant asupra facturilor și scrisorilor false, care nu au nicio legătură cu instituția, primite de utilizatori. După cum indică EUIPO, pe pagina lor oficială se pot face căutări în lista de facturi, după numele expeditorului. Uneori sunt aceleași persoane care trimit scrisorile (așa cum am pățit și noi), uneori sunt noi entități ce apar.
Dacă primești o scrisoare sau o factură, verifică atent conținutul și autenticitatea sursei. Dacă ai orice îndoieli, oricât de mici, sau identifici un caz nou, nu ezita să pui o întrebare avocatului tău sau să contactezi direct biroul EUIPO.
Dacă ai nevoie de asistență și protecție legală pentru protecția business-ul tău în online, stabilește un call de consultanță.
Important de știut
Cum îți poți proteja drepturile de autor?
Copyright vs. Trademark vs. Proprietate intelectuală
Înainte de a începe să explicăm cum funcționează drepturile de autor (copyright), trebuie să clarificăm diferențele dintre proprietate intelectuală, trademark și drepturi de autor.
Am mai discutat despre aceste noțiuni în edițiile trecut din Artizan de Legal – aici și aici –, însă reamintim:
Trademark – marcă înregistrată, element cu proprietăți unice ale unui business sau persoane fizice (patent, logo, denumire brand, slogan, melodie etc.) care a fost înregistrat pentru a fi protejat de către autoritățile de trademark.
Copyright (drepturi de autor) – drept care revine în mod automat persoanei care creează o operă de orice tip (povești scrise, poezii, articole, filme, obiecte de artă) și care presupune protecția împotriva publicării sau reproducerii respectivei opere.
Proprietate intelectuală – cadru mai larg care include atât drepturile de autor, cât și drepturile de proprietate industrială.
Drepturi de autor și cum le protejăm?
În statele membre UE, drepturile de autor protejează proprietatea intelectuală pe o perioadă de 70 de ani de la decesul autorului sau de la decesul ultimului autor supraviețuitor în cazul unei lucrări realizate de un grup de persoane.
Protecția în baza drepturilor de autor îți acordă următoarele drepturi exclusive:
drepturi economice – garantează că deții controlul asupra lucrării și că ești recompensat financiar pentru utilizarea sa prin vânzare sau acordarea de licențe
drepturi morale – protejează dreptul de a pretinde calitatea de autor (dreptul de atribuire) și de a refuza modificarea lucrării (dreptul la integritate)
Beneficiez automat de drepturi de autor?
Protecția drepturilor de autor începe în momentul în care realizezi lucrarea și nu necesită nicio procedură oficială sau vreo solicitare către autorități pentru a obține drepturi de copyright. Practic, dacă ești autorul unor lucrări literare, științifice și artistice, beneficiezi în mod automat de protecție în baza drepturilor de autor.
Există cazuri în care mediul competitiv te poate determina să-ți înregistrezi drepturile de autor sau să folosești un aviz privind drepturile de autor – de exemplu, textul “toate drepturile rezervate” sau simbolul ©, alături de anul în care a fost realizată lucrarea.
În anumite situații, (spre exemplu, în România, codul unui software, o operă literară), se pot înregistra drepturile de autor pentru acea lucrare, ceea ce poate fi util pentru a dovedi existența acesteia la un moment dat, dar nu însă pentru a lua naștere dreptul de autor asupra lucrării.
Încălcarea drepturilor de autor
Încălcarea drepturilor de autor are loc atunci când cineva utilizează o operă protejată fără autorizarea necesară.
Utilizarea unei opere începe de la realizarea unei copii, transmiterea către o altă persoană, încărcarea pe internet sau utilizarea și aproprierea unor termeni și idei conținute de acea operă, fără acordul sau mențiunea autorului și operei. Toate aceste tipuri de acțiuni pot fi încălcări ale dreptului de autor și pot avea consecințe serioase, indiferent dacă fapta a fost voită sau nu.
Sancțiuni și penalități pentru încălcarea drepturilor de autor
Încălcarea drepturilor recunoscute şi protejate prin lege atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, în funcție de caz. Dacă încălcarea drepturilor de autor a fost înfăptuită fără știință de cauză, riscul unei condamnări penale poate fi redus, însă vei fi nevoit să răspunzi civil, plătind daune titularilor de drept.
De unde știu dacă o operă este oferită legal sau nu online?
Poți identifica mai mulți factori care arată credibilitatea sursei și legitimitatea operei:
Credibilitatea vânzătorului – este licențiat de către organismele de gestiune colectivă relevante (adică de către asociațiile care gestionează anumite drepturi ale autorilor și ale altor titulari de drepturi) să desfășoare o astfel de activitate;
Informații complete și corecte despre operă, autor și vânzător – indicarea transparentă a prețului, mijloacelor de plată și a procedurii de facturare; indicarea clară a numelui comercial, a adresei și a datelor de identificare fiscală;
Indicații clare cu privire la regulile de protecție a consumatorilor.
BONUS: Ce trebuie să știi despre comercializarea proprietății intelectuale și cesiunea drepturilor de autor?
BONUS: Dacă ai un business cu nevoi de protecție a mărcilor comerciale, poți aplica la aceste granturi UE pentru IMM-uri.
Abecedar juridic
Analiză judiciară - termenul generic folosit pentru a descrie utilizarea big data pentru a extrage predicții sau a detecta părtiniri din analiza textuală a deciziilor anterioare. Disponibilitatea tehnicilor precum învățarea automată (machine learning) și procesarea limbajului natural (natural language processing) a permis dezvoltarea unor instrumente de analiză mai puternice, făcând posibilă găsirea de modele și prezicerea rezultatelor curților în moduri dificil de realizat prin analize umane sau tehnologii mai simple.
Din auzite
Cât de subiective sunt deciziile unui judecător? Cum sunt influențate hotărârile judecătorești de factori externi, păreri personale și preconcepții?
Sunt întrebări importante chiar și ca exercițiu de imaginație, dar cu totul esențiale atunci când aștepți o decizie judecătorească ce ți-ar putea influența afacerea și viitorul.
Abia în trecutul recent am început cu toții să ne gândim la astfel de problematici, iar tehnologia a venit încă o dată în ajutor ca instrument puternic pentru analiza judiciară – o metodă prin care big data este utilizat pentru a face predicții sau a detecta părtinire din partea judecătorilor atunci când iau decizi în curte.
Deși un subiect cu multă greutate, vă invit să ascultați episodul de mai jos al podcastului Technically Legal, în conversație cu Dan Rabinowitz, fost avocat Big-Law, devenit antreprenor în tehnologie și fondator Pre/Dicta – o aplicație care utilizează știința datelor pentru a aborda analiza judiciară.
Ei îmbrățișează subiectul, explică metodele de analiză folosite cu ajutorul Pre/Dicta și discută despre rezultatele pe care au reușit să le obțină în domeniu.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 18 mai. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️