Hei, lawmakers!
Deși nu mă așteptam să se întâmple atât de repede, ne-am strâns câțiva oameni aici, iar acum am oportunitatea să vă mulțumesc!
Pentru că e prima ediție, o luăm ușor și calm, să ne obișnuim cu toții și să ne intrăm în ritm.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi de noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea să vă scriem :))
Trivia
Știi cum e atunci când nu știi cu ce să începi o discuție așa că răscolești în cap tot ce știi tu despre absolut orice subiect, doar ca să scapi de presiunea și anxietatea pe care ți-o dau momentele de liniște?
Da, cam așa e rubrica asta. Rupe tăcerea și te introduce în domeniu cu o glumiță, un lucru puțin cunoscut, dar care-ți fură atenția, pe scurt, cu trivia.
Fix aici găsești Legal Trivia, de la Attorneys at Law Magazine. În fiecare săptămână, găsești seturi noi de întrebări ciudate din domeniul juridic (american, în mare parte), cum ar fi “Ce companie renumită de ciocolată a pierdut un litigiu privind mărcile comerciale din cauza iepurașilor de Paște înveliți în aur?”
Sănătatea mintală a avocaților are de suferit atunci când angajatorii/clienții prețuiesc banii mai mult decât abilitățile și umanitatea lor, conform unui studiu al Behavioral Sciences.
5 cărți despre business pentru avocate și antreprenoare, recomandate de Karin Conroy, fondatoare și director de creație la Conroy Creative Counsel.
Legal în jurul lumii
Trademark pentru branduri online noi
Deși par cele mai distractive, denumirea și dezvoltarea mărcii unei firme noi, pot fi destul de încurcate. Există etape critice în dezvoltarea drepturilor protejabile din punct de vedere legal asupra noii identități a firmei – ceea ce poate fi numit trademark –, pentru a preveni dificultățile legale cauzate de replicarea neintenționată a unor altor branduri.
Câțiva pași pe care îi poți face pentru a-ți proteja drepturile asupra identității de brand pot fi: un research în prealabil despre trademark, depunerea unei cereri de înregistrare a mărcii, crearea unui grad de brand awareness și monitorizarea brandului tău online. Desigur, dacă nu știi de unde să începi, poți cere ajutorului unui avocat. 👋
Trademark în universul Metaverse
Dacă intenționezi să vinzi produse și servicii virtuale protejate în Metaverse, ar trebui să depui cereri de mărci înregistrate cât mai curând posibil. Ce termeni și categorii sunt acceptabile pentru descrierea produselor și serviciilor?
Companiile mari încep să depună cereri de protecție în legătură cu următoarele clase de bunuri: bunuri virtuale descărcabile, cum ar fi programe software, servicii ale retailerilor care reprezintă bunuri virtuale, servicii de divertisment, bunuri virtuale nedescărcabile și NFT și servicii financiare, inclusiv jetoane digitale.
Pe măsură ce birourile de mărci comerciale examinează aceste cereri, descrierile produselor și serviciilor, precum și dificultățile de clasificare, vor deveni probabil mai standardizate, făcând procesul mai simplu.
Drept în închisoare
Mitchell Hamline School of Law din St. Paul, Minnesota (USA) va deveni prima școală de drept acreditată de Asociația Baroului American, cu un student care urmează cursurile din închisoare.
Maureen Onyelobi, care ispășește o pedeapsă pe viață fără eliberare pentru fapte de complicitate la o crimă din 2014, va fi prima elevă încarcerată a școlii începând din toamnă.
Condamnarea ei poate fi o barieră dacă își finalizează studiile și solicită să devină membru al baroului. Avocații trebuie să treacă printr-o evaluare a caracterului și a aptitudinilor pentru a fi autorizați, dar infractorii condamnați au fost admiși în barou în trecut.
Important de știut
Ce înseamnă trademark?
Printre cele mai frecvente întrebări despre trademark pe care le primim ca avocați sunt cele legate de „brand” și „logo”.
Trebuie să știi că, din punct de vedere juridic, cele două noțiuni nu sunt definite în lege, ci le regăsim sub denumirea de marcă – marcă înregistrată – adică ceea ce am numi în engleză trademark.
Totuși, dacă brandul unei firme înseamnă mai mult decât un logo sau un nume – aici colegii specializați pe marketing și comunicare ne pot explica mai multe – la nivel juridic, marca și elementele concrete care pot fi protejate de lege pot lua mai multe forme.
Printre cele mai solicitate mărci care pot fi înregistrate (trademark) se află elemente precum:
o denumire
un slogan
un nume de website
nume de persoane
un logo (marcă figurativă)
o melodie (marcă sonoră)
o culoare distinctivă pentru anumite produse (marcă de culoare)
Abecedar juridic
Copyright? Stai, nu e același lucru cu trademark?
Dreptul de autor sau copyright se naște în mod automat în persoana celui/celei ori celor care a/au creat o operă – de exemplu povești scrise, poezii, articole, filme, melodii, sculpturi, picturi, fotografii.
Spre deosebire de trademark – marca înregistrată –, dreptul de autor nu trebuie înscris într-un registru pentru a fi protejat, ci există doar prin simplul fapt al creării.
Aceasta presupune faptul că nimeni altcineva în afară de autorul respectivei opere nu are dreptul de a publica ori reproduce respectiva operă, oricare ar fi ea.
Legally Remote
Pentru că e prima ediție în care ne scriem, hai să facem cunoștință.
Eu sunt Ana-Maria Drăgănuță Briard și lucrez ca avocat nomad digital din 2017.
Am dobândit experiență în dreptul internațional privat, contracte comerciale și creative în timp ce lucram la o firmă de top de avocatură românească și ca avocat independent înregistrat la Baroul București.
Am obținut un LL.M (adică Master of Laws) în contracte internaționale, arbitraj și conformitate de la Universitatea din Fribourg, Elveția, după ce am absolvit o diplomă de licență în drept de la Universitatea din București și am petrecut un an de cercetare la Universitatea Nova din Lisabona, Portugalia, cu o bursă a Fundației de Știință și Tehnologie. Începând din 2020, sunt ambasador al Asociației European Legal Tech, reunind comunitatea de tehnologie juridică din România.
De asemenea, dețin o certificare MIT de antreprenoriat și sunt interesată de marketingul digital și scrierea de conținut.
În același timp, sunt membru fondator Avoteca – adresat serviciilor juridice de natură personală.
Și pe lângă toate acestea, colaborez cu o dragă colegă sub forma unui boutique law partnership numit Mirea & Briard, unde lucrăm împreună pe proiecte de drept internațional, contracte, proprietate intelectuală, copyrights și business.
Mă găsești pe Instagram și pe Facebook la @legallyremote.online, pe profilul de LinkedIn unde mai scriu din când în când despre activitatea mea și încerc să îndulcesc relația pe care o au oamenii cu domeniul juridic.
Din auzite
Am auzit noi că avem pregătit și un podcast la care lucrez din 2019 (hooray)
L-am numit Legal Tale și invit acolo avocați, juriști, studenți și business people să vorbim despre drept, viața de avocat, dar și pasiuni, visuri și talente pe lângă drept și justiție.
Dacă nu l-ai ascultat încă, te invit să mergi pe YouTube, Apple Podcasts sau Spotify și să o faci. Găsești deja destule episoade încât să-mi dai timp și motivație să mai înregistrez și editez altele până treci prin toate.
Eu aș începe cu acest episod:
Ne citim din nou aici, joi, 30 iunie. Până atunci, try to stay out of trouble.
❤️ Ana-Maria și Paula