#47. Cum perfecționezi procesul de angajare?
The big A: Angajați - contracte, drepturi, beneficii
Hello, lawreaders!
Bine te-am regăsit în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Ai decis că ai nevoie de un angajat. Now what? Ca antreprenor, îți pui pe umeri o cantitate considerabilă de responsabilitate în plus în momentul în care afacerea se extinde și decizi să ai personal angajat.
Așa că te invit să trecem printr-un ghid scurt care să-ți ofere o imagine de ansamblu a ceea ce presupune procesul de angajare pentru tine ca antreprenor.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legally Remote
Când am început să transform acest newsletter într-o resursă pentru antreprenori, nu știam exact unde va ajunge. Însă știam că mă ghida dorința de a face lumea micilor afaceri mai ușor de parcurs; să ai cel puțin o schemă simplă în minte, înainte să parcurgi labirintul antreprenoriatului.
Iar ca să ai toată schema, toate informațiile pe care le cuprinde acest newsletter, mă gândeam ca la final, să creez un ebook.
Să contopim fiecare ediție scrisă pe parcursul acestor 12 luni, la un nivel mai mare de aprofundare, dar într-un mod ușor de parcurs și cu resurse personalizate pentru antreprenori în primii lor ani de business.
Practic, îmi doresc să creez abecedarul antreprenorilor, pe care să-l ai întotdeauna în buzunar atunci când ai nevoie de claritate, îndrumare și consultanță.
Cum sună pentru tine? Ai fi dispus să investești într-o astfel de resursă?
* Ai 7 zile să răspunzi.
Important de știut
The big A: Angajați - contracte, drepturi, beneficii
Voi limita acest ghid la 3 componente majore din întreg procesul de angajare, care ar trebui să-ți ofere o imagine bine închegată și coerentă a implicațiilor angajării pentru antreprenor.
Așadar, …
Ce presupune pentru antreprenor procesul de angajare?
Practic, semnarea câtorva documente. Însă mai profund de atât, procesul de angajare implică niște responsabilități pentru tine ca antreprenor, începând de la asigurarea unui spațiu de muncă sigur, la beneficiile ce țin de salarii, bonusuri sau concedii, la oportunități de instructaj sau formare profesională și până la responsabilitățile fiscale ce revin angajatorului.
Cum perfecționezi procesul de angajare?
În principiu, Codul Muncii este un punct de plecare pentru perfecționarea* procesului de angajare. Dar dacă suntem complet onești, majoritatea angajatorilor nu sunt la curent cu ce conține acesta, așa că nu mai menționăm de restul Legilor care vin în completarea lui pe diverse teme și situații.
Chiar și în aceste circumstanțe, te poți asigura că măcar procesul de angajare să fie în acord cu legea și respectă drepturile angajaților.
Începe cu un CIM bine definit (pleacă de la modelul pus la dispoziție prin Ordinul 2171/2022 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă) și acordă atenție drepturilor și beneficiilor care revin angajaților.
*perfecționarea, în acest caz, presupune mai degrabă asigurarea unei stări de compliance din punct de vedere legal*
Contract individual de muncă: ce înseamnă pentru antreprenor?
Ca orice alt contract, este extrem de important ca CIM să fie redactat bine, respectând legea și protejând ambele părți semnatare.
Pentru CIM, există o listă întreagă de clauze obligatorii pe care trebuie să le incluzi în mod expres, pe care o poți găsi și aici (dar cel mai bine verifică în Codul Muncii din când în când - cred că te-ai obișnuit până acum cu impredictibilitatea legislativă de la noi).
Drepturile angajatului, deci obligațiile antreprenorului
Drepturile angajaților, cuprinse în Codul Muncii, care presupun o responsabilitate de partea antreprenorului sunt următoarele:
dreptul la salarizare pentru munca depusă,
dreptul la repaus zilnic și săptămânal,
dreptul la concediu de odihnă anual,
dreptul la egalitate de șanse și de tratament,
dreptul la demnitate în muncă,
dreptul la securitate și sănătate în muncă,
dreptul la acces la formarea profesională,
dreptul la informare și consultare,
dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă,
dreptul la protecție în caz de concediere,
dreptul la negociere colectivă și individuală,
dreptul de a participa la acțiuni colective,
dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.
Unele dintre aceste drepturi se circumstanțiază doar pe anumite situații, dar în marea lor majoritate sunt obligatorii în toate cazurile de angajare. Toate aceste drepturi presupun o acțiune corelată pentru tine ca antreprenor, iar obligațiile tale ca angajator țin de creare unui mediu de lucru care să respecte aceste drepturi ale angajaților.
Beneficiile angajatului, deci responsabilitățile fiscale ale antreprenorului
De data aceasta, ne îndreptăm către Codul Fiscal, pentru a înțelege care pot fi beneficiile extrasalariale ale angajaților și responsabilitățile antreprenorilor, spre exemplu:
Tichete de masă sau tichete cadou
Asigurări private de sănătate, de viață sau profesionale
Fonduri de pensii facultative
Decontarea transportului către și de la locul de muncă
Decontarea abonamentelor sportive
Toate aceste elemente despre care ți-am scris, sunt parte din întreg procesul de angajare și revin în special antreprenorului. Așa că, probabil îți va fi util să ai această listă în minte atunci când vrei să semnezi un contract de angajare. Ține acest mail aproape. Dar nu uita că este doar un punct de plecare. Când vorbim de angajări, trebuie să te împrietenești cu resursele legislative pentru noutăți și completări pe situația ta exactă.
Abecedar juridic
Telemuncă versus muncă la domiciliu - termeni definiți de două legi separate (Legea nr. 81/2018, respectiv Legea nr. 53/2003).
Telemunca se referă la forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor (folosit des pentru munca în IT, programare, digital marketing, online sales, data analysis etc.).
Munca la domiciliu presupune desfășurarea atribuțiilor specifice muncii la domiciliul lor și implică activități din domenii mai variate, care pot fi desfășurate de la domiciliu (spre exemplu: secretariat, contabilitate, inginerie etc.).
Legal & Trivia
Flexibilitatea la muncă e literă de lege acum în UK.
Euronews îți oferă un ghid pentru tot ce înseamnă investiții.
AI x Contabilitate: ar putea fi o echipă bună?
Cum afli dacă ești plătit corect?
Ce e un CSO (Chief Security Officer)?
Din auzite
Poți să trimiți acest episod prietenilor tăi de la drept.
Sunt sigură că se vor distra: e un joc de trivia legal și o trecere rapidă prin cele mai ciudate legi de peste tot din lume.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 2 mai. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️