#31. Cum creezi termenii și condițiile pentru site-ul tău?
și modalități de creștere a business-ului
Hello, lawreaders!
În perioada următoare, voi fi mai puțin conectată în online, însă ne recitim o dată la două săptămâni aici, ca de obicei.
Vă reamintesc de programul pe care l-am lansat în ediția trecută din Artizan de Legal, prin care poți câștiga o ședință de consultanță juridică sau de business pentru creșterea și dezvoltarea afacerii tale.
Apoi trecem la dezbateri serioase despre Termenii și condițiile unui site. De ce să le scrii dacă nu le citește nimeni? Afli la secțiunea “Important de știut.”
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Cum arată harta modificărilor de salariu în Europa?
AI face hacking-ul mai ușor, chiar și pentru non-hackeri.
Meta va lansa versiunea web a aplicației Threads la începutul săptămânii viitoare.
Un festival de film unde nu doar filmele sunt breathtaking: Festivalul de film din Munții Banff.
Primul val de titluri au fost anunțate pentru Premiile Filmului European din 2023. În caz că ai nevoie de inspirație pentru serile de film.
Legally Remote
Mi-am luat asupra mea responsabilitatea de a ajuta antreprenorii sau freelancerii să-și dezvolte afacerea, oferind sesiuni de consultanță juridică sau de business.
Mă țin de promisiune, așa că aștept să te înscrii folosind link-ul de mai jos.
Dacă ai ratat ediția trecută din Artizan de Legal și nu știi despre ce e vorba, găsești informațiile aici.
#30. Ce înseamnă noile propuneri de modificări fiscale?
Hello, lawreaders! Ediția de astăzi este un amalgam de vești, informații, actualizări și resurse. Ia-ți ceva cu care să notezi sau salvează acest newsletter pentru mai târziu. Vei reveni la aceste idei cam pe la finalul lunii, cu siguranță, când se așază deciziile legislatorilor și vor alege ce se petrece cu mediul antreprenorial din România.
Important de știut
Trecem acum la lucrurile cu adevărat importante, tot pentru succesul unei afaceri, bineînțeles, așa că discutăm despre cum să scrii secțiunea “Termeni și condiții” a site-ului tău în mod *corect* și în conformitate cu legea.
Regula primară: Nu e de ajuns să folosești un model / șablon de termeni și condiții.
Termenii și condițiile site-ului tău trebuie să fie adaptate la scopul și obiectivele pe care le are site-ul. Ia în considerare ce intenționezi să faci (și să nu faci) cu site-ul tău, apoi asigură-te că incluzi aceste utilizări în secțiunea de termenii și condiții.
Ce trebuie să includă Termenii și condițiile unui site?
O modalitate de obținere a consimțământului utilizatorului: clasicul pop-up cu “accept termenii și condițiile de utilizare a acestui site”. Nu-l citește nimeni, știm. Dar în fața unor situații neplăcute, acel pop-up poate face diferența între zile liniștite și eventuale litigii.
Expunerea în mod expres a ariilor acoperite de Termenii și condițiile site-ului. Aici sunt incluse toate informațiile despre modalitățile de funcționare a site-ului, precum tranzacțiile online, detaliile despre produsele și serviciile vândute prin intermediul site-ului.
Confidențialitate și protecție a datelor. Vei fi nevoit să incluzi o clauză care afirmă că îți cunoști și respecți obligațiile de confidențialitate. În special cu referire la ce informații și date personale vei păstra despre clienți și ce va fi șters definitiv.
Un astfel de paragraf ar trebui să includă:
un link către politica de confidențialitate
un link către politica de cookie-uri
uneori, și o trimitere către legile relevante în materie de protecție a confidențialității, pe care trebuie să le respecți
Protecția proprietății intelectuale. Protejarea proprietății intelectuale ar trebui să fie o prioritate atunci când scrii termenii și condițiile site-ului tău.
În general, ar trebui să existe un termen care să-ți protejeze proprietatea intelectuală, cum ar fi:
mărcile comerciale
logouri
nume
nume de domenii
mărci de serviciu
Obligațiile utilizatorului. Utilizatorii trebuie să fie informați cu privire la ceea ce pot și nu pot face pe și cu site-ul tău. Astfel de obligații sunt declinate în funcție de particularitățile business-ului și modalității de funcționare a site-ului.
Răspunderea site-ului și reducerea răspunderii personale. O declinare a răspunderii pe site ar trebui să fie redactată pentru a reduce răspunderea atunci când apar probleme. Ar trebui să subliniezi în ce situații răspunderea îți revine ție și în ce situații nu.
Ce legi guvernează Termenii de utilizare. Ar trebui să incluzi o clauză care le spune utilizatorilor ce legi se vor aplica termenilor și condițiilor, în special atunci când site-ul tău este activ în mai multe țări.
Procedura de reclamație. Poți evita o mulțime de dispute, având o procedură internă de reclamație. Comunică acest lucru în termenii și condițiile site-ului, astfel încât oamenii să știe pe cine să contacteze și ce să facă atunci când lucrurile merg prost.
Important! Acordurile privind termenii și condițiile nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, deși există obligații legale de informare din partea comercianților față de consumatori.
Cu toate acestea, termenii și condițiile reprezintă un instrument care te pot ajuta să limitezi răspunderea juridică și să-ți protejezi drepturile de autor, mărcile comerciale, etc.
Abecedar juridic
Răspundere juridică - forma răspunderii sociale, aplicată în urma încălcării normelor de drept printr-un fapt ilicit, care determină suportarea consecinţelor corespunzătoare de către cel vinovat, prin utilizarea forţei de constrângere a statului în scopul restabilirii ordinii de drept astfel lezate.
* definiție conform Codului administrativ din 03.07.2019
Din auzite
Podcastul recomandat astăzi începe cu fraza: “Această dorință de a controla timpul se manifestă ca o dorință de a avea control asupra viitorului nostru, ca un antidot la îngrijorare.”
Oliver Burkeman îți este un nume cunoscut, cel mai probabil, după cartea care i-a adus un val de faimă și prin țara noastră: “4000 de săptămâni. Time management pentru muritori.”
Tot el este cel care a pus atât de frumos problema divinizării noastre a conceptului de control asupra timpului: vrem să simțim că avem control asupra viitorului ca să scăpăm de senzația continuă de îngrijorare pe care trecerea timpului în necunoscut ne-o dă neîncetat.
În episodul de podcast de mai jos, Oliver se adâncește în ideea generalizată că timpul poate fi stăpânit, explorând dacă maximizarea productivității este un obiectiv atins sau o capcană perpetuă.
În cele din urmă, explorează nepotrivirea dintre a fi un om finit și a exista într-o lume cu posibilități infinite și modul în care toate aceste concepte se împletesc cu găsirea unui sens al vieții.
Este un episod intens, care-ți poate da de gândit și contemplat asupra nevoii noastre de productivitate și stăpânire a timpului. Merită ascultat cu atenție, în tihnă, în timp.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 7 septembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️