#30. Ce înseamnă noile propuneri de modificări fiscale?
vești pentru antreprenori și surprize plăcute pentru abonați
Hello, lawreaders!
Ediția de astăzi este un amalgam de vești, informații, actualizări și resurse. Ia-ți ceva cu care să notezi sau salvează acest newsletter pentru mai târziu. Vei reveni la aceste idei cam pe la finalul lunii, cu siguranță, când se așază deciziile legislatorilor și vor alege ce se petrece cu mediul antreprenorial din România.
Am adăugat și un strop de vești pozitive, stai fără grijă. 😊
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Mai e puțin până vine weekend-ul prelungit, așa că iată o listă cu cele mai bune filme și seriale de urmărit.
TikTok va fi amendat pentru încălcarea confidențialității copiilor sub 13 ani în UE.
Aplicații mobile care îți fac călătoriile mai plăcute și mai ușoare (paywall).
Cum să ocolești paradoxul încrederii în AI în practica juridică?
Publicitatea a ajuns la un nou minim în era podcasturilor (paywall).
Legally Remote
Am publicat 30 de ediții din Artizan de Legal, deci e nevoie să celebrăm cum se cuvine!
Mă freamătă un gând de ceva timp deja, iar aniversarea a 30 de ediții s-a dovedit a fi momentul potrivit să dau vestea în lume.
Timp de 6 luni, vreau să aloc 45 de minute unei discuții cu un antreprenor în care să-i ajutăm business-ul să crească.
Vorbim despre nevoile tale, despre provocările de care te lovești în business și alte chestiuni care te-ar putea interesa pentru a-ți dezvolta afacerea și a-ți pune la punct partea juridică.
Cum funcționează?
Te înscrii cu ajutorul formularului de mai jos și completezi câteva detalii despre nevoile afacerii tale și subiectele pe care vrei să le abordăm în discuție.
Eu aleg din listă 1 antreprenor în fiecare lună, cu care discut despre provocările pe care le întâmpină.
Discuțiile vor avea loc în ultima vineri a lunii, la o oră stabilită de comun acord.
Ce câștigi din asta?
Câștigi claritate în dezvoltarea afacerii, consultanță focusată exact pe nevoile tale, un plus de know-how în managerierea afacerii tale și o discuție deschisă despre cum poți depăși dificultățile în care te afli în afacere.
De ce fac asta?
Pe lângă activitatea mea de avocat digital, sunt pasionată de antreprenoriat și îmi doresc să ajut antreprenorii să navigheze cât mai bine apele unei afaceri. Sunt candidată la programul MBA – INDE de la CNAM, Paris și Bucharest Business School București, și am obținut multiple certificări în Antreprenoriat de la MIT, Delft și Blue Ocean.
Pe lângă asta, cunosc pe propria piele provocările antreprenoriatului și dificultățile pe care le poți întâlni, dat fiind că lucrez în propriul cabinet de avocatură.
Te aștept la discuții.
Dacă ai nevoi juridice care nu pot să aștepte discuția, programează un call de consultanță și ne auzim de oriunde.
Important de știut
Noile propuneri de modificări fiscale. Încă un val de taxe și impozite așteptate pentru antreprenori.
Am scris în detaliu pe blog despre propunerea legislativă care are putea aduce modificări fiscale și noi impozitări pentru antreprenorii care au microîntreprinderi sau PFA-uri.
IMPORTANT! Datele și informațiile care vor fi discutate mai jos fac parte dintr-o propunere legislativă, deci nu sunt încă intrate în vigoare. Până la data publicării acestui newsletter, pot apărea modificări.
Noua Propunerea de Ordonață de guvern pentru modificarea codului fiscal și alte măsuri financiar-fiscal ar urma să intre în vigoare, cu aplicarea modificărilor propuse, încă de la septembrie 2023.
Pe scurt, modificările importante care se propun a fi aplicate, se îndreaptă în multiple direcții:
Ar apărea noi impozite pentru microîntreprinderi.
S-ar majora impozitul pe dividende de la 8% (intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023) la 10%.
S-ar înlătura facilitățile fiscale pentru cei care lucrează în domeniul IT.
S-ar introduce un nou tip de impozit pentru cei care dețin mai multe proprietăți imobiliare.
S-ar elimina plafonul la plata CASS pentru veniturile obținute din activități independente.
Ar putea crește impozitul pe câștigurile la bursă, de la 1-3% la 3-5%.
Află mai multe detalii despre fiecare și implicațiile ei asupra business-urilor pe blogul legallyremote.
Dacă vrei să fii la curent cu modificările legislative și fiscale atunci când sau dacă se vor aplica, urmărește pagina Legally Remote pe LinkedIn, Facebook sau Instagram. Voi încerca să vă dau acolo vești de încredere despre actualizarea și intrarea în vigoare a propunerii legislative.
Abecedar juridic
Paradoxul încrederii în AI - un fenomen recent studiat care implică un comportament arbitrar al utilizatorilor de tehnologii AI. „Paradoxul încrederii” e definit ca fiind dorința uluitoare a publicului de a sprijini sau de a utiliza tehnologiile AI, chiar dacă nu au încredere în ele.
Din auzite
Mi-am adus aminte de o discuție intrigantă despre stilul de viață nomad, din podcastul Thinking Made Visible, cu titlul “Cum știi dacă ți se potrivește viața de nomad?”.
M-am lovit și eu destul de des de întrebarea asta, chiar și în zilele de plin nomadism, când mă aflam în mijlocul unui oraș străin și-mi continuam nestingherită viața de avocat. Pentru mine, asta e fie o întrebare la care răspunzi din prima, cu tot sufletul și cu certitudine maximă, fie o întrebare care te caută din când în când, te mai vizitează.
And it’s totally fine either way.
Dacă vrei să încerci stilul ăsta de viață începe cu o introspecție amănunțită și caută un răspuns sincer, pe limba ta și axat pe nevoile tale, înainte să cauți răspunsurile la mine sau la alți nomazi digitali.
Dar merită, cu siguranță, să asculți și acest episod, pentru inspirație, curiozitate și curaj.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 24 august. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️