Hello, lawreader!
Mă bucur să-ți scriu din nou! După cum ai observat, Artizan de Legal a luat o nouă formă, mai limpede și lizibilă. Sper că te ajută să citești cu mai multă ușurință și să culegi mai rapid informațiile de care ai nevoie. Dă-mi de veste dacă ai sugestii sau recomandări care ar putea îmbunătăți conținutul acestui newsletter.
În ediția de astăzi, discutăm despre legi care schimbă modul de înființare a firmelor, dar și al dizolvării lor. Vă dau de veste și despre planurile pe care le am cu Legally Remote în viitorul apropiat, iar la final, te las să asculți un episod din Legal Tale, despre strategiile pe care le poți aplica pe LinkedIn pentru dezvoltarea unui brand personal.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi de noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea și motivația să-ți scriu. 😊
Legal & Trivia
Aceleași caracteristici care te pot face un avocat bun, te împiedică adesea să fii bun la gestionarea unui business în domeniul dreptului. Acum că le știi, trebuie doar să lucrezi cu tine pentru a le depăși.
De ce ar trebui să-ți revizuiești termenii și condițiile de pe site, dacă faci comerț online?
HBO a angajat o echipă de 160 de avocați înainte de lansarea filmului „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief” de teama de a fi dați în judecată.
Crypto.com a primit aprobarea Autorității de Reglementare a Serviciilor Financiare din Marea Britanie pentru a oferi servicii și produse criptoactive (în conformitate cu regulile de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului).
Scoția este prima țară din lume care obligă prin lege instituțiile publice să pună la dispoziție produse gratuite pentru menstruație.
De două luni, deciziile luate de instanțele civile din România sunt comunicate prin e-mail, din oficiu - cel puțin așa spune legea. Această modificare prezintă o noutate doar în ceea ce privește hotărârile propriu-zise, existând deja instanțe care transmit în mod electronic acte procedurale din dosar.
⚖️Cum arată asta în realitate? Se oferă părților din dosar un link de pe care se descarcă documentele. La momentul descărcării, sistemul salvează faptul că ai descărcat documentele, instanța primește o confirmare, iar apoi încep să curgă și termenele procedurale.
❓Revenind la hotărârile instanțelor, rămâne de văzut cum se vor pune în executare acestea atunci când sunt comunicate electronic și dacă vor funcționa, într-adevăr, la fel ca un original. Tu ce crezi? Vom reuși să scăpăm într-un final de hârtii?
Legally Remote
În plină pandemie, când puterea comunității și interacțiunile au fost brusc oprite, m-am alăturat Asociației Europene de Tehnologie Juridică (European Legal Tech Association - ELTA).
Cu peste 500 de membri, ELTA încurajează un dialog între utilizatorii de tehnologie juridică și dezvoltatori. Cu evenimente regulate – în persoană și online – promovează conexiuni la nivel european între toți cei care împărtășesc un interes pentru tehnologia juridică.
Anul 2020 nu a fost cel mai bun pentru networking și discuții cu colegii ambasadori sau alți membri ai ELTA. Așa că toți am făcut tot posibilul și am avut întâlniri online frecvente pentru a ne vedea și a ne sprijini în timp ce discutam despre evoluțiile din domeniul nostru de activitate.
Dar după doi ani de întâlniri online, m-am bucurat să aud că ne vom putea întâlni în format fizic, în cadrul Conferinței anuale a Asociației Europene de Tehnologie Juridică, ELTACon2022.
Conferința are loc pe 29 noiembrie, la Tel Aviv, unde abia aștept să-mi întâlnesc colegii.
Deși îmi place munca digitală, nimeni nu poate nega energia creată de interacțiunea umană în cadrul unei întâlniri fizice.
Programul conferinței va fi definitivat curând. Eu vă stau la dispoziție pentru mai multe detalii. Mă găsiți, ca întotdeauna, pe legallyremote.online, pe paginile de Instagram, Facebook și LinkedIn sau într-un reply la acest mail.
Important de știut
În ediția trecută, am vorbit despre modificările în relația cu Registrul Comerțului, apărute ca dispoziții ale noii Legi 265/2022 privind Registrul Comerțului, însă legea vine cu mai multe schimbări cu impact semnificativ asupra firmelor.
Așa că astăzi privim cu mai mult focus modificările aduse asupra Legii societăţilor nr. 31/1990. Acestea vor fi aplicabile începând cu 26 noiembrie.
Printre cele mai importante sunt:
Numirea administratorului unei firme va fi valabilă din punct de vedere juridic doar dacă acesta o acceptă în mod expres.
Cuprinsul Actului Constitutiv al societăților cu răspundere limitată (S.R.L.) va fi modificat pentru a include:
capitalul social subscris (forma precedentă a legii nu menționa forma subscrisă de capital social).
modalitatea de adoptare a hotărârilor adunării generale a asociaților, cu votul tuturor asociaților, în cazul în care, datorită parității participării la capitalul social, nu poate fi stabilită o majoritate absolută.
acolo unde legea permite, datele de identificare a beneficiarilor reali și a modalităților în care se exercită controlul asupra societății.
Obligația ca, în cazul unei societăți cu răspundere limitată (S.R.L.), să se verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, iar diferența de capital social subscris să fi vărsată:
pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării;
pentru aportul în natură, în termen de cel mult 2 ani de la data înmatriculării.
Constatarea de către ONRC, prin registrator, a întrunirii condițiilor pentru dizolvarea unei societăți, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu, în cazul în care:
nu mai sunt îndeplinite condițiile referitoare la sediul social (expiră actul care atestă dreptul de folosință a sediului sau are loc un transfer a dreptului de folosință sau proprietate a sediului);
a încetat activitatea societății sau nu a fost reluată activitatea după perioada de inactivitate temporară anunțată organelor fiscale și înscrisă în registrul comerțului (această perioadă nu poate depăși 3 ani de la data înscrierii în registrul comerțului);
la expirarea duratei menționate în actul constitutiv, în cazul societăților cu durată determinată, dacă procedura prevăzută la art. 227 alin. (2) nu este îndeplinită.
Abecedar juridic
Capitalul Social – valoarea totală a aporturilor asociaților în societate. Aceste aporturi pot consta în sume bani sau în bunuri.
Capitalul social este diferit de alte sume de bani pe care asociații le-ar putea aduce în firmă (de exemplu, sub formă de împrumut), prin faptul că acest capital social reprezintă limita garanției comune la care eventualii creditori ai societății pot apela în cazul în care societatea rămâne cu datorii.
Capitalul social are, în principal, o valoare determinată de către asociați la înființarea societății sau pe parcursul derulării acesteia. Asociații sunt cei care aleg ce aport să aducă în cadrul societății și sub ce formă – bani sau bunuri.
În funcție de tipul de societate, însă, legea poate impune un minim al capitalului social. Spre exemplu, capitalul social al societăţii pe acţiuni nu poate fi mai mic de 25.000 euro.
Din auzite
În episodul cu numărul #18 din LegalTale, am vorbit cu Cristian Florea, Social Media Strategist, despre LinkedIn drept canal de promovare a brandului personal în domeniul avocaturii, dar nu numai.
Cristian este Social Media Strategist cu experiență de peste 5 ani de zile, blogger din 2008 pe cristianflorea.ro și fondatorul proiectului casastiti.ro, premiat la Webstock Awards drept unul dintre cele mai utile proiecte din online-ul românesc.
Ne-a răspuns la câteva întrebări despre brandul personal creat pe canale precum LinkedIn, printre care:
De ce să folosim LinkedIn?
Cu ce ar trebui să începem dacă vrem să ne facem simțită prezența pe LinkedIn?
Ce tip de conținut aduce o vizibilitatea mai mare pe LinkedIn?
Cum măsurăm rezultatele pe care le obținem de pe LinkedIn?
Te invit să asculți discuția noastră de mai jos. Nu uita să-ți iei notițe! ✍️
Ne citim din nou aici, joi, 8 septembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️