Hello, lawreaders!
Astăzi ne concentrăm atenția asupra unor actualizări de legi și programe, pentru că ne place să fim la curent cu tot ce se întâmplă.😊
Vorbim despre evoluțiile din domeniul tehnologiei și despre Seinfeld. Apoi revenim la treburi mai serioase și discutăm despre fonduri europene pentru protejarea proprietății intelectuale a business-urilor din UE.
Seară liniștită să aveți!
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Twitter plănuiește să distribuie venituri din reclame unor creatori de conținut de pe platformă, conform declarației lui Elon Musk.
ChatGPT se numără printre preocupările legislatorilor europeni, care încearcă să formuleze legi mai stricte cu privire la tehnologia AI.
Este atât de ușor să trișezi cu ajutorul tehnologiei, încât chiar și judecătorii o fac.
Show-ul Seinfeld s-a întors. Dar acum e scris cu ajutorul AI.
Google intră în competiție cu ChatGPT și e gata să lanseze tehnologia chatbot.
De pe 1 februarie, firmele pot plăti abonamente la sală neimpozitate pentru angajați, în anumite condiții.
Legally Remote
În noiembrie discutam aici despre beneficiile și întreg puzzle-ul legal atunci când îți deschizi o firmă în România în calitate de nerezident. Fiind unul dintre numeroasele task-uri legislative de care mă ocup cu mult drag și multă atenție, am descris și pe blog cum stă situația, împărțind subiectul în 3 mari etape cronologice:
Ce trebuie să știi și să faci înainte de a înființa o firmă în România?
Ai înființat firma. Now what?
Și despre cum să-ți creezi un cont bancar pentru business-ul tău nou înființat.
Din fericire, 2023 ne surprinde cu câteva modificări care fac întreg acest parcurs mai simplu de realizat.
Am inclus pe blog un update, așa că dacă plănuiești să-ți deschizi firmă sau ai prieteni care își doresc asta, îți recomand să citești acest articol.
Veștile bune sunt că vor fi mai puține documente de întocmit și mai multe servicii digitale oferite de autorități în relația cu viitorii antreprenori.
Pentru asistență legală și înființarea unei firme în România, stabilește un call de consultanță. Împreună cu echipa mea, te ajut să scapi de stresul documentelor și-ți ofer timp să te ocupi de lucrurile importante pentru business-ul tău.
Important de știut
Dacă ne urmărești și citești de ceva timp, probabil știi că vorbim cât se poate de des despre drepturi de autor, trademarks sau drepturi de proprietate intelectuală. Știi probabil și că încercăm să-ți aducem resurse utile pentru tine ca antreprenor, reprezentant juridic sau ca persoană fizică.
Așa că îți reamintesc de un program de fonduri europene despre care am discutat și anul trecut, prelungit (și modificat puțin) pentru anul 2023.
Fondul pentru IMM-uri Ideas Powered for Business este o schemă de granturi concepută pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE să-și protejeze drepturile de proprietate intelectuală.
Sunt curioasă. Tu știai despre acest program? Ai aplicat pentru business-ul tău? Scrie-mi în comentarii sau răspunde acestui email.
Granturile oferă sprijin sub formă de vouchere, în valoare maximă de 1000€, iar rambursarea se face în proporție de:
75% din cheltuielile pentru trademarks în cadrul Uniunii Europene;
75% din taxele pentru trademarks la nivel național și regional;
50% din cheltuielile pentru trademarks în afara UE.
Procesul de aplicare este unul destul de simplu, iar pe site poți găsi detalii exacte de aplicare specifice pentru țara de origine. Vei avea nevoie de următoarele documente pentru aplicare:
Extras de cont care să conțină informațiile companiei;
Certificatul de TVA al companiei sau certificatul cu numărul național de înregistrare, eliberat de autoritatea națională competentă.
Dacă aplicarea va fi realizată de către un reprezentant extern în numele unui IMM, va fi necesară o „Declarație de onoare” semnată de un proprietar sau angajat autorizat al IMM-ului.
Fondurile sunt limitate și distribuite pe principiul primul venit, primul servit. Programul se desfășoară în perioada 23 ianuarie 2023 - 8 decembrie 2023, dar poți citi mai multe despre calendarul de aplicare aici.
Dacă ai nevoie de ajutor la implementare, nu ezita să-mi dai un semn.
Abecedar juridic
Reprezentant legal al unei societăți – persoană fizică sau juridică desemnată să acţioneze, în raporturile cu terţii, individual sau colectiv, în numele şi pe seama persoanei juridice. Mai precis, este persoana împuternicită să îndeplinească anumite sarcini juridice sau administrative în numele unei persoane juridice/societăți și să încheie anumite contracte pentru care i s-a conferit această putere. Reprezentantul de drept al unei societăți este administratorul (sau administratorii) acesteia, însă pot fi mandatați și reprezentanți externi pentru exercitarea anumitor responsabilități. Astfel de reprezentanți externi pot fi:
Avocați;
Notari;
Contabili;
Consilieri în diverse materii.
Din auzite
ChatGPT a surprins atenția publicului încă de la lansarea sa din noiembrie 2022. Capacitatea chatbot-ului de a produce conținut din domenii atât de diverse, sub forme multiple și convingătoare a uimit utilizatorii, creatorii de conținut, cât și mediul juridic.
The Guardian a adus discuția în atenția publicului, cu o conversație între jurnalistul Ian Sample, profesorul John Naughton și idei extrase de la autorul Patrick Jackson despre cum funcționează ChatGPT, cum va schimba lumea jurnalistică și creativă și despre evoluția tehnologiei în ansamblu.
Asculți toate aceste idei în episodul de mai jos din Science Weekly, un podcast marca The Guardian.
Ne citim din nou aici, joi, 23 februarie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️