Hello, lawreaders!
Am revenit în inbox-uri (sau pe ecranele telefoanelor mobile) după o ediție aniversară, cu forțe proaspete, gata să-ți aducem informații din domeniul legal de care e bine să afli și gata să facem munca de cercetare și să despicăm firul în patru pentru ca tu să înțelegi mai bine ce înseamnă legile și ce efecte au ele asupra vieții tale.
Astăzi ne direcționăm atenția către reglementările serviciilor digitale discutate la nivel european în lunile recente și cum te afectează ele pe tine ca business person sau consumator.
Vin cu un #throwback de la un eveniment intens și cu mai multe propuneri legislative care circulă pe mesele legiuitorilor din România.
Ah, era să uit. Știai că UE are podcast?
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Ieri a fost celebrată Ziua Internațională de încheiere a impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor și probabil că ar trebui să știi asta. Avem nevoie să conștientizăm importanța libertății de expresie și libertății presei, acum, mai mult ca oricând.
O propunere legislativă a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Justiției și vizează extinderea aplicării ordinelor de protecție. Ar include chiar și protecția împotriva hărțuirii online.
China aprobă o nouă lege pentru protejarea femeilor împotriva violenței, actualizând cadrul legislativ vechi de 30 de ani care viza protecția femeilor.
YouTube va introduce certificarea conturilor deținute de medici și alți profesioniști din domeniul sanitar. Un pas către limitarea dezinformării medicale.
Legally Remote
Acum câteva săptămâni am participat la Automation for Good, un eveniment cu adevărat valoros de la noi din țară, axat pe transformarea digitală și sustenabilitate cu ajutorul tehnologiei.
Conferința și-a concentrat discuțiile pe Raportul Automation for Good, o analiză a modului în care tehnologii precum automatizarea și sistemele de inteligență artificială pot fi un catalizator pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Socială.
Iată câteva idei cu care am rămas și pe care îmi doresc să le știi și tu:
IoT ajută orașele să fie mai durabile, ajutând la gestionarea supraaglomerării lor;
AI este un motor în schimbarea tehnologiei;
Una dintre principalele provocări ale transformării digitale este de a convinge conducerea că aceasta este o prioritate pentru evoluțiile viitoare.
Automation for Good în marja Conferinței Plenipotențiarilor ITU 2022 (PP-22), organizat la Parlamentul României de către Social Innovation Solutions, în parteneriat cu ANCOM și cu sprijinul UiPath.
Important de știut
Tot în zona digitală și a tehnologiei ne menținem gândurile, deoarece Uniunea Europeană a pregătit anul acesta un pachet legislativ unitar format din Digital Service Act (DSA) și Digital Markets Act (DMA), axat pe crearea unui spațiu european digital mai sigur.
DSA și DMA au două obiective principale:
să creeze un spațiu digital mai sigur în care drepturile fundamentale ale tuturor utilizatorilor serviciilor digitale să fie protejate;
să seteze condiții de concurență echitabile pentru a stimula inovarea, creșterea și competitivitatea, atât pe piața unică europeană, cât și la nivel global.
Dacă intrăm puțin mai în detaliu, observăm că regulile setate cu ajutorul DSA se referă în principal la intermediarii și platformele online – spre exemplu: piețe online, rețele sociale, platforme de partajare a conținutului, magazine de aplicații și platforme online de călătorie și cazare –, în timp ce DMA include reglementări pentru platformele online de tip gatekeeper.
Ce sunt serviciile digitale și cum le influențează Digital Service Act?
Serviciile digitale cuprind o gamă largă de servicii online, de la site-uri web de bază la servicii de infrastructură a internetului și platforme online.
Deoarece platformele online fac deja parte integrantă din viața de zi cu zi a europenilor, noile reglementări sunt menite să creeze o experiență online mai sigură, în care aceștia să se poată exprima liber, să comunice și să facă cumpărături online, fiind protejați de bunuri ilegale, activități periculoase și încălcări ale drepturilor fundamentale.
Ce înseamnă DSA pentru mine ca antreprenor sau freelancer?
Pachetul vine cu o serie de beneficii pentru cei care dețin o IMM sau fac activități de freelancing, printre cele mai importante fiind o uniformizare a regulamentelor pe piața statelor membre UE.
Pe lângă beneficii, DSA vine la pachet cu multe responsabilități pe care furnizorii de servicii digitale trebuie să le îndeplinească pentru a menține siguranța consumatorilor în mediul online.
În primul rând, furnizorii de servicii digitale se vor asigura că au o procedură rapidă și eficientă pentru eliminarea conținutului online ilegal, inclusiv a produselor și serviciilor.
De asemenea, respectarea și protejarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor este esențială pentru îndeplinirea scopului unui act preum DSA. Furnizorii trebuie să asigure un mediu nearbitrar și nediscriminatoriu pentru procesarea notificărilor, libertatea de exprimare și protecția datelor.
Platformele online se vor asigura că produsele și serviciile furnizate sunt sigure pentru consumator, că informațiile sunt fiabile și că eforturile de prevenire a apariției conținutului ilegal sunt făcute cu sârguință.
Platformele (cu excepția platformelor online care se califică drept microîntreprinderi sau întreprinderi mici în sensul anexei la Recomandarea 2003/361/CE) vor fi obligate să:
stabilească mecanisme de plângere și compensare;
integreze mecanisme de soluționare extrajudiciară a litigiilor;
să coopereze cu flaggeri de încredere;
să ia măsuri împotriva sesizărilor abuzive;
să rezolve reclamaţiile;
să verifice acreditările furnizorilor terți;
să ofere transparență utilizatorilor de publicitate online.
Un impact major pentru reclamele plătite
Un punct important din pachetul legislativ cuprinde reglementarea reclamelor plătite.
Potrivit articolului 24 din propunerea DSA, „platformele online care afișează publicitate pe interfețele lor online trebuie să se asigure că destinatarii serviciului pot identifica, pentru fiecare reclamă specifică afișată fiecărui destinatar individual, într-un mod clar și fără ambiguitate și în timp real:
(a) că informațiile afișate sunt o reclamă;
(b) persoana fizică sau juridică în numele căreia este afișat anunțul;
(c) informații semnificative despre principalii parametri utilizați pentru a determina destinatarul căruia îi este afișată reclama.
Partea noastră preferată: Amenzile.
Platformele mari și motoarele de căutare (cu peste 45 de milioane de utilizatori) care nu respectă prevederile DSA pot fi amendate cu până la 6% din cifra lor de afaceri la nivel mondial.
Fiecare stat membru va adopta sancțiunile conform cerințelor stabilite în Regulamentul DSA în legislația națională.
Cu toate acestea, mecanismul nu vizează doar amenzi. Acolo unde este necesar, se pot lua și măsuri imediate pentru a aborda daune grave, iar platformele pot oferi angajamente cu privire la modul în care le vor remedia.
În ultimă instanță, se poate ajunge la suspendarea temporară a serviciului pentru cazurile în care se refuză respectarea obligațiilor esențiale.
Când intră în vigoare noul regulament?
DSA se va aplica direct în întreaga UE la cincisprezece luni de la publicare sau de la 1 ianuarie 2024, oricare dintre acestea survine mai târziu. Pe 27 octombrie, DSA a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În ceea ce privește obligațiile pentru platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari, DSA se va aplica de la o dată anterioară, adică la patru luni de la desemnarea acestora.
Începând cu 12 octombrie 2022, DMA a fost publicat în Jurnalul Oficial. Odată ce DMA intră în vigoare, acesta va deveni aplicabil șase luni mai târziu. Platformele de tip gatekeeper desemnate vor avea la dispoziție maximum șase luni de la decizia de desemnare a Comisiei pentru a asigura respectarea obligațiilor prevăzute în DMA.
Am scris pe blog mai multe, dacă vrei să intri în amănunte.
Abecedar juridic
Platformă de tip gatekeeper - Platformele gatekeeper sunt platforme digitale cu rol sistemic pe piața internă, care acționează ca blocaje pentru serviciile digitale importante între întreprinderi și consumatori.
O companie va fi considerată un gatekeeper pentru unul sau mai multe servicii de bază ale platformei dacă:
operează un serviciu de platformă de bază care servește ca o poartă importantă pentru utilizatorii business pentru a ajunge la utilizatorii finali (consumatori);
are un impact semnificativ asupra pieței interne;
se bucură de o poziție înrădăcinată și durabilă în operațiunile sale sau este previzibil că se va bucura de o astfel de poziție în viitorul apropiat.
Din auzite
Știai că UE are podcast?
Desigur, în prezent, aproape oricine are podcast, dar nu te-ai aștepta ca instituțiile europene să adopte comunicarea printr-un astfel de conținut online, după ce te-ai obișnuit doar cu articole lungi și comunicate de presă greoaie pe site-urile lor.
Printre instituțiile europene care au ales să îmbrățișeze tehnologia și să comunice cu publicul cu ajutorul podcasturilor o să găsești și Eurostat (cu episoade interesante despre cum se lucrează cu statisticile europene, ce e inflația sau cât de bine stăm la capitolul reciclare).
Stats in a Wrap este disponibil pe on Google Podcast, Apple Play, Spotify and Podbean.
Ne citim din nou aici, joi, 17 noiembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️