De ce nu pot returna produse?
ce produse fac excepție de la politicile de retur ale comercianților
Hello, lawreaders!
În ultima vreme, mă întâlnesc destul de des cu întrebări legate de returnarea produselor, politici de retur și cum să ne asigurăm că drepturile noastre în calitate de consumatori ne sunt respectate. Așa că m-am gândit să împărtășesc cu voi câteva idei, cu speranța că pot clarifica nedumeririle și că pot ajuta să evitați situații neplăcute.
Vă invit să facem un deep dive în mediul politicilor de retur, să înțelegem mai bine ce produse puteți returna, ce produse sunt exceptate în politicile de retur și unde să vă îndreptați atenția atunci când vă confruntați cu neclarități sau credeți că ați fost nedreptățiți.
Enjoy & Learn!
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Sunt așteptate multe schimbări în ceea ce privește educația în România - proiect de lege.
Un răspuns destul de înspăimântător la întrebarea – Is AI coming for your job?
PwC oferă acces la platforme AI pentru angajații din departamentul juridic -
U.S. Copyright Office declară că unele lucrări asistate de AI pot fi eligibile pentru a deține drepturi de autor.
Provocările privind sănătatea mintală și bunăstarea angajaților în firmele de avocatură (paywall).
Explainer: Ce este Generative AI, tehnologia din spatele ChatGPT al OpenAI?
The Stupidity of AI – sau motivul pentru care nu trebuie să ne facem griji încă.
Legally Remote
Imersarea periodică în inovație poate fi extrem de benefică și poate conduce la rezultate impresionante. Am avut privilegiul de a participa de curând la Forumul de Inovație Biz 2023, organizat de Revista Biz, unde am fost implicați într-un număr considerabil de discuții captivante despre subiecte precum #ChatGPT, #GreenTech, #FutureOfWork, #CircularEconomy, #Investiții, #BusinessAngels și #CreativeMinds.
Evenimentul a avut un invitat special deosebit – ION, primul “consilier” AI al Guvernului României.
Iată câteva idei importante, demne de reținut:
🦾 KPI-ul (Indicatorul cheie de performanță) al inovației nu este doar produsul final, ci ceea ce înveți în timpul procesului de inovare.
🦾 Este important să discutăm despre tehnologie și inovație. Cu toate acestea, inovația este cu adevărat semnificativă atunci când este implementată în beneficiul oamenilor, ca în cazul proiectului Knock Knock din Coreea de Sud, care permite victimelor violenței domestice să sune la poliție cu doar două atingeri simple de pe telefon.
🦾 Este posibil să avem curând nou regim juridic pentru startup-uri – o nouă societate cu răspundere limitată, SRL-I (SRL Inovator), având propriile sale reguli și scopul de a atrage mai ușor investiții și de a oferi stimulente angajaților.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru business-ul tău la început de drum, stabilește un call de consultanță. Împreună cu echipa mea, te ajut să scapi de stresul documentelor și-ți ofer timp să te ocupi de lucrurile importante pentru business-ul tău.
Important de știut
Vrem să știm ce este Important de Știut pentru tine. Lasă-ne mai jos votul tău, iar noi promitem să abordăm subiectele care îți sunt de interes în edițiile viitoare din Artizan de Legal.
Politici de retur – de ce nu pot returna un anumit produs?
Conform normelor UE, comercianții trebuie să repare, să înlocuiască, să facă o reducere de preț sau să ofere o rambursare în cazul în care bunurile pe care le-ai cumpărat se dovedesc a fi defecte, nu arată sau nu funcționează așa cum a fost descris de către comerciant.
Mai mult, în general, ai dreptul la returnare fără nicio justificare în termen de 14 zile (cooling off period) pentru produsele sau serviciile cumpărate online sau în afara unui magazin (prin telefon, comandă prin poștă).
În România, acea perioadă de “cooling off” a fost introdusă în legislație prin OUG nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Această ordonanță traducea direcțiile Uniunii Europene în legislație națională și trasa limite clare pentru produsele și circumstanțele în care aceste produse pot fi returnate către comerciant.
Pe scurt – ce produse pot returna?
Aproape orice produs (care nu face parte din lista de excepții), în următoarele condiții:
Deții factura, bonul fiscal sau o metodă doveditoare a plății;
Produsul nu arată sau nu funcționează așa cum a fost descris de către vânzător;
Produsul este nefuncțional.
De regulă, comercianții trebuie să includă în politica lor de retur detaliile exacte despre circumstanțele și starea în care returul poate fi realizat. De cele mai multe ori, astfel de condiții sunt de tipul unor limite:
De timp (poți returna produsul doar într-o anumită perioadă exprimată clar în politica de retur);
De stare (produsul și ambalajul nu trebuie să fie deteriorate);
De utilizare (nu poți returna un produs dacă sunt semne clare de uzură, purtare etc.).
Pe scurt – ce produse NU pot returna?
Dreptul la retur fără justificare nu se aplică tuturor produselor. Excepție de la regulă fac, spre exemplu, următoarele:
Produse făcute la comandă sau personalizate – cum ar fi un costum la comandă, bijuterii personalizate etc.
Produse care se deteriorează sau expiră repede.
Produse sigilate din motive de igienă și protecție a sănătății care au fost desigilate.
Conținutul digital care nu este livrat pe un suport material.
Rezervări la hoteluri, rezervări pentru închirieri auto și servicii de catering pentru anumite date.
Servicii, după ce acestea au fost prestate integral și sub anumite condiții
Ziare, periodice şi reviste, cu excepţia contractelor de abonament
Servicii și reparații urgente sau contracte de întreținere – dacă apelezi la un instalator în regim de urgență, nu poți anula lucrările după ce ai convenit asupra prețului serviciului.
IMPORTANT! Această listă nu este exhaustivă. Este necesar să verifici politica de retur a comerciantului de la care ai cumpărat produsele pentru a verifica ce anume poți returna (și ce nu).
Unde aflu ce produse pot returna?
Comercianții sunt obligați să includă toate informațiile necesare pentru procesul de returnare în Politica de Retur, care trebuie să fie vizibilă și accesibilă clientului.
De asemenea, poți utiliza acest instrument pentru a afla drepturile tale în Uniunea Europeană, adaptate situației tale particulare.
Cum pot ști dacă am fost nedreptățit?
Așa cum scriam mai sus, fiecare comerciant are obligația de a pune la dispoziție (pe site-ul de vânzare, pe platforme de tip marketplace sau în format fizic) documente care să explice în mod clar și precis, care este politica lor de retur – ce produse acceptă pentru returnare, în ce circumstanțe, în ce perioadă și cine este responsabil pentru costuri de transport.
În cazul în care produsul pe care l-ai cumpărat face excepție clară (exprimată în politica de retur și permisă de lege) de la dreptul de returnare, atunci you’re stuck with it.
4 Pași simpli să te asiguri că poți returna un produs:
Înainte să cumperi, citește politica de retur a comerciantului.
Vezi cum se aplică în cazul produsului pe care intenționezi să-l cumperi.
Dacă vei hotărî să returnezi produsul, verifică dacă este într-o stare bună, conform politicii de retur.
Dacă nu-ți este acceptat returul, deși ai îndeplinit toate condițiile aflate în politica de retur a comerciantului (sau condițiile legale), poți sesiza ANPC sau ECC (Centrul European al Consumatorilor) pentru produse achiziționate dintr-un alt stat membru UE.
Am mai discutat despre retur în această ediție din Artizan de Legal, unde învățam împreună cum să construiești o politică de retur avantajoasă atât pentru tine ca business, cât și pentru clienți. Take a look.
Abecedar juridic
Cooling off period (perioadă de reflecție) – legislația europeană recunoaște ca drept al consumatorului perioada de reflecție, în care consumatorii dețin dreptul de a se răzgândi în legătură cu o achiziție, un produs sau un serviciu achiziționat online sau la distanță.
Perioada de reflecție este de 14 zile de la achiziție (sau de la semnarea contractului), timp în care poți returna produsul achiziționat și solicita rambursarea sumei integrale fără a fi obligat să justifici alegerea.
Din auzite
Hacking Work Podcast se autodescrie ca fiind “primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership sau leadershit”.
N-are cum să nu-ți placă să citești așa descriere, ca o gură proaspătă de aer printre medii de lucru învechite, blocate, împietrite.
Eu am ascultat cu mare drag multe dintre episoadele podcastului și sunt sigură că și tu vei găsi ceva util pentru tine, în orice mediu ai fi acum pe plan profesional.
Începe cu acest episod despre efectele experimentului săptămânii de lucru de 4 zile.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 6 aprilie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️
Mulțumim pentru info! 😊 Super util acel instrument care te ajută să înțelegi ce produse poți returna în UE.