De ce e important să-și facă străinii firme la noi în țară?
câteva considerații la care probabil nu te-ai gândit
Hello, lawreaders!
Chiar dacă noile reglementări referitoare la taxele pe care le vor plăti firmele (sau au început deja să le plătească) au pus bețe-n roate antreprenorilor, România încă își păstrează reputația de tărâm al oportunităților, mai ales în ceea ce-i privește pe străini.
Poate că instinctul îți spune că e greșit să vină toată lumea să-și înființeze firme în România, că nu vom mai avea loc să ne deschidem noi firme, că suntem în pericol de înstrăinare a potențialului nostru antreprenorial și așa mai departe – fricile nu se termină odată cu rațiunea.
Aici îți scriu simplu că nu e așa.
În continuarea acestui newsletter, citești mai multe detalii despre de ce nu e așa și cam cum arată situația de fapt.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Monumentele din București vor avea coduri QR care să te ajute să afli mai multe despre istoria lor.
Cybersecurity – câteva trenduri pentru anul 2023, dar și lucruri la care să fii atent/ă pentru siguranța ta online.
Dacă ai un startup, iată câteva măsuri care să te ajute în instabilitate economică și criză.
Irlanda pregătește o lege care să ofere drepturi de work from home angajaților.
6 obiceiuri care te ajută să-ți crești nivelul de productivitate. Preferatul meu: să faci un audit al timpului pe care îl ai la dispoziție, în mod real.
Legally Remote
Ca avocat în zona de antreprenoriat și business, te pot ajuta să înțelegi mai bine reglementările care îți afectează businessul sau să înțelegi cum să ții frâiele unei afaceri nou înființate.
Am scris pe blog trei articole care privesc atent problematica înființării unei firme în România de către străini.
Am scris despre cum să-ți deschizi o afacere în România ca și străin, dar care ce se aplică în mare parte și pentru românii rezidenți sau la conaționali care au ales să-și mute rezidența în altă țară, dar își doresc să înceapă o afacere înființată în România.
Am detaliat câteva idei despre ce e important să faci și să știi odată ce ți-ai înființat afacerea în România ca nerezident. Unele măsuri se aplică și pentru rezidenți, precum obținerea numărului de TVA intracomunitar.
Iar al treilea articol explică modalitățile pe care le ai la dispoziție pentru a-ți crea un cont bancar în România pentru afacerea ta nou înființată pe aceste plaiuri.
Dacă ți se par utile, citește, salvează, dă mai departe să afle și alții.
Important de știut
Etapele înființării unei firme în România ca nerezident:
Rezervarea denumirii companiei;
Pregătirea documentelor: articolul constitutiv, alegerea codurilor CAEN, contractul sau acordul de închiriere, cererea de înregistrare, declarații tip, anexe fiscale, etc.;
Documente notariale (ce pot acum fi date și sub semnătură privată sau atestate de un avocat): declarații de asociat și administrator unic, exemplar de semnătură, declarația beneficiarului real;
Declarația care să ateste că acționarul persoană fizică sau juridică nu a avut / nu are cazier fiscal și că nu este înregistrat fiscal în România;
Depunerea documentelor: plata taxelor aferente (la ghișeu sau online);
Înființarea companiei, după o perioadă de așteptare de +/- 14 zile, și primirea documentelor de înființare (prin poștă, email sau ridicare personală de la sediul ONRC).
Ce se întâmplă după ce ți-ai deschis firma în România ca nerezident?
Ai obligația de a angaja un contabil;
Trebuie să obții un număr de înregistrare fiscală;
Trebuie să-ți creezi cont SPV (Spațiul Privat Virtual) pentru relația cu autoritățile fiscale;
Trebuie să te înregistrezi pentru TVA intracomunitar;
Trebuie să-ți deschizi un cont bancar de capital social.
IMPORTANT! Multe dintre aceste etape sunt necesare atât la înființarea unei firme de către un nerezident, cât și de către rezidenți în România.
Dacă intenționezi să-ți deschizi o firmă în România, îți recomand să-ți faci lecțiile înainte. Iar dacă ești nelămurit chiar și după ce ai studiat problema și ți se pare prea complicat, mă poți contacta pentru asistență legală.
De ce e BINE că se deschid firme în România, chiar și de către nerezidenți?
Crește bugetul țării
Primul și poate cel mai evident avantaj pentru economia locală atunci când o firmă este înființată în România (de către nerezidenți & rezidenți) se referă la încasarea taxelor, care contribuie la creșterea bugetului local și național. Bugetele mai mari înseamnă de cele mai multe ori îmbunătățiri ale calității vieții la nivel local, uneori mai vizibile (crearea de spații verzi, spre exemplu), alteori mai puțin vizibile (plata corectă și la timp a angajaților).
Stimulează inovația și creșterea
Atât companiile mari, cât și afacerile mici aduc beneficii în societate prin inovare și competiție. Deoarece trebuie să iasă în evidență din mulțime pentru a fi competitive pe piață, întreprinderile creează produse și soluții noi, unice la problemele consumatorilor.
Creează joburi la nivel local
Întreprinderile noi tind să angajeze oameni care locuiesc în apropierea comunităților în care își desfășoară activitatea, crescând astfel ratele de angajare la nivel local.
Abecedar juridic
CAEN - acronim care se referă la Clasificarea Activităților din Economia Națională. Este agregatorul oficial al categoriilor de activități pe care o persoană fizică și/sau juridică le poate întreprinde în România, grupate în 272 de grupe și 615 clase.
Din auzite
Pentru că am vorbit de antreprenoriat și firme, e timpul să și ascultăm câte ceva despre asta, direct de la antreprenori.
Iată un episod cu afaceri, tehnologie și mediu online de la StartupCafe.ro: Digital Lead #3 cu Alexandru Mihailciuc, UiPath.
Ne citim din nou aici, joi, 1 decembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️