Cum stăm cu nomazii digitali la 1 an de la introducerea vizei în România
cu gânduri bune de început de primăvară
Hello, lawreaders!
Cum aceasta este prima ediție de primăvară, vă salut cu căldură și vă urez să aveți parte de creștere în business și în viața personală.
În textul newsletter-ului de astăzi veți citi despre inovații în business și idei simple care pot aduce creșteri majore. Vă las recomandări de resurse în care am 100% încredere că vă pot ajuta pe parcursul creșterii business-ului și povestim despre aniversarea de 1 an a vizei de nomad în România.
Am adunat multe lucruri despre care mi-ar plăcea să vorbim, dar păstrăm limita de dragul de a nu vă solicita atenția prea mult timp. Aștept însă idei și gânduri, dacă găsiți un subiect despre care v-ar plăcea să vorbim, dacă aveți o întrebare sau un gând pe care vreți să mi-l transmiteți.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Apple plănuiește să introducă un device cu funcționalități de tastare “in-air”, care va putea fi folosit fără să-ți conectezi telefonul.
Parcursul Europei către materialele plastice circulare – exemple de bune practici: țări, întreprinderi și cetățeni.
Un caz perfect în care opinia publică și reacțiile utilizatorilor ajung să contureze deciziile de business: Xbox.
Dovada că un business cu un produs simplu poate ajunge de succes: cazul Crocs.
O modificare de lege asigură noilor mămici din România ședințe de consiliere psihologică postnatală, prin decontare CAS, pentru primele 4 luni de la naștere.
Comisia Europeană interzice TikTok pe dispozitivele personalului european, din motive de securitate a datelor.
Tehnologia care te ajută să ai o calitate mai bună a somnului – o minune mai ales pentru persoanele cu profesii solicitante.
Comisia Europeană propune modificări ale codului rutier european și introducerea unui permis auto digital, valabil în toate statele membre.
Ce să faci într-o capitală europeană a culturii: Timișoara.
Tribunalul din Columbia folosește metaverse pentru audieri.
Legally Remote
Atunci când m-am întors din experiența mea de expat în Lisabona, Rubik Hub a fost comunitatea care m-a ajutat să mă reconectez cu viața din România.
Acum, în mai puțin de 2 săptămâni, cei de la Rubik vor organiza Rubik Garage, un accelerator pentru start-up-uri din Europa Centrală și de Est, unde îți poți dezvolta business-ul, învățând de la mentori (🙋♀️), experți, formatori și susținători sau chiar de la alți antreprenori. Stai cu ochii pe ei pentru că organizează mereu lucruri utile pentru ownerii de companii!
Iar dacă nu poți purta încă eticheta de antreprenor, dar ai idei pe care vrei să le aduci în fața lumii, te invit la RubikEdu Incubator, să înveți și să primești sprijin direct pentru dezvoltarea ideii tale de afaceri. Programul are o durată de 10 săptămâni și încă te mai poți înscrie aici până pe 20 martie.
Nu e tocmai ușor să fii antreprenor, dar dacă ai o comunitate implicată în jurul tău, cu siguranță că întregul drum ți se va părea mai lin.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru business-ul tău la început de drum, stabilește un call de consultanță. Împreună cu echipa mea, te ajut să scapi de stresul documentelor și-ți ofer timp să te ocupi de lucrurile importante pentru business-ul tău.
Important de știut
Dacă citești articolele de pe blogul legallyremote.online, poate că-ți amintești că anul trecut discutam despre intrarea în vigoare a modificărilor legislative care introduceau viza de nomad digital în România.
Acum că s-a împlinit deja un an de la acest eveniment, am simțit că este nevoie să facem un update: ce s-a întâmplat de atunci, cum a fost pusă în aplicare, cât de bine funcționează și cât de bine a fost primită vestea de către comunitatea de nomazi digitali.
Cum funcționează și cum a fost pusă în aplicare viza de nomad digital?
Procesul de aplicare pentru viza de nomad digital în România presupune depunerea unor documente:
Dovada angajării sau a deținerii unei companii care poate fi condusă prin mijloace tehnologice, de la distanță.
O scrisoare de intenție.
Bilet valabil de călătorie.
Dovada mijloacelor financiare suficiente.
Dovada asigurării de sănătate (cu acoperire de cel puțin 30.000 EUR).
Cazier judiciar.
Dovada spațiului de locuit.
De asemenea, trebuie să te asiguri că ai taxele plătite în țara de rezidență.
Autoritățile au dreptul să solicite și alte documente, dacă va fi considerat necesar.
→ 1 an de la viza de nomad digital în România – ce se mai aude?
Viza de nomad digital a fost introdusă din raționamente de regenerare a sectorului economic al țării, după impactul pandemiei, prin atragerea de turiști.
Persoanele interesate să beneficieze de viza de nomad digital a României trebuie să solicite o viză de lungă durată (cu valabilitate 3 luni) la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din ţara în care aceştia îşi au reşedinţa sau domiciliul.
Cu toate acestea, după sosirea în țară internaționalii pot solicita eliberarea permisului de ședere pentru nomad digital cu valabilitate de 6 luni, în măsura în care continuă să îndeplinească următoarele cerințe:
Dovedesc că sunt angajați cu normă întreagă sau cu normă parțială în afara României (pentru cel puțin 3 ani înainte de a aplica).
Prezintă o dovadă valabilă a veniturilor din ultimele șase luni, care ar trebui să fie de trei ori mai mare decât salariul mediu brut din România de 6.095 LEI – aproape 3.700 EUR sau 4.170 USD pe lună.
Trimit actele de identificare precum și contractele de muncă și informațiile companiei. În plus, trebuie să explice și natura șederii lor în România.
Dacă dovedesc menținerea veniturilor la nivelul indicat, valabilitatea permisului se poate prelungi.
Destul de multă bătaie de cap, right?
Cum a reacționat comunitatea de nomazi digitali?
Deși la început informația a fost primită cu entuziasm de comunitatea internațională, în timp s-a dovedit o procedură destul de ineficace și incomod de urmat. Asta deoarece s-a uitat un lucru esențial – nomazilor digitali le place să lucreze…digital. Iar alergatul după hârtii nu este una din activitățile lor preferate.
În practică, întâmplările sunt dintre cele mai hilare. De la nerecunoașterea autorităților a acestui tip de viză până la interpretarea noțiunii de companie (doar SRL sau și PFA?) ori încercările noastre de a explica unor persoane care lucrează preponderent online de ce este nevoie să meargă fizic la consulatul României ca să ceară viză de…nomad digital.
Printre avantajele cele mai mari sunt scutirile de taxe pe venituri pentru perioada de 6 luni (183 de zile) cât nomadul digital se află în România. Dacă până de curând și aceste norme erau interpretabile, în sfârșit lucrurile se vor clarifica 👇(modificarea nu a intrat încă în vigoare, având însă deja forma pentru promulgare).
Nomazii vor fi scutiți de plata impozitului pe venit pentru veniturile din afara României pentru șederile ce nu depășesc 183 de zile (în decursul a 12 luni consecutive) – lucru valabil chiar și pentru statele cu care România nu are tratate bilaterale privind dubla impozitare;
Pentru aceeași perioadă, vor fi scutiți și de plata contribuțiilor sociale (sănătate și pensii) în România;
Nomazii digitali nu vor fi considerați rezidenți fiscal decât dacă șederea depășește durata de 183 de zile.
Toate acestea vin după ce, deși freelancerii și nomazii se bucurau de viză pentru România, regimul lor fiscal era neclar.
Așa că putem spune că lucrurile încep să prindă contur.
Abecedar juridic
Nomad digital – articolul 2 din Legea 22 din 2022 definește nomadul digital drept “străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor sau care deține o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor”.
În traducere liberă 🙂: orice persoană care nu are cetățenie română, este angajat sau deține o companie în afara României și își poate desfășura activitatea de la distanță, cu ajutorul tehnologiei și internetului.
Din auzite
Legal Talk Network are un podcast surprinzător găzduit de Joe Patrice și Kathryn Rubino – Above The Law.
Împreună, cei doi folosesc stilul de podcast conversațional pentru a-ți pune pe masă idei, problematici și dileme din mediul juridic, fie că e vorba de legal entertainment, povești din facultatea de drept sau din practică.
Despre episodul de mai jos nu vă spun nimic. Titlul transmite tot ce ai nevoie să știi: “The Justices Are One Big, Happy Familly, Says Justices No One Likes”.
Ne citim din nou aici, joi, 23 martie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️