Hello, lawreaders!
Mă bucur să ne recitim 😊
Știu că nu este un lucru luat în seamă în rândul profesiei de avocat, însă extenuarea psihică pare să fie un factor din ce în ce mai decisiv printre avocați (chiar și printre prieteni și colegi de-ai mei) pentru ieșirea din avocatură.
Am mai zis în multe rânduri că noi, ca avocați, trebuie să ne reamintim mereu de ce am intrat în profesie și, cu fiecare zi ce trece, să ne clădim viața profesională și personală așa cum ne-o dorim, în echilibru cu motivele noastre.
Nu este ușor, desigur; dacă ar fi, probabil că nu s-ar mai regăsi profesia noastră în situația de astăzi :) Dar susținerea reciprocă, empatia unul față de celălalt și colaborarea între noi ne vor îmbogăți viața, chiar și cea profesională. Mai avem de lucru până când nu vom mai fi minoritari și vom învăța să colaborăm fără teamă și cinstit la nivel de profesie, dar recompensa va fi mare. 🙂
Personal, așa am reușit să-mi încep fiecare zi de lucru cu energie, chiar și atunci când task-urile pe care mi le pregătesc nu sunt dintre cele mai plăcute. Astfel ajut un antreprenor să aibă liniște în viața sa, fac ce-mi place, îmi aleg cazurile care îmi aduc bucurie și împlinire, iar acest lucru se vede nu doar în serviciile prestate către clienți, dar și în viața mea de zi cu zi. Deja m-am lungit, așa vă las să citiți în liniște restul newsletterului.
Spor la citit!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Legal & Trivia
Giganții din tehnologie se vor confrunta cu reguli mai aspre din parte UE – Digital Service Act își începe misiunea.
Riscul de depresie, suprasolicitare și suicid în rândul avocaților: un studiu.
Dacă plănuiești să călătorești ca digital nomad, digital lawyer sau pur și simplu în vacanță, iată câteva strategii pentru a economisi bani.
Vești bune pentru 2025: au fost adăugate încă 2 zile libere pentru angajați.
Timișoara, împreună cu Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria) sunt capitale europene ale culturii în 2023. La Timișoara, deschiderea a avut loc în perioada 17-19 februarie, iar pe parcursul anului ne putem bucura de evenimente de mare anvergură.
Spania a adoptat prima lege europeană care acordă concediu plătit femeilor pentru perioada menstruală.
Legally Remote
Să fii înconjurat de comunitatea ta e musai o prioritate atunci când cea mai mare parte a muncii tale se desfășoară online, fie că vorbim de servicii juridice sau de alt fel. Dar, este important – și poate prioritatea cu numărul doi – să alegi în ce fel de comunitate îți petreci timpul, dacă vrei să te încarci cu pozitivitate și energie.
De curând, am participat la evenimentul de networking organizat de Bravva Angels, Ginger nights. Am avut ocazia să aud împărtășite și câteva gânduri direct de la Carmen Sebe, CEO SeedBlink, care ne-a vorbit despre factorii de stres ale VC-urilor în următoarea perioadă, înspre ce domenii și startup-uri își vor îndrepta atenția VCs pentru portofoliile lor și criteriile de evaluare pe care le vor aplica.
Prin întâlnirea cu vechi prieteni, parteneri și clienți, un lucru a fost clar – cu toții avem în comun dorința de a stimula antreprenoriatul printre femeile minunate din jurul nostru!
Aștept cu nerăbdare următorul eveniment!
Important de știut
Cu gândul la antreprenori, soloprenori, afaceri mici și mijlocii care au colaborări cu entități din Uniunea Europeană rezultate în creanțe, discutăm despre un instrument care vine în ajutorul acestora pentru recuperarea facturilor neacoperite.
Cum îți poți recupera banii din creanțe?
Dacă te afli în situația în care ai proiecte și colaborări cu entități din Uniunea Europeană, care au rezultat în neplata facturilor, există soluții care să te ajute să-ți recuperezi rapid pierderea.
EU pune la dispoziția antreprenorilor mai multe instrumente, printre care se află și procedura europeană privind cererile cu valoare redusă.
Această procedură are rolul de a accelera și simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere al căror obiect nu depășește 5000€.
Cu alte cuvinte, dacă ai facturi neîncasate (cu o valoare situată sub pragul de 5000€), această procedură îți simplifică modul prin care îți poți recupera banii.
Procedura constă în înaintarea unui formular de chemare în judecată (formular de cerere), care se va soluționa în mod principal pe baza probelor scrise, fără să fie nevoie să te prezinți în fața instanței. Doar în mod excepțional se va putea dispune organizarea unor dezbateri. Chiar și atunci, dezbaterile orale pot avea loc prin teleconferință sau videoconferință, în cazul în care instanța dispune de aparatura necesară.
Formularele standard reglementate sunt:
formularul de cerere
formularul pentru completarea sau/şi rectificarea formularului de cerere
formularul de răspuns
Odată cu formularul de cerere se depun și copiile de pe înscrisurile care pot servi drept dovezi ale raportului juridic și creanța datorată (facturi, contracte, chitanțe etc).
Cererea va fi analizată de instanța de judecată competentă, care în cele mai multe cazuri este instanța unde își are domiciliul sau reședința obișnuită fie pârâtul, fie reclamantul.
Cu formularul tip emis de instanță în baza procedurii, tradus în limba celuilalt stat membru, și o copie după hotărârea judecătorească, hotărârea este executorie în toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, fără alte formalități suplimentare.
Pentru asistență legală, stabilește un call de consultanță. Împreună cu echipa mea, te ajut să scapi de stresul documentelor și-ți ofer timp să te ocupi de lucrurile importante pentru business-ul tău.
Abecedar juridic
Creanță / drept de creanță – drept rezultat în urma unui raport juridic între două sau mai multe persoane – fizice sau juridice – care îndreptățește creditorul de a pretinde celeilalte părţi (debitorului) să dea, să facă sau să nu facă ceva (să se abțină de la o anumită acțiune sau comportament).
De aceea, dreptul de creanță poate fi pretins doar față de o persoană individualizată (cea care și-a asumat o anumită obligație față de creditor), și nu față de oricine. În caz de nerecunoaștere a dreptului de creanță de către debitor, creditorul își poate exercita dreptul prin intermediul instanței de judecată (sau alte autorități în funcție de caz), care va dispune existența sau inexistența dreptului pretins și obligarea (sau nu) a debitorului la îndeplinirea obligației.
Din auzite
Ne relaxăm mințile și încercăm să combatem riscul de depresie și de burnout din rândul avocaților, reprezentanților profesiilor juridice, dar și stresul personal cu ajutorul acestui episod din Science Weekly, un podcast marca The Guardian.
Episodul prezintă o discuție cu profesoara de științe cognitive, Laurie Santos, despre simptomele epuizării și burnout-ului, cauzele acestora, despre cum să recunoști semnele instalării burnout-ului și cele mai bune modalități de recuperare.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 9 martie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️