Crowdfunding, hârtii mai puține și o avocatură mai împlinită
...prin mentorat și cursuri de promovare pentru avocați
Hello, lawreaders!
Diminețile bune încep cu un crâmpei de lege citit direct de pe telefon, în metrou, în taxi, sau alături de o cafea, înainte să-ți începi ziua de muncă.
Sper că aveți o dimineață bună astăzi, deci hai să intrăm direct în subiect: ce facem cu afacerea noastră când nu avem bani?
“Apelăm la crowdfunding” poate fi unul dintre răspunsuri.
Astăzi vorbim despre crowdfunding și schimbările care au fost aduse în domeniu, venite de la UE și aplicate la nivel național. Învățăm cine poate intermedia o acțiune de crowdfunding și cum, de ce ai nevoie pentru ca firma ta să poată obține finanțare și cât de scump plătești dacă încalci legea.
Îți scriu și despre legi noi care afectează firmele și instituțiile publice, despre cum retragi o lege și despre cum încerc eu să mă infiltrez în comunități cât de des pot.
Spor la citit!
Erată: în ediția trecută, ai primit un mail cu mesajul “Image not found”. Îmi pare rău pentru asta! Încă încerc să îmblânzesc platforma de pe care vă trimit newsletter-ul, iar uneori chiar și ea, mai are anumite hibe tehnice.
P.S. Pentru cei dintre voi care nu citiți acest newsletter dimineața – vă înțeleg. Să aveți o zi/după-amiază/seară/noapte/orice moment nespecificat din zi minunat/ă!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online.
Dacă îți place ce citești, m-aș bucura să le spui și prietenilor tăi despre noi. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare presiunea și motivația să-ți scriu. 😊
Legal & Trivia
Cum retragi o lege? Legile nu pot fi retrase, ci propunerile de legi. Odată ce o lege intră în vigoare, există totuși modalități de a-i anula efectele, dacă aceasta se dovedește a fi injustă, incorectă sau neconstituțională.
Există, de exemplu, posibilitatea constatării legii ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională sau adoptarea unei noi legi. Aceasta din urmă poate avea ca obiect noi reglementări a situației juridice și abrogarea legii anterioare, fie doar abrogarea legii anterioare.
Ceea ce trebuie să știi, însă, este un principiu esențial de drept și anume, neretroactivitatea legii. Asta înseamnă că și atunci când o lege este abrogată, de principiu, aceasta se aplică totuși relațiilor juridice din timpul în care ea a fost în vigoare.
Mai puține hârtii prin instituțiile publice. Vor pune la dispoziție cereri și formulare online în format editabil pentru simplificarea relației cu administrația publică.
Când suntem plictisiți, suntem obișnuiți să credem că e un lucru rău și încercăm să umplem golul cu fel și fel de activități. Psihologii ne spun că e un fenomen „absolut necesar” din viața noastră, asupra căruia să stăm și să reflectăm.
Resurse drept: 10 strategii de Facebook Ads pentru dezvoltarea firmei tale de avocatură.
Cu un nod în gât pun și eu această veste aici: DoR se va opri după 13 ani de scris povești care vindecă, după lansarea #50. Vezi de ce și ce urmează după, în interviul Cristinei Chipurici cu Cristian Lupa, fondatorul Decât o Revistă.
Bitdefender devine partener a celei mai cunoscute echipe de Formula 1, Scuderia Ferrari.
Legally Remote
Avocatura este un mediu extrem de competitiv, la fel ca și tehnologia. Îmbinându-le pe amândouă, ai putea spune că sunt o persoană foarte competitivă și axată pe rezultate.
De cele mai multe ori, așa este. Însă iubesc și să împărtășesc în comunitate tot ce pot: cunoștințe din domeniul avocaturii digitale, resurse tehnologice pentru colegi avocați sau pentru startup-uri, povești și cunoștințe vouă. Tot din acest motiv, am ales și să ofer consultanță colegilor avocați cu ajutorul cursului construit împreună cu Theodora Stoica.
De aceea, mă simt și cel mai împlinită atunci când fac parte dintr-o comunitate. Așa că am fost foarte încântată de invitația Rubik Hub de a fi mentor în comunitatea lor și de a participa la evenimentele lor dedicate mediului antreprenorial.
Important de știut
Cum poți obține finanțare pentru afacerea ta? O metodă este finanțarea participativă – ceea ce în engleză numim crowdfunding. Interesant este că o astfel de metodă este reglementată la nivelul UE (deci și în România), ceea ce înseamnă că nu oricine poate să intermedieze o acțiune de crowdfunding, riscurile fiind chiar mari.
Dar hai să înțelegem mai bine cum stăm la capitolul crowdfunding din punct de vedere legal.
Crowdfundingul are loc între trei actori principali: firma care își dorește finanțare (denumită în continuare “dezvoltator de proiect”), cei care își doresc să investească în proiect (investitori) și intermediarii care asigură acțiunea de crowdfunding (furnizori de servicii de crowdfunding).
La nivelul Uniunii Europene, există Regulamentul 1503/2020 care stabilește cadrul legal și comun privind furnizarea de servicii de finanțare participativă – crowdfunding.
În România, ulterior a fost adoptată și Legea 244/2022 pentru punerea în aplicare a anumitor măsuri impuse prin Regulamentul UE. Aceasta stabilește că autorizarea și supravegherea acțiunilor de crowdfunding vor fi exercitate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Acest lucru presupune că orice acțiune de finanțare participativă trebuie să fie intermediată de un furnizor de crowdfunding autorizat în prealabil de către ASF, pentru a putea fi declarată legală.
Ce faci dacă vrei să devii furnizor de servicii de crowdfunding?
Conform noii legi, va trebui să respecți următoarele criterii pentru a fi autorizat ca furnizor de servicii de crowdfunding de către ASF:
Să fii persoană juridică (nu poți intermedia o acțiune de crowdfunding ca persoană fizică).
Să nu ai cazier judiciar (mai ales în legătură cu încălcări ale legislației comerciale, fraude, insolvență, spălare de bani etc.) ca administrator al firmei candidate sau acționar cu cel puțin 20% din capitalul social sau din drepturi de vot.
Să știi ce înseamnă crowdfunding (tu, ca administrator al firmei, sau colectivul de asociați ai firmei trebuie să posede cunoștințe, competențe și experiență în materie de crowdfunding).
Pentru a putea dovedi aceste puncte, va trebui completat un întreg dosar cu diverse documente și proceduri precum un plan privind controlul și protecția sistemelor de prelucrare a datelor, o descriere a riscurilor operaționale ale potențialului furnizor de servicii de finanțare participativă sau o descriere a procedurilor elaborate de potențialul furnizor de servicii de finanțare participativă pentru tratarea plângerilor din partea clienților.
Deoarece legea română nu a venit cu multe explicații și reguli de aplicare, așa cum i-ar fi fost scopul, procedura va fi în timp completată de practica ASF în procedurile de autorizare.
Ai primit autorizație de la ASF. Now what?
Îți exerciți puterile, adică, te asiguri că firmele care își doresc să obțină finanțare îndeplinesc anumite cerințe, precum următoarele:
Respectă legislația comercială, de insolvență, fiscală, a răspunderii profesionale și a combaterii spălării de bani.
Sunt stabilite pe un teritoriu administrat fiscal (nu au sediul într-un paradis fiscal – teritorii necooperante sau state cu grad ridicat de risc financiar).
Partea noastră preferată: amenzile.
Încălcările regulamentului european și ale legislației naționale privind serviciile de crowdfunding aduc cu sine sancțiuni semnificative în funcție de persoana sancționată. De exemplu, pentru dezvoltatorii de proiect, sunt prevăzute sancțiuni chiar și de 2,4 milioane de lei sau 5% din cifra de afaceri anuală totală.
În cazul furnizorilor de servicii de crowdfunding care activează fără autorizație ASF, sancțiunile iau forma închisorii (3 luni până la 1 an) sau amenzilor penale.
Abecedar juridic
Crowdfunding – mecanism prin care un furnizor de finanțare participativă acționează ca intermediar între tine, ca firmă care vrea să obțină bani, și potențialii investitori, prin intermediul unui site.
Din auzite
Îmi place tehnologia, probabil v-ați dat seama. Îmi place și să învăț despre tehnologie de fiecare dată când am ocazia, de la specialiști și oameni care lucrează în domenii diferite.
În linii mari, pot spune că asta am făcut în cadrul proiectului Legal Tale: am discutat cu specialiști din domenii diferite despre avocatură, dar mai ales despre tehnologie – într-o formă sau alta.
Astăzi amintesc discuția cu Trisha Banya, avocat, pasionată de tehnologia care schimbă lumea și companiile care schimbă jocul.
Vei afla câteva lucruri interesante din discuția noastră, precum:
Percepția despre avocatura digitală într-o lume online first;
Povestea Trishei, avocat remote, cu un portofoliu de clienți internaționali și modul în care sprijină startup-uri din tehnologie;
Ce face un avocat digital în timpul liber;
Ce se întâmplă cu avocatura în mediul digital: rămânem sau nu fără clienți?
Ne citim din nou aici, joi, 20 octombrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️