Hello, lawreaders!
Sper că ați avut sărbători liniștite și prilej de odihnă, încărcat bateriile și relaxare. În această săptămână, revenim la ritmurile noastre alerte, iar noi revenim în inbox cu informații juridice care să te ajute să înțelegi mai bine pânzele legale de care ne împiedicăm cu toții.
Datorită implicării voastre, vorbim astăzi despre clauza de neconcurență în contractele comerciale: ce presupune, ce poate limita, cum arată o astfel de clauză așa încât să fie legitimă și ce se întâmplă în caz de nerespectare.
Ca întotdeauna, îți doresc spor la citit! Te invit și de această dată să alegem împreună subiectul ediției viitoare, votând mai jos. Dă-mi de veste dacă ți-a fost util subiectul de astăzi.
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Legal Tech: cele mai importante 10 dezvoltări tehnologice juridice din 2010 până în prezent.
Acum poți călători în Kosovo fără viză.
Elon Musk plănuiește lansarea unui AI care să rivalizeze cu ChatGPT.
Primul sistem hands-free de conducere autonomă a fost aprobat pentru autostrăzile din UK.
Finanțările pentru start-up-uri: situația în Europa.
UE a înființat un taskforce pentru a coopera și a face schimb de informații cu privire la aplicarea legilor în cazul ChatGPT.
„O profesie în criză”: Raport despre starea de sănătate mintală a profesioniștilor din domeniul juridic.
Legally Remote
Discuția despre protecția afacerilor din mediul online este foarte importantă pentru mine și este un subiect în continuă dezvoltare care merită urmărit atunci când conduci un business cu vânzări online sau chiar și dacă plănuiești să începi o afacere digitală.
Mă bucură foarte mult să văd că există interes pentru astfel de dezbateri, așa că la invitația lui Cezar Iulian Armașu, director al Revistei Patronatului Român, am înregistrat un episod centrat pe protecția legală a afacerilor digitale, online și de tehnologie.
Poți urmări întreaga discuție pe YouTube aici.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru protecția business-ul tău în online, stabilește un call de consultanță.
ANUNȚ: poziția de avocat stagiar pentru activitatea de consultanță este încă deschisă. Aplică cu ajutorul butonului de mai jos.
Dacă nu ești direct interesat, dar cunoști pe cineva potrivit pentru rol, te rog să dai mai departe acest mail.
Important de știut
Clauza de neconcurență în contractele comerciale: la ce să fii atent/ă?
Într-un contract comercial, se poate conveni asupra unei clauze de neconcurență care să-i asigure beneficiarului securitatea într-o colaborare. În contractele comerciale – un acord al părților privind un raport de comerț între cele două (și nu de subordonare, ca în cazul contractelor individuale de muncă) – astfel de clauze de neconcurență reprezintă o parte esențială a înțelegerii, care poate influența colaborarea în detrimentul uneia sau alteia dintre părți, atunci când clauza de neconcurență este trecută cu vederea, incompletă sau nelegitimă.
Vrem să știm ce este Important de Știut pentru tine. Lasă-ne mai jos votul tău, iar noi promitem să abordăm subiectele care îți sunt de interes în edițiile viitoare din Artizan de Legal.
P.S. Ne poți răspunde la poll până joi, 27 aprilie.
Ce presupune o clauză de neconcurență?
În dreptul românesc, clauza de neconcurență în raporturi comerciale este expres prevăzută doar în contractele de agenție. Însă, prin intrepretarea dispozițiilor legale, multe dintre regulile stabilite pentru clauza de neconcurență în contractele de agenție se păstrează și în cazul altor contracte comerciale.
Clauza de neconcurență limitează libertatea de desfășurare a activității unei părți, din mai multe motive, dar numai în cazuri legitime care privesc factori geografici, de timp și de natura serviciilor sau produselor dintr-un contract.
Cu alte cuvinte, clauza de neconcurență, deși impune limite, este ea însăși limitată, pentru a preveni practici abuzive de colaborare și comerț.
Rolul clauzei de neconcurență este să asigure un parteneriat fructuos, care să nu aducă prejudicii niciuneia dintre părți.
Ce trebuie să conțină clauza de neconcurență pentru a fi valabilă?
Pentru ca o clauză de neconcurență să fie legitimă și să producă efecte juridice, ea trebuie să îndeplinească câteva condiții, specificate în mod expres și în formă scrisă, sub sancţiunea nulităţii absolute.
Limitarea duratei clauzei de neconcurență
Pentru a fi considerată legitimă, articolul 2075 din Codul civil limitează perioada de timp în care clauza de neconcurență își poate produce efectele la 2 ani de la data încetării contractului. Cu alte cuvinte, cu cât durata clauzei este mai lungă (în general, de peste 2 ani), cu atât clauza poate fi considerată mai problematică. În cazul contractului de agenție, dacă s-a stabilit un termen mai lung de 2 ani, acesta se va reduce de drept la termenul maxim din prezentul alineat. Pentru celelalte contracte, deși nu este în mod expres prevăzută această reducere, instanța de judecată o poate face dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
Aria de întindere a clauzei de neconcurență
Clauza de neconcurență trebuie să specifice în mod clar, expres și concis, măsura în care clauza poate fi aplicată, spre exemplu în ceea ce privește volumele achiziționate, aria geografică, bunurile şi serviciile are au făcut obiectul contractului etc.
Ce se întâmplă când clauza de neconcurență nu este legitimă / este abuzivă?
Sancțiunile în caz de nerespectare a condițiilor de redactare a unei clauze de neconcurență pot fi multiple, precum:
Nulitatea absolută (în cazul în care clauza nu este redactată în scris)
Considerarea ca fiind nescrisă a oricărei limitări peste cele permise de lege: aria geografică, bunuri și servicii, concurenți specifici și direcți etc. la care s-a referit sau au făcut obiectul contractului comercial inițial
Limitarea perioadei dacă se stipulează o durată mai mare de 2 ani de la data încetării contractului
De asemenea, în cazul nerespectării unei clauze de neconcurență, instanța poate obliga partea în culpă la plata de daune-interese.
Abecedar juridic
Clauză de neconcurență – stipulaţie contractuală al cărei efect constă în restrângerea activităţii profesionale a părții contractate pe perioada contractului sau ulterior încetării sale.
Din auzite
“În viața reală, până la 80% din ceea ce facem este automatism. Trăim, la propriu, pe pilot automat, încercând să obținem altceva. Ceea ce, dacă ne gândim puțin, e oarecum ridicol. Performanța nu e, deși așa credem, rezultatul efortului. Ci a ceea ce credem și facem în mod repetat”. – așa sună intriga celui mai recent episod al podcastului Vast and Curious by Andreea Roșca.
Discuția este acompaniată de cunoștințele lui Adrian Florea, cofondator al Trend Consulting, una dintre companiile lider în consultanță organizațională și programe de leadership și educație.
Întregul episod te ghidează pentru a înțelege cum funcționează productivitatea în organizații sau în plan personal, cum ajungi la performanță și cum poți produce schimbare, în adevăratul sens al cuvântului.
E un episod pe care merită să-l asculți concentrat, asumat și pregătit să iei notițe.
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 4 mai. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️