Cele mai importante 5 clauze din contractele de prestări servicii
și clauze potențial abuzive la care să fii atent
Hello, lawreaders!
Mulțumesc tare mult pentru voturile la poll-ul cuprins în ediția trecută. Conform alegerilor voastre, vom discuta astăzi despre cele mai importante clauze în contractele de prestări servicii la care să fii atent înainte să semnezi contractul, fie că ai rol de prestator, fie de beneficiar. Ne uităm cu atenție nu numai la ce clauze ar trebui să includă astfel de contracte, dar și la cum ar trebui să sune acestea, astfel încât ambele părți să fie protejate și colaborarea să fie cât mai smooth.
Am inclus și un anunț important pentru mine și cei care își doresc să lucreze ca avocat, așa că te încurajez să citești în continuare.
Ca întotdeauna, îți doresc spor la citit! Te invit și de această dată să alegem împreună subiectul ediției viitoare, votând mai jos. Dă-mi de veste dacă ți-a fost util subiectul ediției de astăzi.
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Parlamentul European a aprobat o lege care încurajează transparentizarea salariilor în statele membre.
NATO interzice în mod oficial angajaților să descarce TikTok pe dispozitivele de serviciu.
Un proiect de lege din Italia ar putea interzice cuvintele în engleză documente oficiale și la locul de muncă.
Care sunt consecințele pentru toate celelalte aplicații care copiază TikTok?
UK este pe cale să desființeze legea care impune presei să plătească cheltuielile de judecată.
A fost promulgată legea care oferă scutiri fiscale pentru nomazii digitali.
Legally Remote
Munca în online poate fi de-a dreptul confuză uneori. Deși devine din ce în ce mai practicată – iată-mă, avocat digital care folosește tehnologia și mediul online să profeseze –, munca în online are multe aspecte care îți pot pune piedici, fără ca măcar să știi.
Și după atâta vreme de când lucrez ca avocat digital (6 ani deja!), simt nevoia să clarific unele lucruri pentru cei care dețin afaceri în online și nu vor să se confrunte cu surprize neplăcute pe parcurs.
Am scris un articol pe blog despre aspectele legale la care să fii atent atunci când deții o afacere online. Citește și spune-mi dacă ți-au fost utile informațiile.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru business-ul tău, stabilește un call de consultanță. Împreună cu echipa mea, te ajut să scapi de stresul documentelor și-ți ofer timp să te ocupi de lucrurile importante pentru afacerea ta.
ANUNȚ
Legally Remote recrutează avocat stagiar pentru activitatea de consultanță 📚🥳.
Pe scurt, deschid oportunitatea de a lucra alături de mine, de a învăța dedesubturile avocaturii profesate în principal în mediul digital și de a învăța caracteristicile a ceea ce înseamnă consultanță juridică de calitate.
Poți găsi mai multe detalii pe site despre ce anume îmi doresc de la candidați.
Aștept CV în limba română sau engleză pe e-mail la adresa ana-maria@legallyremote.online.
Mult succes!
Dacă nu ești direct interesat, dar cunoști pe cineva potrivit pentru rol, te rog să dai mai departe acest mail.
Important de știut
Vrem să știm ce este Important de Știut pentru tine. Lasă-ne mai jos votul tău, iar noi promitem să abordăm subiectele care îți sunt de interes în edițiile viitoare din Artizan de Legal.
Pentru că rezultatele din poll-ul ediției trecute au fost strânse, reluăm aici votul pentru cele care au rămas, ca oportunitate de a afla informații relevante pentru voi.
P.S. Ne poți răspunde la poll până joi, 13 aprilie.
Cele mai importante 5 clauze din contractele de prestări servicii
Plata
Pe scurt, contractul trebuie să conțină în termeni cât se poate de clari aspecte precum: moneda și modalitățile de plată, termenele de facturare și plată, eventualele penalități în caz de întârzieri și orice detaliu specific colaborării voastre.
În general, în măsura în care clauza de plată devine prea detaliată pentru contract, există posibilitatea de redactare a unei anexe separate, care să conțină toate informațiile.
Durata contractului
Orice contract de prestări servicii trebuie să precizeze în mod clar durata contractului (termenul în care contractul se aplică: data de începere și de încheiere a contractului sau alte limite de încetare a contractului). De asemenea, această clauză trebuie să cuprindă detaliile și pașii necesari pentru reînnoirea contractului (fie printr-un act adițional, fie prin reînnoire automată).
Drepturi și obligații specifice în funcție de activitatea prestată
Drepturile și obligațiile care revin fiecărei părți din contract trebuie să fie precizate în mod expres, clar și limitativ.
Ca să-ți faci o idee mai clară, iată un exemplu:
Obligația de a prestare serviciile “la standarde înalte” nu este îndeajuns de precisă, fiind nevoie de detalii cuantificabile în mod obiectiv.
Limitarea răspunderii
Răspunderea este un element esențial în contract, întrucât este o clauză care te poate proteja împotriva unor abuzuri sau acțiuni răuvoitoare.
Clauza de limitare a răspunderii poate fi redactată în funcție de obiectul contractului sau de riscurile acestuia și stabilește în mod expres când, în ce mod și limite și în ce situații pot fi solicitate despăgubiri pentru posibile vicii ale serviciilor prestate.
Limitarea răspunderii poate fi realizată prin stabilirea unui termen scurt (de precizat exact numărul de zile) de notificare a viciilor ascunse ale serviciilor prestate; reducerea întinderii răspunderii, eliminarea aprecierilor subiective ale beneficiarului ca motivație pentru neplata serviciilor prestate etc.
Încetarea contractului
Clauza de încetare a contractului este extrem de relevantă pentru a evita situațiile abuzive sau colaborările nefructuoase. Această clauză trebuie să specifice în mod precis cum și în ce situații pot ieși părțile dintr-un contract, sancțiunile posibile, plata serviciilor restante până la încetarea contractului etc.
În același timp, clauza de încetare a contractului trebuie să prevadă și situațiile de încălcare sau neîndeplinire a anumitor obligații din contract – fapt ce poate duce la încetarea acestuia.
BONUS:
Cum arată clauzele potențial abuzive și cum te ferești de ele (hint: nu semnezi contractul).
Clauze în contracte internaționale sau în UE: fii atent/ă la competența instanțelor, dreptul aplicabil contractului.
Contracte creative / din domeniul IT: în ce condiții și când se transferă dreptul de autor și drepturile conexe de la prestator la beneficiar (client)?
Reține că această listă nu este exhaustivă. Cea mai simplă modalitate de a te asigura că nu intri în colaborări abuzive este să discuți cu un avocat care îți poate oferi consultanță și poate redacta contractul, astfel încât să te bucuri de beneficiile complete ale colaborării tale cu clienții.
Abecedar juridic
Clauză contractuală – reprezintă o stipulaţie sau o prevedere cuprinsă într-un contract. Aceasta poate implica efecte juridice numai dacă este în conformitate cu legea. Clauza contractuală contrară legii este considerată nulă, neatrăgând, însă, de cele mai multe ori nulitatea întregului contract.
Din auzite
Pentru că am tot vorbit despre aplicația TikTok și inițiativele mai multor mari companii și instituții de a interzice utilizarea acesteia de către angajați, vă invit să aflați mai multe despre problematica aplicației de social media dezvoltate în China.
BBC ne oferă câteva informații extra în acest episod (începând de la minutul 9).
Enjoy!
Ne citim din nou aici, joi, 20 aprilie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️