Hello, lawreaders!
La început de drum, nu-ți spune nimeni cum să dezvolți o afacere. Și mai ales, nu-ți spune nimeni cum să te împaci cu legea, să o înțelegi și să o folosești spre beneficiul tău. Dacă îndrăznești totuși să te aventurezi, îți spun eu ce nu-ți spune nimeni:
Ai nevoie de o strategie juridică.
Dacă e prima oară când auzi despre asta, continuă să citești sau mergi direct la rubrica Important de știut, și ia-ți notițe.
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Tu știi ce înseamnă simbolul © sau altele din sfera proprietății intelectuale?
Meta anunță că va testa instrumente AI pentru reclame.
Cât de utilă este tehnologia AI? Ce pericole crezi că presupune? Scrie-le părerea ta celor de la The Guardian.
Cum să-ți protejezi afacerea de încălcarea proprietății intelectuale?
Săptămâna de patru zile: uite cum merge până acum în țările care au adoptat-o.
Bancherii din Marea Britanie sugerează o soluție pentru frauda online: firmele de social media ar trebui să ramburseze victimele.
Legally Remote
Există un proverb latin care spune că repetiția este mama învățăturii. Și așa a fost odată când vremurile erau mai stabile și piața nu evolua într-un ritm alert. Acum însă, degeaba înveți azi ceva dacă nu înveți altceva peste câteva săptămâni (uneori chiar și zile!). Și asta se aplică aproape în orice domeniu am analiza.
În domeniul juridic, nu doar legile se schimbă dar și jurisprudența, în special cea europeană, care ne aduce multe clarificări și recomandări. De aceea, în specializările aflate în continuă dezvoltare – GDPR, tehnologie, drepturile de proprietate intelectuală, e-commerce – mi se pare primordial să ne alocăm o parte din timpul nostru înspre învățarea continuă și (re)actualizarea informațiilor pe care le deținem.
De aceea, m-am bucurat enorm când, în urma unei selecții riguroase, am fost selectată în programul de învățare continuă a avocaților de la nivel european pentru seminarul de Protecția Datelor la nivelul Uniunii Europene.
Programul TRADATA 2 a fost co-finanțat prin Programul Justiție al Uniunii Europene, participanți fiind o serie de organisme ale barourilor din UE, printre care și Uniunea Națională a Barourilor din România.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru business-ul tău, stabilește un call de consultanță.
Important de știut
Strategie juridică - ce este, cum îți faci una, de ce ai nevoie de strategie
În etapele inițiale de dezvoltare a startup-urilor și companiilor comerciale, prioritățile fondatorilor se îndreaptă mult prea rar către partea legală a business-ului. Însă neglijarea în stadii incipiente ale afacerii poate duce la compromiterea proprietății intelectuale, acorduri comerciale care nu protejează business-ul sau la neînțelegeri între furnizorii de servicii sau fondatori, cu potențial pentru litigii costisitoare.
Este necesar este să începi cu mentalitatea potrivită atunci când încerci să construiești o afacere. Strategia și planul tău de afaceri trebuie să cuprindă o componentă esențială de care nu-ți spune nimeni: o strategie juridică solidă.
Ce este o strategie juridică?
O strategie juridică cuprinde modul în care o afacere plănuiește să folosească legea pentru a implementa obiectivele și modelul său de afaceri. Strategia juridică permite afacerii să beneficieze de ghidaj legal pentru funcționarea cu succes și explorează mai multe aspecte ale business-ului.
Cum creezi o strategie juridică?
Strategia juridică implică o viziune de ansamblu a obiectivelor setate pentru business și vizează mai multe aspecte:
Activitățile business-ului
O strategie juridică excelentă ar trebui să meargă pe liniile de activitate ale business-ului; explorează funcționarea internă a afacerii, de la cele mai mici detalii și analizează afacerea în ansamblu.
Resursele de business
O strategie juridică va analiza modelul de afaceri și gestionarea resurselor, pentru a identifica modalitățile cele mai potrivite de abordare sau prevenție a problemelor juridice potențiale.
Stakeholders
În această categorie, stakeholderii sunt mai degrabă orice persoană / parte cu care afacerea va trebui să se confrunte în timpul activității sale. Sunt incluși atât stakeholderii interni (angajați), cât și cei externi (clienți, autorități), utilizând strategii juridice diferite pentru gestionarea acestora.
După analiza tuturor factorilor, va putea fi creată strategia juridică potrivită business-ului.
De ce ai nevoie de strategie juridică pentru afacerea ta?
Lucrul pe o bază legală solidă promovează o creștere sustenabilă a afacerii, care poate poziționa atractiv compania pentru oportunități pe piață. O investiție inițială în domeniul juridic, în cele din urmă, va economisi bani, evitând problemele juridice.
Când trebuie să formulez o strategie juridică pentru afacerea mea?
Strategia juridică poate fi formulată numai după ce modelul de afaceri a fost bine setat, pentru a putea construi o strategie compatibilă cu acesta.
Ar trebui să poți răspunde la întrebările de mai jos înainte de a formula o strategie juridică:
Ce tipuri de activități va desfășura afacerea mea și ce tipuri de resurse sunt necesare pentru aceste activități?
Ce model de business și setare a prețurilor are afacerea, în funcție de fiecare tip de activitate?
Cine sunt părțile interesate ale afacerii, interne și externe?
Cum se va vinde serviciul/produsul respectiv?
Ce fel de date va avea nevoie afacerea respectivă pentru a-și putea desfășura activitățile?
Care sunt obiectivele de creștere măcar pentru următorul an și următorii trei ani?
O strategie juridică ar putea cuprinde următoarele elemente:
Ce tipuri de licențe/autorizații sunt necesare pentru activitățile pe care le va desfășura afacerea?
Care sunt cerințele legale pentru a asigura resursele necesare afacerii?
Ce fel de politici sau contracte sunt necesare în relațiile cu părțile interesate interne, cum ar fi angajații și acționarii?
Ce fel de politici sau contracte sunt necesare pentru a asigura interesele afacerii cu părțile interesate externe, cum ar fi guvernul, clienții și furnizorii?
Ce tipuri de conformitate sunt necesare cu politicile și reglementările guvernamentale, cum ar fi confidențialitatea datelor și combaterea spălării banilor?
Care sunt următorii pași juridici pe care firma trebuie să îi ia ca să fie conformă cu legea?
Este necesar ca strategia juridică să fie personalizată la nevoile afacerii, analizate în profunzime cu ajutorul unui avocat, mai degrabă decât un exercițiu de introducere a unor informații într-un template.
Abecedar juridic
Strategie juridică — Cuvântul „strategie” vine din francezul stratégie, iar cea mai potrivită definiție pe care o avem potrivit dicționarului explicativ român, este arta de a folosi cu dibăcie toate mijloacele disponibile în vederea asigurării succesului într-o luptă. Noi nu ne mai aflăm într-o luptă propriu-zisă, însă ne putem raporta la lupta de câștig și de conformitate a unui business cu cerințele legale.
Astfel, strategia juridică reprezintă arta de a folosi cu îndemânare toate mijloacele (legale) disponibile pentru a-ți asigura succesul și conformitatea cu legea și a-ți crește prin asta afacerea pe termen lung.
Din auzite
Tu știi cum experimentează clienții tăi firma ta? Cum construiești o afacere, chiar și din domeniul juridic, eficientă și profitabilă, dar centrată pe client?
Nkoyo-Ene Effiong, director de management al practicii de avocatură pentru Baroul de Stat din Georgia, povestește despre relațiile sănătoase cu clienții – cum se construiesc ele și cum se mențin.
Ascultă episodul acesta din Lawyerist Podcast și vezi dacă informațiile rezonează cu tine.
Ne citim din nou aici, joi, 1 iunie, cu urări de Ziua Copilului. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️