Hello, lawreaders!
Am promis că ne întoarcem cu urări de Ziua Copilului, așa că iată-ne aici.
La mulți ani fiecărui copil din viața noastră și din noi!
Pe lângă asta, am revenit în inbox-uri să vă povestim despre strategie juridică și rolul unui strateg juridic. Ce e cu acest rol, cum ajungi strateg juridic, ce face el și cum îți ajută business-ul?
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
La 5 ani de la GDPR, 5 experți discută despre evoluțiile și impactul directivei de protecție a datelor.
Meta în fața unor sancțiuni în valoare de $3.1 miliarde pentru încălcarea legii concurenței.
Când Twitter e atent, companiile se comportă mai bine: un studiu despre reducerea comportamentului necorespunzător al companiilor.
Frauda este în creștere. Un ghid de la WSJ despre cum să-ți protejezi banii.
Experiment periculos: how to get away with fraud?
Legally Remote
Cred că ai mai citit printre rândurile acestui newsletter despre cât de importantă este pentru mine învățarea continuă și cât de mult cred într-o continuă agilitate a minții dezvoltată prin experiențe inedite.
Dacă în numărul trecut îți povesteam despre menținerea cunoștințelor juridice în domeniul protecției datelor cu caracter personal, de data aceasta vreau să-ți vorbesc despre un program care mi-a schimbat percepția despre viața de business – Programul Executiv INDE MBA organizat de Bucharest Business School al Academiei de Studii Economice și Conservatoire National des Arts et Métiers din Paris.
Și nu degeaba vreau să îți spun despre el. Săptămâna trecută am participat într-un study trip la Paris și am avut parte de o experiență extraordinară.
Expertiza a două instituții de învățământ cu renume în domeniul afacerilor a condus spre un program intens despre managementul crizelor și soluțiile pe care le avem la îndemână să renaștem afacerile, inovația prin artă și cum arta ne ajuta să vedem perspective noi într-un business, crearea de noi modele de afaceri prin aplicarea principiilor de sustenabilitate, leadership înțeles prin istorie, marketing sustenabil și multe altele. Un mix energizant de cunoștințe despre conducerea afacerii de care se vor bucura clienții noștri prin strategiile pe care le voi crea de acum încolo.
Asta doar din perspectiva educațională. Deoarece cu mare bucurie am descoperit în colegii de an nu doar niște profesioniști desăvârșiți, dar și niște Oameni cu valori și principii autentice, cu care am dezvoltat relații frumoase de prietenie și colegiale. Se spune că după o anumită vârstă este mai greu să găsești oameni cu care să-ți împarți bunele și relele. Au uitat să spună – cu excepția situației în care accepți să te provoci și să îți extinzi zona de confort și către alte dimensiuni.
Dacă ai nevoie de asistență legală pentru business-ul tău, stabilește un call de consultanță.
Important de știut
Ce face un legal strategist?
Începem cu o poveste: Cum ajungi la cariera de strateg juridic deși nu ți-ai propus?
“Then one day it happened – a revelation – like that proverbial light bulb going off in my head. I realized it was time for a change.”
Însă dacă nu ai intenția să citești povestea lui Lucy Bassli, Legal Operations Consultant, ar fi bine să citești aceste rânduri, dacă ești interesat de strategia juridică și vrei să știi cum îți poate ajuta business-ul.
Așadar: ce este și ce face un strateg juridic?
Strategul juridic este responsabil pentru conceptualizarea și conducerea strategiilor juridice care generează valoare pentru organizație / companie.
Dacă vrei să știi ce este o strategie juridică, răsfoiește ediția trecută din Artizan de Legal, unde am descris în profunzime ce înseamnă și ce cuprinde o strategie juridică.
În general, strategia juridică poate fi construită de avocatul intern al companiei, însă expertiza externă este binevenită în special pentru companiile sau startup-urile care nu au încă o echipă consolidată sau un departament juridic.
Strategul juridic are rolul de a încadra strategia juridică în strategia de afaceri, planuri și bugete, închegând informații din arii multiple pentru a asigura un plan de business fără loopholes: bulletproof.
De aceea, strategul însumează cunoștințe din mai multe arii:
Cunoștințe de business
Perspicacitate financiară
Cunoașterea riscurilor juridice și de afaceri
Înțelegerea performanței companiei, proceselor și serviciilor
Metrici, raportare și business intelligence
Cum îți ajută un strateg juridic business-ul?
Strategul juridic potrivit poate fi adesea, și în special în domeniul tehnologiei, coloana vertebrală a afacerii. Va elabora strategii, planifica și executa, va ajuta compania să se dezvolte în siguranță, va face clienții / utilizatorii să se simtă în siguranță, va face ca publicul să aibă încredere în compania ta și va negocia condiții bune pentru contracte și acorduri.
Un strateg juridic va avea o mare responsabilitate pentru strategia juridică și deciziile sale, protejând astfel interesele afacerii tale.
BONUS: Workshop de strategie juridică pentru afaceri, ca să înveți cum te poate ajuta legea să-ți dezvolți afacerea.
Abecedar juridic
Jurisprudență - conform portalului e-justice.europa.eu, jurisprudența se referă la norme și principii dezvoltate în hotărâri și avize judiciare ale instanțelor.
Atunci când judecă o cauză, instanțele interpretează legea, ceea ce contribuie la crearea jurisprudenței. Jurisprudența este publicată sub diferite forme (repertorii și publicații juridice, site-uri ale instanțelor, baze de date juridice).
Cu alte cuvinte, jurisprudența reprezintă un repertoriu de interpretări și precedente setate, care ajută la rezolvarea altor cazuri asemănătoare. Influența jurisprudenței este esențială în special în cazurile unde nu există reglementări specifice pentru domeniul în cauză sau domeniile sunt doar parțial reglementate.
Din auzite
Cât de bine primești feedback când vine vorba de afacerea ta?
Mulți dintre noi nu-l primim prea bine, mai ales atunci când cineva critică munca noastră de o viață și businessul la care am muncit din greu.
Adevărat, clienții ajung foarte rar să ofere feedback despre afacerile noastre, mai ales când vorbim de profesia legală. Fie din lipsă de timp, fie pentru că nu cred că sunt auziți, fie pentru că și-au terminat treaba cu tine și vor să scape cât mai repede. Sau poate că încearcă să evite situații conflictuale.
Oricare ar fi motivul, mi se pare esențial să oferi feedback dacă ești în rolul de client, iar tu – ca antreprenor – să-l accepți și să-l integrezi în afacerea ta acolo unde se aplică, pentru a îmbunătăți atât afacerea, cât și experiența clienților tăi cu tine.
Cam la fel spun și Joe Wilson și Erica Gholson, dezvoltatori ai unui program numit The Loop, prin care utilizatorii pot primi și oferi feedback într-un mod mai puțin complicat și mai puțin personal.
Discută în episodul de mai jos de ce firmele de avocatură, cabinetele și chiar avocații digitali, au nevoie de sisteme de feedback diferite față de alte business-uri, pentru o comunicare mai ușoară și mai constructivă, fără conflicte.
Ne citim din nou aici, joi, 15 iunie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️