Încerc să folosesc cât mai rar cuvântul “trebuie”, căci în marea majoritate a timpului, lucrurile sunt relative. Chiar dacă eu știu că “trebuie” să fac x ca să ajung la destinația y, pot exista mai multe opțiuni. Ceea ce înseamnă că acel “trebuie” își împarte din puterea de imperativitate cu toate celelalte opțiuni, transformând obligația “trebuie” într-o mai blândă sugestie.
Cu toate astea, titlul de azi începe cu un “trebuie”, căci dacă vorbim de contracte, consider că există întotdeauna câteva clauze care “trebuie” să fie incluse pentru a te proteja cu adevărat.
Așa că astăzi îmi dau permisiunea să folosesc “trebuie”. La rubrica Important de Știut.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Poate că ai observat deja că am lansat o nouă secțiune de interviuri scurte și concise cu antreprenori care și-au găsit calea potrivită viziunii lor. Sunt oameni pe care eu cred că merită să-i cunoști și să-i urmărești, căci au adunat de-a lungul timpului expertiză, dar și lecții din care putem învăța și noi.
Și tocmai din acest motiv am lansat noua secțiune (pe care o găsești tot pe Substack). Se numește Încercări până la succes, căci îmi doresc să discutăm și despre încercări și nereușite; îmi doresc să vedem parcursul antreprenoriatului cât mai aproape de realitatea subiectivă a antreprenorilor, fără adaosuri de excelență și rețete secrete către succes.
Încercări până la succes arată poveștile reale ale antreprenorilor de lângă noi. Ca să prinzi curaj. Să înțelegi că nu ești singur.
Până acum avem 2 interviuri cu 2 femei curajoase și pline de ambiție – Maria Drăgoi, care după ce a cunoscut burnout-ul și efectele lui asupra creativității, și-a luat 1 lună pauză și și-a schimbat complet cariera; Teodora Ghenciu, care a dat cei 13 ani de carieră în televiziune la schimb pe un proiect ambițios, mai aproape de valorile sale în viață.
Te invit să le citești!
https://artizandelegal.substack.com/s/esec-pana-la-succes
Important de știut
Clauze must-have în contractele de colaborare cu partenerii externi
În ediția trecută, am definit ceea ce numim noi “parteneri externi” drept “orice entitate care colaborează cu business-ul tău pentru a atinge un obiectiv comun sau pentru a sprijini o anumită funcție. Putem vorbi despre furnizori, distribuitori, consultanți, antreprenori, liber profesioniști, asociații sau chiar concurenți.”
Nu vorbim în mod exclusiv despre parteneri din afara țării, deoarece acolo discuția trebuie dusă mult mai în profunzime, în funcție de specificul colaborării.
Vorbim însă de clauze pe care *trebuie* să le ai în contract.
Despre clauze must-have discutăm des aici, așa că dacă ai o nevoie specifică și vrei să vezi ce clauze nu ar trebui să ratezi în contractul respectiv, aici găsești discuțiile despre clauze în contractele de prestări servicii în afara țării, clauze în contracte de prestări servicii, clauze în contractele cu clienții, dar și cu furnizorii, despre clauza de neconcurență în contractele comerciale și despre contractele sau acordurile de confidențialitate. Spor la citit!
7 clauze în contractele cu partenerii externi
1. Confidențialitate și protecția datelor - asta ca să-ți protejezi informațiile confidențiale și să reglementezi modul în care datele personale pot fi prelucrate – recomand să apelezi la ajutorul unui expert în proprietate intelectuală, date personale și GDPR (hi, it’s me), căci lucrurile pot deveni foarte sensibile.
2. Obligații și garanții - stabilești obligațiile fiecărei părți cu privire la diferite aspecte ale contractului și garanțiile asociate acestora. Reține: ambele părți trebuie să aibă obligații! Un contract nu este o armă unilaterală, ci un acord care mediază interesele ambelor părți.
3. Lipsa de răspundere și / sau limitarea răspunderii - această clauză clarifică limitele și condițiile în care părțile sunt exonerate sau răspund pentru încălcări ale contractului sau neîndeplinirea obiectivelor și obligațiilor din contract. Practic, aici clarifici cine răspunde în cazuri de colaborare eșuată sau nesatisfăcătoare. Să ai în vedere că pentru încheierea acestor clauze e nevoie de îndeplinirea unor condiții, precum asumarea lor sub semnătură.
4. Forța majoră și / sau cazul fortuit - în strânsă legătură cu punctul 3, această clauză exonerează părțile de responsabilitate în cazul unor evenimente neprevăzute sau imposibilități de îndeplinire a obligațiilor contractuale din cauza unor circumstanțe excepționale (război, epidemii, orice situații care nu pot fi gestionate de părți și pentru care părțile nu sunt responsabile). Deși se folosește de multe ori ca un soi de template, eu recomand recitirea ei de fiecare dată pentru a te asigura că toată lumea a înțeles-o și știe ce are de făcut - adu-ți aminte ce s-a întâmplat în timpul pandemiei cu toate contractele.
5. Soluționarea litigiilor - aici specifici modul în care vor fi soluționate eventualele dispute și neînțelegeri; Părțile pot include o metodă a lor contractulă sau metodele ca medierea, arbitrajul sau judecarea în fața instanțelor de judecată.
6. Încetarea contractului - detaliază circumstanțele specifice în care contractul poate fi poate să înceteze înainte de termen și modalitățile exacte în care se poate face acest lucru.
7. Legi aplicabile și forul decizional - indică legea care va guverna interpretarea și executarea contractului, alături de instanța de judecată/tribunalul arbitral și locul în care se vor disputa eventualele litigii.
Aceste clauze sunt descrise aici într-un mod general, însă forma în care ele trebuie să apară în contract este una specifică, personalizată concret colaborării dintre părți. De cele mai multe ori, te ajută să ai alături un ochi de avocat, pentru a putea identifica golurile și lacunele din contract, exprimările neclare și clauzele care pot fi interpretate spre dezavantajul tău și al companiei tale.
Legal & Trivia
Ai observat că am adăugat o secțiune nouă pe site: resurse gratuite!
Ce e ortosomnia? (audio story)
Primul chatbot juridic românesc: o idee bună sau periculoasă?
Din auzite
Avem cu toții zile în care nimic nu pare să funcționeze: ți-ai vărsat cafeaua pe care o așteptai cu atât de multă speranță să o bei, căci poate te-ar fi învigorat. Ai întârziat la muncă, chiar dacă ai plecat mai devreme de acasă, căci traficul nu a reușit să se sincronizeze cu dorințele tale. Deși ai terminat proiectul la care lucrai, afli că e nevoie să revii asupra lui, căci șeful tău a venit cu cerințe noi și e deja prea târziu să te revolți. Prânzul pe care îl așteptai cu entuziasm și cele 15 minute de liniște sunt înlocuite cu muncă extra, ca să poți finaliza proiectul. Când ajungi acasă, îți dai seama că trebuie să gătești și brusc disperarea ajunge la cote maxime. Căci nu voiai decât să te întinzi pe canapea și să privești în gol, eliminând energia negativă acumulată de-a lungul zilei.
Sună cunoscut, probabil, și-mi pare rău să-ți readuc aminte de astfel de zile.
Însă tocmai pentru că știu că e un sentiment atât de cunoscut de mulți dintre noi, astăzi îți recomand să asculți povestea din episodul de mai jos, care te învață cum să lupți împotriva disperării; cum să o gestionezi și cum să echilibrezi stările emoționale de neîncredere, izolare și disperare.
Ascultă în tihnă & enjoy!
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 14 noiembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️