Partenerii externi sunt orice entitate care colaborează cu business-ul tău pentru a atinge un obiectiv comun sau pentru a sprijini o anumită funcție. Putem vorbi despre furnizori, distribuitori, consultanți, antreprenori, liber profesioniști, asociații sau chiar concurenți.
Partenerii externi îți pot oferi acces la resurse, expertiză, piețe, tehnologii sau inovații pe care este posibil să nu le deții deja la nivel intern sau care îți pot completa capacitățile existente.
Sunt o resursă valoroasă de creștere, pe care e bine să înveți să o gestionezi eficient, pentru a-ți optimiza afacerea.
Așa că despre asta învățăm astăzi la rubrica Important de știut.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Me again with my MBA thesis!
Am formulat acest chestionar care îmi va oferi claritate cu privire la direcția cabinetului, dar și a prestării serviciilor pentru antreprenori (subiectul tezei mele de MBA).
E momentul să iau niște decizii de business mai concrete, dar am nevoie de voi ca să știu spre ce mă îndrept. Ca să pot să înțeleg ce se așteaptă de la mine și cum pot ajuta și mai bine companiile tech și antreprenorii cu activitate (și) online.
Iar dacă îți lași adresa de email (acolo la întrebarea despre newsletter, dacă nu ești abonat deja), de ce nu, ieșim/ne vedem virtual și la o ☕ ca să povestim mai multe.
Important de știut
Cum gestionezi relația cu partenerii externi ai business-ului tău?
Să spunem că ai nevoie de mâini și minți suplimentare pentru un anumit proiect, un sfat cu privire la o decizie critică sau o nevoie temporară de abilități specializate. Probabil vei decide că e mai bine să externalizezi toate aceste lucruri și să cauți parteneri externi și specialiști.
Vei angaja un consultant, o agenție sau un freelancer.
And now what?
Eu îți propun 5 pași cu care să începi – bineînțeles, nu este o listă exhaustivă și nici o soluție magică ce garantează succesul, ci o listă de bun simț pentru colaborări inteligente și eficiente.
Gestionează partenerii externi: 5 pași importanți
1. Evaluează și examinează
Înainte de a putea externaliza munca unui partener extern, merită întotdeauna să explorezi mai multe opțiuni.
Este important să compari caracteristicile cheie ale afacerii tale cu expertiza partenerilor și clienții lor anteriori. Dacă deții un startup, dar ai găsit un partener care are experiență doar în corporații mari, s-ar putea ca așteptările lor să nu se alinieze cu resursele tale.
În plus, deși merită să ceri referințe, probabil că vei obține informații mai bune de la un client anterior pe care nu l-a selectat manual. Caută alte modalități de a obține o referință imparțială de la foști clienți sau colegi: poate aveți conexiuni comune pe LinkedIn, spre exemplu.
2. Stabilește așteptări clare
Indiferent cât de prietenoasă sau ocazională este relația voastră de business, eu recomand întotdeauna ca cerințele și așteptările să fie trecute la nivel formal: un contract cu obligațiile părților este obligatoriu.
Pe lângă asta, fiecare parte trebuie să înțeleagă și să convină lucruri precum calendarul proiectului, buget, procese și rezultate.
Și mai important: să-ți aliniezi și să comunici modul în care măsori succesul proiectului cu partenerul extern, și împărțirea responsabilităților - ce face, cine.
3. Ai încredere (dar verifică)
Conveniți asupra definiției comune a succesului și a măsurătorilor progresului - this is key, dar la fel este este și un check-in la intervale regulate pentru a verifica că aceste așteptări sunt îndeplinite.
În mod ideal, vei integra în contract și în calendarul proiectului perioadele de review & feedback, pentru a menține o relație de încredere reciprocă, dar în același timp, pentru a preveni dezastre provenite din prea multă încredere.
4. Optimizează stimulentele
O relație de business bazată pe încredere reciprocă nu e totul. Va fi nevoie și de un deal suficient de echilibrat financiar, astfel încât proiectul tău să ajungă la metrica succesului stabilită împreună, iar partenerul tău extern să fie suficient de motivat și angrenat în proiect.
Realitatea este că treaba lor este să genereze cât mai multe venituri pentru ei înșiși, motiv pentru care o miză financiară suficientă te duce întotdeauna mai aproape de succes în proiect.
Bineînțeles, nu spun că partenerii externi sunt implicați în proiect doar pentru miza financiară, însă un buget bine calibrat te ajută să arăți că-i respecți suficient munca partenerului. Iar respectul este o cale sigură către un proiect bine realizat.
5. Documentează procesul (or it didn’t happen)
Reality check: partenerii externi nu lucrează doar pentru proiectul tău. S-ar putea să aibă de-a face zilnic cu mai mulți clienți și, cu cât jonglează cu mai multe proiecte, cu atât devine mai probabil ca lucrurile să scape prin fisuri.
Documentarea proceselor și comunicarea regulată sunt esențiale în menținerea unor relații de încredere cu partenerii externi.
Iar aici este mai mult responsabilitatea ta să te asiguri că toate elementele importante pentru succesul proiectului sunt disponibile într-un document accesibil pentru toate părțile implicate și cuprind toate informațiile necesare – inclusiv obiectivele proiectului, etapele de referință, termenele limită, procesul de evaluare, așteptările, deciziile critice și chiar structura de stimulente.
În acest fel, minimizezi erorile de comunicare și neînțelegerile și te asiguri că toată lumea este la curent cu ideile tale, care îți apar în miez de noapte sau în timpul cinei :)
Pro tip: e un bonus dacă și partenerul tău extern ține cont de acest lucru și trimite rapoarte regulate ale activității sale.
Legal & Trivia
Fonduri pentru IMM-uri care vor să-și protejeze proprietatea intelectuală a afacerii.
Drepturile consumatorului pe site-ul business-ului tău: un checklist.
Despre PFA-uri și protecția freelancerilor și antreprenorilor: am anulat decizia eronată a Tribunalului Bacău.
Încă un produs Meta: Movie Gen, o aplicație care folosește AI pentru a genera materiale video.
Din auzite
Stuff You Should Know e un podcast pe care l-am descoperit încercând să explorez lucruri noi despre care să vă povestesc în această rubrică.
Și e tare simpatic.
A pornit din dorința de a lăsa la o parte știrile despre politică, dezastre, vești proaste și crize economice sau naturale și idei complexe despre business, tech, știință and so on – adică știrile de pe care le găsești la rubrica de mai sus :)
Așa că în fiecare episod, te poți aștepta să auzi lucruri noi, subiecte despre care nu se discută prea des, subiecte care ne dau ocazia să luăm o pauză de la tot.
Episodul de mai jos este despe love drugs. Și te las să-l asculți ca să descoperi tu ce abordare au gazdele podcastului.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 31 octombrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️