Good job, afacerea ta a crescut până în momentul în care ești nevoit să te gândești la expansiunea în afara granițelor. 👏
Iar asta înseamnă că trebuie să te asiguri că-ți pui la punct unele aspecte legale ale afacerii, pentru a te asigura că poți furniza servicii către clienți din străinătate fără probleme.
Citește mai multe la rubrica Important de știut.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Această ediție vine și ca exemplu din practica mea, jumătate dintre clienții mei fiind străini, jumătate fiind din România. Nu de puține ori, în relația cu clienții străini a trebuit să mă adaptez, să-mi revizuiesc emoțiile, convingerile adânc înrădăcinate și să mă provoc să fac mai bine.
În afară de provocările legale și fiscale, odată cu extinderea afacerii și intrarea pe alte piețe sau adresarea către clienți din diferite alte țări, vine și provocarea culturală. Aici suntem obișnuiți cu anumite pattern-uri comportamentale și presupunem de multe ori că persoana din față (sau din fața calculatorului) ne înțelege.
Însă, atunci când vorbim de clienți străini, acele presupuneri se dovedesc a fi de multe ori ineficiente.
Eu, spre exemplu, am avut cazuri în care:
Au existat neînțelegeri privind termenul de plată (“în Franța termenul de plată este de x zile și credeam că și în România e la fel.”)
Așteptările de preț erau mult sub prețul pieței (“am crezut că în România prețurile sunt mai mici”)
Modul de adresare m-a provocat (“Ma’am, Madam, Miss”)
Am avut bariere lingvistice, căci expresiile din zona juridică nu sunt întotdeauna ce par a fi (spre exemplu, ce înseamnă „termination by fault?”)
și multe altele..
Cea mai importantă lecție pentru mine din colaborarea cu clienții străini a fost că nu este așa de ușor precum se promovează și că trebuie să fiu mereu deschisă, să nu mă aștept la nimic și să fiu gata să învăț.
Important de știut
Cum furnizezi servicii pentru clienți în străinătate?
Dacă deții o societate înregistrată și furnizezi servicii în România, în principiu, vei putea face asta și în altă țară din UE, fără să trebuiască să înființezi o societate sau o sucursală acolo.
Cu toate că lucrurile par simple ca principii de bază, în diferite sectoare vor exista reguli și practici diferite, spre exemplu în cazul:
Serviciilor financiare
Serviciilor de asistență medicală
Serviciilor de securitate privată
Jocurilor de noroc
Serviciilor de notariat
Serviciilor de telecomunicații și servicii prestate pe cale electronică
Dacă pornești cu intenția de a înregistra o firmă în altă țară din UE, va trebui să respecți legislația națională referitoare la constituirea/înregistrarea unei filiale, sucursale sau agenții, precum și majoritatea normelor naționale vizând înființarea unei companii.
Pentru a afla ce trebuie să faci concret în situația ta, există puncte unice de contact pentru fiecare țară, unde poți solicita ajutor și informații.
Ca să prestezi servicii către clienți internaționali, ai nevoie pe lângă tine de doi (sau trei) profesioniști: avocatul și consultantul fiscal (și contabilul, dacă nu e același cu consultantul fiscal).
1. Avocatul te ajută să respecți legislația pentru a te proteja nu doar de amenzile din alte state, care pot fi mult mai ridicate decât cele din România, dar și de conflictele cu clienții sau partenerii tăi, fiind mult mai dificil de gestionat un conflict internațional.
2. Consultantul fiscal te ajută să știi care sunt implicațiile fiscale, cel fel de taxe trebuie să plătești și unde le vei plăti.
3. Contabilul e acolo să te ajute să ții contabilitatea firmei în mod corespunzător cu activitatea cea nouă și să facă declarațiile fiscale necesare. (ultimele două profesii se pot întrepătrunde în funcție de fiecare profesionist).
Aspecte legale de luat în considerare
Atât pentru clienții din state de pe teritoriul UE, cât și pentru cei din afara UE, baza unei colaborări productive, dar și legale, este un contract bine întocmit, într-o limbă de circulație internațională sau bilingv. Este în regulă să fie doar în engleză de exemplu, atâta timp cât iei în considerare că la un eventual control acesta va trebui tradus. De aceea, versiunea bilingvă este cea mai recomandată.
Mai mult decât atât, dacă ai și clienți români iar aceștia sunt consumatori (persoane fizice care încheie contractul în nume personal), contractul trebuie să fie în limba română. Iată alt motiv pentru care versiunea bilingvă este de preferat.
Ce trebuie să mai reții este că, deși anumite relații sunt reglementate la nivel european, aceste legi nu sunt întotdeauna exclusive. Cel mai des întâlnim:
Directive Europene: acestea setează linii directoare și cerințe minime, însă fiecare țară trebuie să adopte o lege în țara lor corespunzătoare acestor Directive, în care pot include mai multe cerințe legale. De aceea, vânzarea în alte țări către consumatori implică verificarea legislației naționale ale respectivului stat.
Regulamente Europene: acestea reprezintă „legile europene”, aplicabile în mod direct în aproape toate statele aparținând Uniunii Europene (vezi exemplu Regulamentul General privind Protecția Datelor). Așadar, când avem un regulament este mai ușor să ținem pasul cu legislația în diverse țări. Deși sunt situații, în care Regulamentul permite niște legi de aplicare care să vină în completarea lui, spre exemplu Legea nr. 190 din 18 iulie 2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului GDPR.
Dacă vinzi B2B, cea mai importantă armă este contractul și alegerea legii aplicabile contractului (legea care va interpreta relația contractuală în cazul în care se ajunge la conflict).
Există și reguli care să te ajute în acest caz, dar te va costa mult mai mult ca timp și bani decât să agreezi asta de la început. Ca recomandare, vei vrea să mergi pe un teren neutru - nici statul tău, nici cel al colaboratorului/clientului, spre exemplu Elveția.
Citește mai multe aici despre ce ar trebui să conțină un contract solid.
Important: Facturile emise clienților din străinătate nu se transmit în sistemul RO e-Factura.
Legal & Trivia
Ce alegi pentru afacerea ta: freelanceri versus angajați?
AI îți poate convinge prietenii care cred în teoriile conspirației.
Remote workers: țările din Europa unde poți aplica pentru digital nomad visa.
Ce înseamnă un salariu decent în Europa?
Din auzite
Dacă ți se întâmplă ca memoria să te ia prin surprindere exact în momentele în care ai cea mai mare nevoie să-ți amintești numele acelui nou potențial client, să știi că nu ești singur. Ni se întâmplă tuturor.
Tocmai de aceea, e tare interesant să asculți episodul de mai jos, în care Daniel Willingham, om de știință cognitivă, explică în ce fel funcționează memoria, cum se construiesc amintirile și cum putem să le antrenăm.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 3 octombrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️