Hello!
Explorăm împreună care sunt momentele cheie în care ar fi util să-ți protejezi proprietatea intelectuală a business-ului tău, dar și ce formă poate lua ea și cum arată în linii mari procesul.
Dacă știi deja că vrei să-ți protejezi proprietatea intelectuală, sunt aici să te ajut.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Ofer jumătate de oră de consultanță juridică în schimbul unei sesiuni de interviu de jumătate de oră!
Context:
Sunt avocat și, pe lângă asta, sunt foarte implicată în lumea afacerilor. Până în octombrie, am de redactat teza pentru MBA pe un subiect din domeniul business & law. În cadrul metodologiei, voi realiza interviuri exploratorii.
Criterii:
Ești freelancer sau deții un business digital, tech sau e-commerce.
Ai un business activ, cu venituri recurente.
Ai colaborat vreodată cu un avocat sau ai avut nevoie de consultanță juridică, dar ai căutat soluții pe internet.
Nu este relevant pentru acest interviu dacă nu ai avut niciodată nevoie de consultanță juridică, dar te invit cu drag la o cafea pentru povești!
Mulțumesc!
Important de știut
Cum ne protejăm proprietățile intelectuale ale afacerii?
O problemă comună cu care se confruntă antreprenorii este să identifice exact momentul în care este nevoie să investească bani (și dacă e nevoie) în protecția proprietății intelectuale (IP). Fiecare tip de IP are propriile sale beneficii și procese de înregistrare, așa că e important să știi ce fel de IP îți dorești să protejezi prin lege și mai ales când.
P.S. Pe site-ul OSIM găsești explicații simple și interesante dacă te gândești să-ți înregistrezi și protejezi de exemplu, marca; le găsești la rubrica FAQ.
Protecția IP înainte de a ieși pe piață
În mod ideal, ar trebui să te gândești la protecția IP înainte de a lansa afacerea. A te gândi nu înseamnă neapărat să investești imediat, dar să îți creezi o strategie în funcție de când vrei să ieși cu produsul sau serviciul pe piață.
Protejarea IP din timp te poate ajuta și cu:
descurajarea concurenților în materie de copiere IP
stabilirea unui avantaj competitiv
atragerea de investiții pentru afacerea ta
Cu toate acestea, dacă resursele afacerii sunt limitate, atunci ar putea avea sens să testezi modelul de afaceri înainte de a investi în IP.
Dacă decizi să lansezi afacerea înainte de a înregistra IP, există câteva aspecte juridice cheie pe care ar trebui să le iei în considerare:
Protecția IP după lansare pe piață
Protectia IP este posibilă și după lansarea afacerii sau în orice moment al ciclului de viață al afacerii. Cu toate acestea, înregistrarea IP într-o etapă ulterioară poate fi mai dificilă și mai costisitoare pe termen lung.
În plus, unele forme de IP sunt mai sensibile în ceea ce privește timpul decât altele. Spre exemplu:
Designuri (desene și modele)
Protecția IP a designurilor se referă la aspectul vizual al unui produs care trebuie să fie distinctiv și unic. Similar cu brevetele, trebuie să înregistrezi și să protejezi un design înainte de a intra pe piață și de a începe să faci publicitate produsului.
Aici afli mai multe despre protecția IP pentru designuri.
Mărci comerciale
Despre mărci și întregul proces de înregistrare am scris mai multe în ediția trecută, pe care o găsești aici.
#57. It’s time for trade(mark)
Hello! Avem activitate, colaboratori, clienți, e timpul să ne protejăm marca. Hai să citim împreună ce înseamnă o marcă și cum o protejăm, conform legislației naționale.
Înregistrarea mărcilor nu are o limită de timp, însă este recomandat să aplici cât mai rapid pentru a primi data de depozit și cererea ta să poată fi publicată.
Asta pentru că, în termen de 6 luni de la publicarea cererii de înregistrare, OSIM trebuie să examineze și să decidă dacă înregistrarea mărcii este admisă sau respinsă.
Așadar, când ar trebui să mă gândesc la protecția IP?
Nu există un răspuns corect sau greșit cu privire la momentul în care ar trebui să începi să te gândești la protecția IP.
În general, trebuie să înregistrezi și să protejezi un design înainte de a intra pe piață și de a începe să faci publicitate produsului.
Ce pot proteja?
Fiecare formă de IP are propriile cerințe de eligibilitate. Înainte de a investi bani în protecția IP, ar trebui să cercetezi dacă marca, designul sau invenția ta poate fi calificată pentru înregistrare, solicitând sfatul unui profesionist juridic.
Eu îți stau la dispoziție ca expert în protecția mărcilor și drepturi de proprietate intelectuală la nivel național și european.
Legal & Trivia
Știai că primele baze pentru o lege a protecției IP au fost depuse în secolul XV?
Cazuri istorice care au modelat legea IP.
Un mix de AI și IP.
Din auzite
Fresh out of the oven, acest episod despre munca femeilor în IP law, creat în urma primului forum internațional dedicat femeilor din IP.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 19 septembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️