Hello!
Avem activitate, colaboratori, clienți, e timpul să ne protejăm marca. Hai să citim împreună ce înseamnă o marcă și cum o protejăm, conform legislației naționale.
P.S. la finalul rubricii Important de știut afli răspunsul din jocul ediției trecute. Scrie-mi dacă ai ghicit! :)
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Descarcă acum ghidul gratuit pentru antreprenori și freelanceri:
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume?
Legally Remote
Mi-ar plăcea să-mi spui dacă ai descărcat și citit resursa gratuită pe care am pregătit-o pentru tine. Cum ți s-a părut? A fost util pentru tine?
Scrie-mi în comentarii sau printr-un reply pe mail.
Legal Readiness Checklist: Cum verifici dacă afacerea ta e gata să iasă în lume? este o introducere în ceea ce, la final de an, va fi un ghid juridic cuprinzător pentru antreprenori care încearcă să-și înceapă sau să-și crească o afacere. Nu-ți pot spune cât de nerăbdătoare sunt!
Important de știut
Ce este o marcă?
Mai întâi, hai să înțelegem împreună ce este o marcă.
Conform Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, marca este orice semn capabil să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi de cele ale altor întreprinderi. Este de reținut că cea mai importantă proprietate a mărcilor este claritatea și precizia cu care acestea pot fi identificate și clasificate în Registrul mărcilor.
Altfel spus, marca este un semn distinctiv pentru produsele și serviciile companiei tale, care te ajută să eviți confuzii, contrafacere și conflicte.
Câteva exemple de tipuri de mărci:
verbală (cuvinte, litere, slogan)
figurativă (desen)
combinată (cuvinte însoțite de imagini distinctive)
tridimensională (forma produsului, a ambalajului etc.)
Cum înregistrăm o marcă?
Mărcile pot fi înregistrate la OSIM (Oficiul de Stat pentru Investiții și Mărci), fiind protejate exclusiv pe teritoriul României.
Pentru ca marca să fie protejată la nivelul UE, marca trebuie înregistrată la EUIPO, intervenind alte proceduri legislative.
Procedura de înregistrare la OSIM urmează câțiva pași:
1. Verificarea îndeplinirii condițiilor de înregistrare
Marca trebuie să fie un semn (precum cele de mai sus)
Trebuie să fie distinctivă (spre exemplu, să nu arate exclusiv caracteristicile produsului sau serviciului)
Marca trebuie să fie licită (să nu conțină semne problematice, sigilii oficiale etc.)
Trebuie să nu fie deceptivă (fără informații false, înșelătoare etc.)
2. Verificarea mărcii în baza de date
Acum că ai stabilit că marca ta îndeplinește condițiile de mai sus, poți verifica dacă ea există deja înregistrată în România, Europa sau internațional.
Registrul de mărci de la OSIM este varianta cea mai sigură pentru mărcile înregistrate în România. Pentru mărcile europene încearcă TMView, iar pentru mărcile internaționale folosește portalul de căutare de la WIPO (World Intellectual Property Organization).
3. Ești gata să depui cererea de înregistrare
Cererea de înregistrare poate fi depusă individual sau colectiv de către orice persoană fizică sau juridică, direct sau prin mandatar.
Cererea se poate depune prin portalul online al OSIM sau formularul poate fi găsit pe site-ul OSIM, printat, iar după completare, va fi depus în două exemplare, direct sau prin poștă.
Înainte de a completa formularul, să achiți taxele de depunere și de publicare, pentru a primi un număr de depozit. Asigură-te că le ai la zi, ele actualizându-se la fiecare sfârșit de an.
4. Data de depozit
După ce OSIM a examinat cererea ta de înregistrare, vei fi notificat referitor la constituirea depozitului reglementar al mărcii.
⚠️ Marca are o valabilitate de 10 ani din momentul în care a fost atribuită data de depozit. Poate fi reînnoită pentru perioade succesive de 10 ani.
5. Publicarea cererii de înregistrare
Pasul următor este publicarea cererii de înregistrare în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială. După publicare, există o perioadă de 2 luni în care pot fi depuse observații pe motive de refuz, enumerate la art. 5 din Legea 84/1998.
În maximum 30 de zile de la depunerea cererii de înregistrare, va fi necesar să achiți taxa pentru examinarea pe fond, pentru a continua procesul de înregistrare. Neplata taxei va fi considerată renunțarea la procesul de înregistrare a mărcii.
6. Examinarea pe fond
În termen de 6 luni de la publicarea cererii de înregistrare, OSIM trebuie să examineze și să decidă dacă înregistrarea mărcii este admisă sau respinsă.
7. Încheierea procesului de înregistrare a mărcii
Încheierea procedurii de înregistrare are loc odată ce OSIM înscrie marca ta în Registrul mărcilor. Certificatul de înregistrare a mărcii se va elibera în termen de 30 de zile de la data notificării titularului privind încheierea procedurii de înregistrare, însă doar după achitarea unei taxe finale de emitere a certificatului de marcă.
Procesul de înregistrare a mărcii pare unul dificil, știu. Însă există atât de multe instrumente care să te ajute să-ți menții ritmul, să-ți verifici toți pașii și să te asiguri că plătești toate taxele.
Și mai ales, eu îți stau la dispoziție ca expert în protecția mărcilor și drepturi de proprietate intelectuală la nivel național și european.
Răspunsul corect al jocului din ediția #56: E. Situațiile 1 și 3. Ai ghicit?
Legal & Trivia
O poveste scurtă despre istoria mărcilor înregistrate.
Cum se complică povestea mărcilor când apare tehnologia
Curtea federală din Texas blochează interdicția de neconcurență a FTC.
Din auzite
Am găsit aici un episod simpatic care explică simplu și direct ce înseamnă proprietatea intelectuală, în caz că vrei să afli mai multe.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Tot acest efort, va lua forma unui ebook care să te ghideze în business. Stai cu ochii pe acest newsletter pentru mai multe vești.
Ne citim din nou aici, joi, 5 septembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️