6 luni de business te pot învăța multe lecții despre tine ca antreprenor, sau despre mediul de afaceri. După cele 6 luni, e un moment bun să acorzi o privire mai atentă elementelor care definesc afacerea ta: strategia juridică și planul de business.
E timpul să le actualizezi?
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Legally Remote
V-am mai scris că Rubik Hub e o comunitate dragă mie, iar weekendul acesta îi revăd pe mulți dintre ei la Rubik Mentors Retreat. E un eveniment la care am mers și în ediții trecute – cam așa a fost anul trecut.
Și tot cam așa va fi și anul acesta: cu prezentări de startup-uri, lansări de carte, well-being pentru antreprenori, plimbări pe munte, relaționare și suport cu oameni faini de business.
Abia aștept cele câteva zile de relaxare, inspirație și drive.
Important de știut
Analiza business-ului trebuie să rezulte în strategie. Dacă ți-ai luat timp să faci un review de jumătate de an, așa cum scriam în ediția trecută, s-ar putea să-ți fi apărut întrebarea: “Și dacă mă răzgândesc? Ce se întâmplă dacă apar schimbări în planul de business?”
Răspunsul îl afli după ce ai trecut prin review-ul de jumătate de an și vezi ce-ți lipsește sau unde vrei să ajungi, iar pasul următor este cheie: strategia juridică*.
Este, în fapt, pasul fără de care o afacere nu poate crește decât marginal.
Ce este, totuși strategia juridică?
Strategia juridică încorporează toate informațiile de care afacerea are nevoie în domeniul juridic (licențe, contracte, autorizații, legislații, politici interne și externe etc.) și include un plan de obținere și soluționare a acestora, în funcție de specificul și obiectivele afacerii.
Scopul final al strategiei juridice este să creeze cadrul legal perfect în care o afacere să se dezvolte, încercând să prevadă posibile obstacole și ocolindu-le pe cele existente, eficientizând funcționarea business-ului și creând un parcurs cât mai lin pentru afacere.
Strategia juridică identifică și aliniază legislația la strategia, viziunea și valorile afacerii.
Strategia juridică și planul de business funcționează în sinergie.
Cele două au o relație unică în care actualizarea sau modificarea uneia rezultă în alterarea celeilalte.
Când trebuie să actualizezi strategia juridică?
Strategia juridică ajută o afacere să-și mențină conformitatea în spațiul legislativ, un proces care poate fi continuu sau care necesită actualizări și review-uri constante. Factorii externi, cum ar fi schimbările în legi, reglementări și dinamica pieței, pot afecta afacerea, iar strategia juridică trebuie să intervină pentru a soluționa obstacolele care pot apărea.
Strategia juridică trebuie să fie maleabilă, pentru a face față diverșilor factori externi:
Schimbări legale: legile și reglementările evoluează în timp. Strategia juridică trebuie să poată integra posibilele schimbări legislative și să rectifice secțiunile învechite sau neconforme.
Riscuri: o strategie juridică trebuie să conțină măsuri pentru atenuarea riscurilor legale care pot afecta afacerea, asigurând un statut legal al operațiunilor afacerii și reducând șansele de amenzi, penalități sau dispute legale.
Mediul de afaceri și piețele: mediile de afaceri se schimbă – apar noi tehnologii, preferințele consumatorilor se schimbă și evenimentele globale (cum ar fi pandemiile) au impact asupra piețelor. O strategie juridică trebuie să se adapteze factorilor economici și legislativi, astfel încât operațiunile să poată continua, chiar și în situații nefavorabile.
* În mod ideal, strategia juridică este creată imediat după ce a fost stabilit planul de business, încă din stadiul incipient al afacerii, În realitate, acest lucru se întâmplă rar.
BONUS: ce e strategia și de ce ne sperie atât de tare termenul?
Abecedar juridic
În mod neoficial, companiile au 5 opțiuni strategice juridice, mai mult sau mai puțin practicate de strategii juridici:
Evitare
Conformitate
Prevenire
Valoare
Transformare
Legal & Trivia
Cum încorporezi AI-ul în strategia de business?
Lumea arată diferit după ce ai fost în spațiu.
Cybersecurity: modele AI dezvoltate de Meta urmau să folosească date personale ale utilizatorilor.
Microsoft, Nvidia și OpenAI sunt investigate într-un caz antitrust.
Din auzite
Ce ne spune știința despre testele de personalitate?
Ne citim din nou aici, joi, 27 iunie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️