Hello, lawreaders!
Hai să vorbim despre ce se întâmplă atunci când, dintr-un motiv sau altul, business-ul tău nu respectă legile și reglementările care i se aplică. Cum arată neconformitatea și consecințele principale ale acesteia? Citește mai jos.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Ne regăsim în călătoria unui antreprenor, de la zero la business.
Explorăm împreună 12 tematici, în 12 luni, fiecare dintre ele împărțite în 2 abordări diferite.
Iar până la final de an, vei avea o imagine clară despre gestionarea unei afaceri, vei avea cunoștințele juridice de bază care să te mențină protejat ca antreprenor, business și angajator, și vei obține noi modalități de gândire și căi strategice care să te ajute să te dezvolți în continuare.
Legally Remote
Săptămâna aceasta a început cu mult entuziasm la atelierul Legal Tips for Startups, organizat de Rubik Hub.
Am vorbit despre strategia juridică – ce este ea, de ce e importantă și cum o facem – dar și despre cele mai mici detalii pe care e musai să le conțină contractele uzuale în startup-uri.
Pe lângă asta, am adus în discuție și un punct arzător despre shares & investments și protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Am stat două ore și un sfert și participanții au venit cu multe întrebări.
Îți vine să crezi că după mai bine de două ore intense de atelier mi-am luat atât de multă energie și entuziasm de la participanți cât să mă țină zile întregi?
Important de știut
Ce se întâmplă când business-ul tău nu e compliant?
Poate că sună ca o întrebare la care toată lumea are răspunsul, intuitiv sau nu, însă lucrurile nu sunt atât de clare pe cât ne place să credem. Da, se reduc la ideea că dacă nu ești compliant și nu respecți legea, you’re in trouble. Dar există mai multe substraturi.
Iată ce poate însemna acel “you’re in trouble”:
Penalizări și amenzi
Pete serioase pe reputația business-ului și brandului tău
Întreruperi operaționale
Pedeapsa cu închisoarea
Fluctuații și pierderi majore de personal
Bineînțeles, consecințele neconformității sunt diferite pentru fiecare industrie. Unele legi și reglementări se aplică doar organizațiilor dintr-o anumită industrie, iar unele se aplică tuturor întreprinderilor, în ansamblu. Frauda, corupția și conflictul de interese sunt amenințări care prevalează în aproape toate companiile.
Natura și gravitatea neconformității afectează direct consecințele pe care le va suporta business-ul tău. Dar hai să vedem ce presupune fiecare.
1. Penalizări și amenzi
Atunci când o companie sau o persoană fizică nu respectă cerințele legale, există o mare probabilitate ca acestea să fie nevoite să plătească amenzi. It’s no news.
Organismele guvernamentale de reglementare vor aplica amenzi care depind de gravitatea nerespectării. Amenzile sunt cea mai comună sancțiune, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Și din nefericire, amenzile încep de la câteva sute de lei, dar nu se opresc deloc la ordinul sutelor.
Dacă business-urile nu se conformează cerințelor altor organizații, cum ar fi ASRO, atunci își pot pierde certificarea sau licența. Prin urmare, consecințele nu se limitează la creșterea costurilor, dar pot duce până la stoparea activității.
2. Reputația de brand
Din lista de mai sus, poate că pierderea reputației de brand sună superficial și deloc major, dar hai să vedem de ce nu ai avea dreptate dacă te-ai gândit la asta.
Consumatorii se așteaptă by default ca business-urile să respecte legile și reglementările. În plus, se așteaptă ca orice companie să acționeze etic și să dea dovadă de responsabilitate socială.
Dacă neconformitatea devine publică – and it should – , atunci este foarte probabil ca reputația unei organizații să aibă de suferit.
Consumatorii vor începe să se îndoiască de acțiunile unei companii și pot căuta afaceri alternative pentru a cumpăra servicii și produse. Acest lucru poate duce la pierderi de venituri și la o scădere a loialității clienților.
Și dacă se combină cu alte consecințe, cum ar fi amenzile de mai sus, aceasta ar putea însemna că pentru o perioadă lungă de timp compania nu va mai fi profitabilă și nu va fi capabilă să crească – pe măsură ce vânzările scad.
Să nu mai uităm că și business-urile te vor evita, pentru a nu fi asociate cu actele tale de neconformitate.
3. Întreruperi operaționale
Bulgărele de zăpadă devine din ce în ce mai mare.
Actele de noncompliance ar putea întrerupe operațiunile afacerii tale sau le pot perturba. Dacă are loc o investigație, atunci angajații vor trebui să petreacă timp oferind informații și furnizând anchetatorilor sau auditorilor documentele de care au nevoie – asta înseamnă că vor petrece mai puțin timp cu sarcinile lor.
Încălcările de securitate ar putea determina o monitorizare sporită pentru ca afacerea să înțeleagă cum s-a întâmplat și pentru a preveni repetarea unui incident similar – asta înseamnă că procesele pot fi întrerupte, iar angajații și consumatori își pot pierde încrederea în companie.
Ambele scenarii vor scădea productivitatea. Ca urmare, există întârzieri de producție și timpi de service mai mari.
4. Pedeapsa cu închisoarea
Pedeapsa cu închisoarea se aplică în cazuri grave de nerespectare a legilor. Închisoarea nu este la fel de comună ca alte consecințe, dar este una dintre cele mai grave. Este o consecință mai degrabă pentru indivizi decât pentru organizații, în funcție de nivelul de răspundere al administratorilor.
Neconformitățile critice pot duce la un cazier judiciar chiar dacă o persoană sau directorii unei companii evită închisoarea.
5. Fluctuații de personal
În funcție de natura neconformității, s-ar putea ca afacerea să piardă încrederea personalului sau stabilitatea financiară necesară pentru a susține întreg personalul.
Fluctuațiile mari de personal ar putea perturba operațiunile afacerii și pot cauza întârzieri sau neîndeplinirea obligațiilor în anumite contracte – un dezavantaj imens pentru organizații.
Cum eviți actele de neconformitate?
Poți încerca încă de la bun început să te asiguri că respecți legile, că ești la curent cu reglementările din industrie, că respecți drepturile angajaților tăi și pui accent pe siguranța și sănătatea acestora.
Dacă vrei o listă cu principalele lucruri pe care trebuie să le ai în vedere pentru a fi compliant, o poți găsi aici.
Iar dacă a trecut deja momentul și ai nevoie de ajutor, soluțiile tale țin de expertiza unor auditori interni și consultanți juridici.
În orice caz, ține minte că e important să ai în vizor aceste ramuri interne ale business-ului tău:
Politici puternice
Drepturile angajaților
Rapoarte și feedback intern
Audituri
Înțelegerea legilor și reglementărilor
Abecedar juridic
Răspunderea juridică a administratorilor unui SRL – Administratorii răspund personal faţă de societate pentru prejudiciile aduse prin încălcarea legii, a mandatului primit sau prin culpă în administrarea societăţii.
Legal & Trivia
Despre “The Death of the Follower” - văzut la Andrei Lasc, în Re.creativ.
Când este CEO-ul responsabil pentru neconformitate?
Profit sau justiție: un om și peste 180 de procese de noncompliance privind accesibilitatea persoanelor cu dizabilități.
The big tech: Apple, Meta și Google în neconformitate cu Digital Markets Act.
Din auzite
Cum se nasc ideile mărețe? Ideile care nu speră să schimbe lumea, dar o fac? Și cum luăm decizia să ne ducem la îndeplinire visurile?
Ne citim din nou aici, joi, 30 mai. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️