Hello, lawreaders!
Astăzi trimit ultima ediție din acest an a newsletter-ului, așa că m-am gândit să-ți las mai jos inspirație pentru perioada sărbătorilor și informații pentru un final de an în care să știi că ți-ai pus totul la punct.
Ne recitim pe 11 ianuarie, cu noi idei și informații juridice explicate pe înțelesul tuturor.
Până atunci, îți scriu să-ți amintesc să-ți iei timp pentru tine, pentru momente slow, pentru familie și cei dragi. Rezervă-ți timp să nu faci nimic și îmbrățișează aceste ultime momente ale anului cu răbdare și bunătate.
Sărbători fericite și o tranziție cât mai lină către provocările anului viitor!
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
De data aceasta, rubrica Legal & Trivia e despre resurse faine de citit în tihnă, de ascultat fără grabă și de văzut împreună cu cei dragi în liniște.
The Guardian a adunat aici un top al cărților publicate în 2023. Pe unele le găsești și la noi în librării și promit să fie o lectură plăcută de iarnă.
Iar dacă ai nevoie de un nou playlist, tot The Guardian a publicat acest top al melodiilor anului 2023. Enjoy!
Dacă obișnuiești să-ți planifici vacanțele de vară iarna, Euronews România îți propune câteva destinații dupe.
BBC a creat o listă de filme pe care să le vezi în decembrie. Și nu, nu sunt doar filme de Crăciun.
Sărbătorile nu sunt la fel pentru toată lumea. Iată un ghid care să te ajute să treci peste perioada sărbătorilor dacă ești singur.
Începe 2024 fără nelipsitele stări de winter blues.
Legally Remote
Am să vorbesc cu tine acum la final de an și tot ce îți doresc este ca lucrurile să fie așa cum îți dorești tu. Dar ia aminte că nimic nu vine de la sine, ci noi suntem cei care ne setăm obiectivele.
Nu mai aștepta ca lucrurile să se întâmple. Asumă-ți responsabilitatea pentru alegerile tale și fă lucrurile pe care le dorești sau acceptă-le așa cum sunt. Odată cu asumarea că ceea ce facem este 99.99% în puterea noastră, acele dorințe de care ți-a fost teamă să te apropii vor deveni mai ușor realitate în 2024.
Aceasta e una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în 2023 și pe care aș vrea să o dau mai departe.
Care a fost cea mai mare învățătură de-a ta în 2023?
Important de știut
Un final de an cât mai lin pentru afacerea ta! Dar cum?
Pentru mine, finalul de an vine cu multe idei noi de implementat și testat, dar și cu prea puțină energie și atenție pe care să le îndrept către munca implicată. Decembrie vine cu foarte multe distrageri, cu miros de cozonac și vin fiert și parcă gândul la muncă e întrerupt de nerăbdarea pentru petrecerile și cinele de Crăciun.
Cu toate acestea, fac totuși două lucruri în decembrie pentru a-mi pregăti business-ul pentru un nou an:
Îmi notez ideile noi pentru afacere și fac research pentru aplicarea lor.
Îmi pregătesc afacerea pentru finalul de an.
Îți scriu mai jos despre punctul 2 câteva idei care sper să te ajute să-ți pui lucrurile în ordine și să începi anul cu mai multă claritate și mai puține hârtii și birocrație.
Pune-ți finanțele la punct
Primul lucru la care ne gândim: finanțele.
Cu cât înțelegi mai bine partea financiară a afacerii tale, cu atât sunt mai mari șansele de reușită și creștere. Din punctul meu de vedere, când vine vorba de finanțe, mă axez pe 2 direcții: evaluare și troubleshooting.
Mai întâi evaluezi situația financiară a afacerii tale, analizezi cashflow-ul, plățile, facturile, întârzierile de plată, restanțele, salariile, tranzacțiile și determini profitabilitate afacerii tale. Tot aici includem și o analiză a fee-urilor: e nevoie să ridici nivelul fee-urilor pentru a compensa fluctuațiile de pe piață? O analiză atentă a cifrelor din contabilitatea ta îți va oferi o imagine mai clară despre cum poți să-ți îmbunătățești finanțele.
Apoi urmează partea de troubleshooting: rezolvarea acelor mici erori care apar inevitabil. Poate că vorbim de creanțe, poate ai rămas în urmă cu facturile și contabilitatea sau poate că ai observat erori de calcul. E momentul să le adresezi pentru a te asigura că eviți penalități.
Consultă un avocat pentru un review juridic al afacerii tale
Pe lângă finanțe, partea juridică a afacerii tale va necesita o analiză amănunțită. Cea mai simplă metodă este să te îndrepți către un avocat cu experiență în dreptul afacerilor, care să te ajute să verifici dacă ești compliant cu legea și ce îmbunătățiri poți face pentru afacerea ta din punct de vedere al legislației. Tot un avocat te va ajuta în cazul în care apar situații de neconformitate cu legea, litigii sau alte neînțelegeri între părți.
Finalul de an poate fi și o ocazie în care să verifici contractele tale cu clienții, colaboratorii sau furnizorii. Te va ajuta să ai o privire antrenată alături de tine, care să-ți indice punctele slabe din contracte, oportunități de îmbunătățire și de evitare a riscurilor.
Analizează-ți progresul
Fie că ai afacere sau nu, finalul de an parcă ne induce o stare de introspecție și analiză. Găsim momente în care ne uităm la modul în care ne-am petrecut anul și ce puteam face mai bine.
Mai ales atunci când gestionezi un business, oportunitatea asta trebuie explorată. Ia-ți timp să privești la momentele cheie pentru afacerea ta care s-au petrecut în anul curent.
Ce clienți ai avut, ce oportunități au existat, ce riscuri ai avut de înfruntat, ce a mers și ce nu a mers. Măsoară-ți progresul, analizează-ți greșelile și observă ce poate fi îmbunătățit.
Apoi pune pe lista de priorități acțiunile principale pe care le poți face la început de an pentru a crește și a evita greșelile anului trecut.
Setează-ți obiectivele pentru anul următor
În același spirit de analiză, odată ce ai observat cum a decurs anul 2023 pentru afacerea ta, setează-ți obiective măsurabile pentru anul viitor.
Eu obișnuiesc să mă uit la punctele care au mers mai puțin bine anul curent și să găsesc modalități de a le transforma în targeturi de atins, provocări de învins.
Spre exemplu, dacă în 2023 am descoperit că am avut perioade în care nu am avut suficient de mulți clienți, în 2024 îmi voi seta ca obiectiv să cresc numărul de colaborări pentru perioadele aride la x clienți.
În același timp, e nevoie să explorezi modalități prin care să-ți atingi obiectivele. Ce pot să fac ca să ajung la numărul dorit de clienți? Poate că e nevoie să acorzi atenție felului în care îți marketizi serviciile, sau poate că e nevoie să faci o analiză de piață.
Desigur, situațiile pot fi diferite pentru afacerea ta, însă finalul de an este o perioadă oportună în care să analizezi - repari - îmbunătățești modul de funcționare al afacerii și să-ți setezi noi obiective.
Abecedar juridic
De această dată, hai să ne uităm la definiția acestui termen atât de des întâlnit la final de an:
Introspecție - Observare și interpretare a propriilor stări și dispoziții mentale și emoționale.
Hai să-l auzim mai mult și să-l folosim mai des, în orice perioadă a anului.
Din auzite
Poate-l știți pe Trevor Noah din celebra emisiune The Daily Show, din show-urile lui de stand-up sau de pe Instagram. Sau poate i-ați citit cărțile.
În orice ipostază, Trevor este o personalitate apreciată pentru candoarea și puterea de analiză a discursului său împachetat întotdeauna cu note comice și satirice.
De această dată, îl ascultăm în ipostaza de gazdă a podcastului What Now? unde Trevor discută în stilul lui caracteristic cu diverși invitați: de la entertaineri, CEOs, actori, sportivi și personalități influente.
Podcastul este lansat recent, dar are deja câteva episoade care promit să aducă perspectiva de behind-the-scenes discuțiilor cu invitați care obișnuiesc să-și conserve imaginea publică atât de bine.
Mai jos este un episod în care Trevor Noah discută cu Sam Altman. Dacă nu știți povestea lui, vă las să o aflați în episodul de mai jos.
Ne citim din nou aici, joi, 11 ianuarie. Până atunci, try to stay out of trouble.
🎄 ❄️ Sărbători fericite și final de an lin!
Ana-Maria ❤️