#38. Înainte să începi o afacere, întreabă un avocat
7 răspunsuri la cele mai importante întrebări pentru business-ul tău
Hello, lawreaders!
Am fi mult mai câștigați dacă am cere ajutor mai devreme decât mai târziu.
Iar conceptul se aplică și atunci când vorbim despre creșterea unei afaceri. Înainte să o pui pe picioare, vorbește cu un avocat cu experiență juridică de business. Așa te asiguri că iei deciziile corecte încă de la început, că minimizezi riscurile și penalitățile, dar și că îți optimizezi afacerea.
Ți-am scris la rubrica Important de știut despre câteva lucruri pe care să le discuți cu un avocat înainte de a-ți începe afacerea. Sunt 7 întrebări la care ar trebui să ai răspunsul înainte să depui dosarul la ONRC.
Te-ai gândit la ele înainte să-ți deschizi o afacere? Scrie-mi în comentarii.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
AI nu provoacă rău în sine. Însă cei care controlează tehnologiile AI ar putea. [Opinion: Kenan Malik].
Explainer: Poate geoingineria solară să oprească încălzirea globală?
Această artistă învață roboții să picteze.
Ce mai rămâne în portofelul europenilor la final de lună?
Noi date sugerează că încălzirea electrică este mai ieftină decât spun rapoartele.
Țările europene: cele mai mici și cele mai mari salarii din UE.
Legally Remote
Rubik Hub a ajuns să fie comunitatea în care mă regăsesc cel mai mult, dar și unde mă implic des ca mentor.
De aceea, mă bucur când se întâmplă lucruri frumoase în comunitate și oportunități care merită povestite. Cea mai recentă oportunitate de business adresată celor care se gândesc să scaleze în Statele Unite este programul Rubik Garage Scale to USA.
Este un program creat împreună cu investitori și experți activi în SUA și cu fondatori care au construit, extins și dezvoltat startup-uri pe piața din SUA. Așa că vei fi expus la foarte mult knowledge, dar și expertiză practică.
Voi povesti și eu câteva lucruri ce țin de domeniul juridic în contextul scalării în State, într-o sesiune de training alături de câțiva colegi avocați cu activitate în SUA.
Entuziasmul a fost foarte mare pentru acest program, iar locurile s-au ocupat rapid. Însă te mai poți înscrie aici pentru o rundă viitoare. Succes!
Important de știut
Cunoaște-ți business-ul încă dinainte să-l începi.
Entuziasmul de început este principalul drive al unui antreprenor care vrea să-și înceapă o afacere. Ca proaspăt antreprenor ai mâinile pline, faci planuri, dezvolți produse și servicii și îți aliniezi ultimii termeni financiari.
Dar înainte de toate acceste task-uri, întâlnirea cu un consultant juridic de business poate fi una dintre cele mai inteligente mișcări pe care le vei face vreodată.
Un avocat îți poate explica cum să începi o afacere și-ți poate răspunde la întrebările legate de dreptul afacerilor. Mai mult, poate identifica riscurile cu care te poți confrunta de-a lungul desfășurării activității și te poate ajuta să le previi sau minimizezi.
Când te întâlnești cu avocatul tău, este o idee bună să ai câteva întrebări în minte. Dar, ca nou proprietar de afaceri, este posibil să nu știi nici măcar de unde să începi.
Iată pentru ce întrebări îți va fi util să știi răspunsurile înainte să încerci să-ți pui pe picioare afacerea:
1. Ce formă juridică să aleg pentru afacerea mea?
SRL, PFA, II sau SRL-D, SA? Fiecare dintre aceste forme juridice are particularitățile ei. La început însă, pentru o afacere mică, alegerea va fi mai degrabă între SRL și PFA. Beneficiile, taxele și modul de funcționare a fiecăreia dintre aceste forme diferă și pot schimba major modul în care îți desfășori activitatea.
Un avocat poate fi pregătit să te ajute să înțelegi diferențele și avantajele fiecărei forme juridice, făcând mai ușoară alegerea.
2. Ce trebuie să știu despre alegerea unui nume pentru afacerea mea?
Probabil că ai deja idei despre numele pe care l-ai dori pentru noua ta afacere. Dar trebuie să iei în considerare problemele legale înainte de toate. În general, nu poți alege un nume pe care o altă companie îl folosește deja.
De asemenea, este riscant să alegi un nume care ar putea încălca marca înregistrată a unei alte companii. Și dacă preconizezi că-ți vei dori să creezi un trademark pentru numele business-ului tău, va fi necesar să fii la curent cu criteriile de protecție a mărcii comerciale. Întreabă-ți avocatul ce reguli trebuie să respecți și ce opțiuni ai referitoare la numele afacerii tale.
3. Ce ar trebui să fie în actul meu constitutiv?
Actele Constitutive ale SRL-urilor oferă linii directoare importante pentru operarea afacerii tale. Aceste documente explică cum vor fi luate deciziile, când și cum au loc adunările acționarilor, cum se gestionează schimbările de proprietate ale SRL și cum sunt emise acțiunile.
Avocatul te poate ajuta cu pregătirea actelor constitutive și a altor regulamente necesare care răspund nevoilor unice ale afacerii tale.
4. Cum îmi reduc riscurile ca angajator?
Este riscant să devii angajator fără să știi măcar de existența Codului Muncii. Riști amenzi, penalități și/sau litigii legate de angajare dacă nu ești la curent cu legile pe care trebuie să le respecți și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a rămâne în conformitate.
Legile variază de la legi anti-discriminare, la reglementări de sănătate și siguranță, până la legi privind salariile și orele. Vei avea nevoie de politici și proceduri, manuale și instruire pentru a te asigura că nu le încalci din neatenție.
5. Cum îmi pot proteja proprietatea intelectuală?
Numele companiei, logo-ul, etichetele, sloganurile și ambalajele pot fi toate mărci comerciale, dar trebuie să iei măsuri pentru a le proteja. Poți decide să înregistrezi o marcă comercială la OSIM (nivel național) sau chiar la nivel european ori internațional.
Un avocat te poate ajuta să identifici ce reprezintă proprietate intelectuală în afacerea ta, te poate sfătui cu privire la protejarea acesteia și te poate ajuta cu înregistrarea drepturilor tale.
6. De ce tipuri de contracte are nevoie afacerea mea?
Un contract bine scris poate reduce numărul de dispute pe care le vei întâlni în afacerea ta, te poate asigura că ești plătit pentru serviciile/produsele tale și poate oferi o soluție imbatabilă (în fața legii) în cazul în care una dintre părți nu își respectă obligațiile.
Este posibil ca afacerea ta să aibă nevoie de contracte pentru tranzacții de rutină, pentru a proteja informațiile confidențiale, pentru a descrie relațiile de muncă sau contracte de închiriere și alte tranzacții majore.
Ar trebui să apelezi întotdeauna la un avocat pentru a revizui contractele majore. Avocatul tău poate pregăti, de asemenea, acorduri de rutină pe care le vei folosi din nou și din nou.
7. De ce alte riscuri ar trebui să mă feresc?
Fiecare afacere se confruntă cu un set unic de riscuri. În timp ce unele pot fi minimizate cu contractele bine scrise despre care vorbeam mai sus, altele necesită asigurare.
Obținerea de consultanță în afaceri și ajutor juridic de la un avocat este o modalitate inteligentă de a începe o afacere cu piciorul bun.
Dar nu pierde legătura cu avocatul tău odată ce afacerea ta este în funcțiune. Fă-ți un obicei din a căuta consultanță juridică în mod regulat pentru a te asigura că te protejezi pe măsură ce afacerea ta crește și se schimbă.
Abecedar juridic
Act constitutiv - document care precizează obligațiile și drepturile asociaților unei societăți comerciale (business), relația dintre asociați, obligațiile administratorului, dar și alte informații referitoare la structura și natura societății comerciale.
*Potrivit Legii societăţilor comerciale nr. 31/1990.
Din auzite
Și avocații folosesc TikTok.
Majoritatea o fac pentru a-și construi afacerea sau brandul, dar și pentru a face mai accesibile informații generale despre domeniul juridic, oferind o privire din interior asupra profesiei.
Printre aceștia se numără și Alex Su, fost avocat și șef al departamentului de dezvoltare comunitară la Ironclad, o companie de software de gestionare a contractelor.
Alex Su povestește despre modul în care folosește TikTok să aducă lumea și cultura avocaturii mai aproape de populația generală. Ascultă-l în podcastul de mai jos.
Ne citim din nou aici, joi, 14 decembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️