#37. Deții o microîntreprindere. De ce ai avea nevoie de consultanță juridică?
o lecție despre precauție
Hello, lawreaders!
Scriu despre acest subiect și-mi asum că ți s-ar putea părea bizar că-l abordez. Poate părea o încercare de a-mi vinde serviciile, însă deși în cele din urmă e nevoie și de vânzări, scopul meu principal aici este să împărtășesc cunoștințe.
Acesta este și motivul pentru care încerc să despic acest subiect: îmi doresc să înțelegi ce presupune consultanța juridică, ce facem concret în timpul ședințelor de consultanță și cum te poate ajuta în business.
La final, dacă ai măcar cu 1% mai multă claritate pe subiect, mă declar mulțumită. Scrie-mi în comentarii cum te-a ajutat.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Iată 4 întrebări la care ar trebui să răspunzi dacă vrei să-ți scalezi afacerea.
Cum își poate dezvolta Europa economia socială? Oamenii pe primul loc.
Acești profesioniști în domeniul tehnologiei juridice se remarcă prin utilizarea generative AI.
Cum și de ce suferă piața imobiliarelor?
Avem nevoie de euro ca monedă digitală?
Legally Remote
Săptămâna trecută am ținut un seminar în calitate de invitat în cadrul cursului de Digital Marketing la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Am discutat despre protecția consumatorului și publicitatea înșelătoare, GDPR și contracte în mediul online.
Energia de la seminar a fost atât de faină încât am uitat să fac poze să vă arăt. Am rămas însă cu mai multă speranță, uitându-mă la generațiile de studenți atât de entuziasmate să poată înțelege și învăța, să se dezvolte și să încerce să facă mai mult bine în jurul lor.
După fiecare discuție sau dezbatere la care particip rămân cu un sentiment de împlinire, dar parcă nimic nu se compară cu discuțiile cu studenții plini de viață și curiozitate. Au o energie care îți inspiră speranță și bucurie.
Lecția e: să ne păstrăm speranța. Vin oameni frumoși care urmează să calce mai bine pe urmele lăsate de fiecare dintre noi și să creeze noi căi.
Important de știut
De ce ai nevoie de consultanță juridică dacă ai un IMM?
“De ce aș avea nevoie de consultanță juridică dacă abia mi-am înființat un SRL sau dacă afacerea mea e la nivel de IMM? Am eu timp / bani / resurse pentru asta?”
Well, ai nevoie. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) se confruntă cu o multitudine de provocări legale și e cu atât mai complicat cu cât ești la început, nu ai o echipă prea mare și trebuie să faci tu totul. De la negocieri de contracte și protecția proprietății intelectuale până la respectarea reglementărilor legale, IMM-urile au nevoie de îndrumare juridică profesională pentru a naviga prin complexitățile peisajului juridic antreprenorial.
S-ar putea să fie înțelept să contractezi un avocat, care să te ajute cu:
Expertiză juridică de afaceri
Inevitabil, există multe aspecte legale implicate în gestionarea unei afaceri. Începând de la redactarea corectă a contractelor, problematici legate de dreptul muncii, protecția proprietății intelectuale și până la problema conformității cu reglementările în vigoare. Să nu uităm de toate modificările legislative care apar și care-ți pot afecta afacerea.
S-ar putea să ai nevoie de o persoană care să-ți ofere consultanță juridică în afaceri, cu sfaturi și plan de acțiuni precise, adaptate IMM-ului tău. Așa te asiguri că afacerea ta funcționează în limitele legale, și minimizezi riscul unor dispute juridice costisitoare.
Respectarea reglementărilor
Respectarea reglementărilor locale, naționale și internaționale este o provocare semnificativă pentru IMM-uri. Nerespectarea poate duce la sancțiuni severe, daune reputației și chiar acțiuni în instanță.
S-ar putea să ai nevoie de cineva care să rămână la curent cu peisajul juridic în evoluție, asigurând conformitatea cu legile, reglementările și standardele industriei relevante.
Un avocat te poate ajuta să pregătești documentația necesară atunci când există modificări legislative, te poate ajuta la dezvoltarea programelor de conformitate și la efectuarea de audituri interne pentru atenuarea riscurilor, ceea ce poate include legislația privind dreptul muncii, raportarea companiei, structura corporativă și alte probleme de guvernanță corporativă.
Negocierea și redactarea contractelor
“Păi nu folosim template-uri de pe net?”
Nu. Ți-am scris aici de ce e periculos să o iei pe calea ușoară. Chiar dacă aici discutam despre termenii și condițiile pentru un site, lucrurile se aplică și în cazul contractelor.
#31. Cum creezi termenii și condițiile pentru site-ul tău?
Hello, lawreaders! În perioada următoare, voi fi mai puțin conectată în online, însă ne recitim o dată la două săptămâni aici, ca de obicei. Vă reamintesc de programul pe care l-am lansat în ediția trecută din Artizan de Legal, prin care poți câștiga o ședință de consultanță juridică sau de business pentru creșterea și dezvoltarea afacerii tale.
Contractele sunt mecanismul tău de protecție al afacerii în relațiile cu alte entități, dar pot fi și o armă atunci când nu sunt redactate corect.
E posibil să-ți fie de ajutor și un avocat care să negocieze condiții favorabile pentru afacerea ta, să se asigure că-ți sunt protejate drepturile și să minimizeze potențialele riscuri.
Expertiza unui avocat asigură claritate în contracte, adaptate afacerii tale. Două elemente cheie care te pot ajuta să eviți greșelile costisitoare sau neglijența care ar putea duce la dispute în viitor.
Protecția proprietății intelectuale
Protejarea proprietății intelectuale (IP) este esențială pentru un IMM care poate face investiții valoroase pentru o idee sau dezvoltarea unui produs. Proprietatea intelectuală (IP) cuprinde printre altele mărci comerciale, drepturi de autor, brevete și secrete comerciale. E vitală pentru a-ți proteja avantajul competitiv.
Ce vei afla de la mine însă, este că drepturile și protecția proprietății intelectuale nu apar de la sine (cu mici excepții). Un avocat cu expertiză în dreptul proprietății intelectuale te poate ajuta să înregistrezi și să pui în aplicare drepturile de proprietate intelectuală, poate efectua verificări cu privire la potențialele probleme de încălcare a dreptului și îndruma cu privire la licențiere și acorduri. Toate acestea joacă un rol crucial în protejarea ideilor, a identității mărcii și a lucrărilor creative.
Legislația cu privire la dreptul muncii
Multe IMM-uri în creștere nu vor avea resursele necesare pentru a avea un departament de HR intern, dar creșterea va duce în mod natural la nevoia de a extinde echipa. Este esențial ca angajații tăi să fie protejați, iar tu să lucrezi în conformitate cu legislația actuală.
În astfel de situații, s-ar putea să beneficiezi de consultanță juridică și sprijinul unui avocat care se va asigura că contractele tale de muncă sunt actualizate și personalizate pentru afacerea ta.
Extinderea afacerii și fuziuni
Pe măsură ce un IMM crește, poate explora oportunități de extindere, fuziuni sau achiziții. Aceste tranzacții implică procese juridice complexe, procese de verificare și negocieri.
Vei avea nevoie de ajutor specializat pentru a te asigura că interesele tale și ale afacerii tale sunt protejate. Un avocat te poate ajuta la structurarea tranzacțiilor, la evaluarea riscurilor și la navigarea cerințelor de reglementare, asigurând o extindere sau fuziune fără probleme și solidă din punct de vedere legal.
Soluționarea litigiilor și asistență pentru litigii
În ciuda tuturor eforturilor de a evita conflictele, pot apărea dispute în relațiile de afaceri. În astfel de cazuri, este crucial să ai un avocat de încredere alături. Acesta îți va putea oferi consultanță profesională, îți pot reprezenta IMM-ul în negocieri, mediere sau arbitraj și, dacă este necesar, se pot ocupa de procedurile de litigiu.
Așadar, ai cel puțin 7 motive să te gândești dacă ți-ar fi util să ai un avocat pe-aproape. În peisajul complex al afacerilor de astăzi, IMM-urile nu își pot permite să treacă cu vederea importanța expertizei juridice. Serviciile de consultanță juridică îți pot ajuta afacerea să rămână în conformitate cu reglementările legale, protejându-ți activele și creșterea.
Abecedar juridic
Litigiu - conflict, diferend între două sau mai multe părți, care poate constitui obiectul unui proces, al unui arbitraj etc.
Din auzite
Există multe liste care promit să conțină instrumente secrete pentru succes, pentru îmbunătățire, pentru dezvoltare personală and so on. Dar dacă ar fi să aleg o sursă în care să am încredere, cu siguranță ar fi Andrew Huberman, și al său podcast Huberman Lab.
Într-un episod relativ mai vechi, a întocmit o listă de instrumente și protocoale bazate pe știință care te pot ajuta să-ți îmbunătățești starea de spirit și sănătatea mintală.
Care e preferatul tău?
Ne citim din nou aici, joi, 30 noiembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️