#36. Ce taxe trebuie să plătești conform noilor modificări fiscale?
cea mai așteptată listă a anului
Hello, lawreaders!
It is done. S-a decis. Modificările fiscale propuse, modificate, amendate și rescrise intră în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024. Hai să povestim despre ce anume e vorba și ce variantă intră în vigoare, ca să ai timp să calculezi cât va trebui să scoți din buzunar în 2025 pentru taxe.
Până data viitoare,
Enjoy!
Dacă ai o întrebare despre tematicile abordate în această ediție, îmi poți scrie în comentarii. Mă găsești și la legallyremote.online, pe Instagram, Facebook sau LinkedIn.
Legal & Trivia
Computerele vor primi simțul mirosului: încercarea de a cartografia științific mirosurile.
Publicitatea falsă aduce cu sine provocări juridice. Reuters explică ce e de făcut.
Că tot a fost Halloween, îți las aici 5 dintre cele mai bune povești cu fantome, conform WSJ.
Cum te echipează dreptul pentru succes în orice industrie, conform australienilor.
AI și genul: de ce inteligența artificială are adesea trăsături feminine?
Legally Remote
Acum două săptămâni ți-am scris că lucrez la un nou podcast de educație juridică antreprenorială. Munca e încă în desfășurare, dar între timp, experimentez cu lumea altor podcasturi.
Săptămâna trecută am filmat un episod pentru podcastul Cred în România. Am stat la povești despre perioada în care am fost plecată din țară ca avocat, despre decizia de a mă întoarce în România și despre motivele pentru care am rămas încă în țară.
Dacă sunteți curioși să aflați mai multe detalii din spatele unei călătorii de nomadism și avocatură digitală, promit că vă dau de veste cel mai rapid pe Instagram și LinkedIn.
Important de știut
Cum s-au modificat modificările? | document final.final2.final3.gata.oficial.pdf
În mod oficial, putem în sfârșit să luăm decizii pentru afacerile noastre. Asta pentru că a fost aprobată versiunea finală a modificărilor fiscale și se așteaptă să intre în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024, aplicabile veniturilor obținute pe parcursul anului 2024.
În documentul legislativ există măsuri aplicabile și mai devreme de 1 ianuarie 2023, însă cele rezumate mai jos vor intra în vigoare începând de anul viitor.
Iată lista cea mai așteptată din an:
Apar creșteri de TVA
de la 5% la 9% pentru locuinţele care au suprafața utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA). Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare.
de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco
de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness
de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, inclusiv a kiturilor de instalare, precum şi a tuturor componentelor necesare achiziționate separate destinate locuințelor/clădirilor administrației publice centrale sau locale cu excepția societăților comerciale;
de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe, evenimente sportive
Crește impozitarea pentru microîntreprinderi
Impozitele pentru microîntreprinderi vor funcționa în conformitate cu 2 cote de impozitare:
3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-unul din domeniile indicate mai jos.
1% din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:
5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator;
5829 – Activități de editare a altor produse software;
6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client);
6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației;
5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare;
5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată;
5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere;
5590 – Alte servicii de cazare;
5610 – Restaurante;
5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a.;
5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor;
6910 – Activități juridice – numai pentru societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați potrivit legii;
8621 – Activități de asistență medicală generală;
8622 – Activități de asistență medicală specializată;
8623 – Activități de asistență stomatologică;
8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere depășește plafonul de 60.000 euro sau începe să desfășoare activitățile de mai sus, va fi aplicabilă cota de 3% începând cu trimestrul în care s-a înregistrat modificarea.
Rămân aplicabile celelalte reguli cu privire la microîntreprindere.
PFA-urile plătesc mai mult
Se datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară
Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii
Pentru venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.
Veniturile din surse neidentificate vor fi impozitate
Începând cu 1 iulie 2024, veniturile constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost neidentificată vor fi supuse impozitului pe venit în cotă de 70% (față de 16% în reglementarea anterioară) aplicată asupra bazei impozabile ajustate.
RO e-Factura
Operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt înregistrați în scopuri de TVA sau nu, și operatorii economici - persoane impozabile nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să transmită facturile emise pentru livrările de bunuri și prestările de servicii impozabile în România, efectuate în relația B2B, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura („sistemul RO e-Factura”), indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura.
În perioada 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2024 nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor de transmitere a facturilor în sistemul RO e-Factura.
Începând cu data de 1 iulie 2024, între persoane impozabile stabilite în România, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii impozabile în România, efectuate în relația B2B, sunt considerate facturi numai facturile transmise prin sistemul RO e-Factura. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către beneficiar, cu excepția facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura.
Abecedar juridic
Publicitate înșelătoare - publicitatea care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care au contact cu aceasta.
Publicitatea care, din cauza caracterului înșelător, poate afecta comportamentul economic al audienței sau care din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia imaginea unui concurent.
*conform legii nr. 158/2008 privind publicitatea înșelătoare și publicitatea comparativă.
Din auzite
Câteva descoperiri recente indică faptul că istoria umanității s-ar putea să fie puțin diferită față de cum o știam noi.
O nouă imagine despre comportamentul și natura Neanderthalilor ne dă de gândit, dincolo de clișeul obișnuit.
Ne citim din nou aici, joi, 16 noiembrie. Până atunci, try to stay out of trouble.
Ana-Maria ❤️